ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1908: Τεράστιος μετεωρίτης έπεσε στη Γη

Η ισχύς της έκρηξης ήταν σαν 1.000 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα

Χορηγούμενο

1908: Τεράστιος μετεωρίτης έπεσε στη Γη… Η ισχύς της έκρηξης ήταν σαν 1.000 ατομικές βόμβες σαν αυτήν που έπεσε στην Χιροσίμα!

1908: Τεράστιος μετεωρίτης έπεσε στη Γη… Από το 1996, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, ο μετεωρίτης Δίδυμος, ένας διαστημικός όγκος μεγέθους 780 μέτρων, συνοδευόμενος από ένα μικρότερο δορυφορικό μετεωρίτη διαμέτρου 160 μέτρων, τραβά την προσοχή των επιστημόνων. Αυτοί οι ουράνιοι σώματα κινούνται σε αποστάσεις που κυμαίνονται από 0,048 έως 1,5 αστρονομικές μονάδες από τη Γη. Το 2024, η NASA σχεδιάζει να στείλει μια αποστολή μέσω του προγράμματος DART για να μελετήσει αυτά τα αντικείμενα.

Γενικά, οι μετεωρίτες αποτελούν ένα φυσικό κομμάτι της διαστημικής λειτουργίας, επηρεάζοντας τον πλανήτη μας και το ηλιακό σύστημα. Παρόλα αυτά, συχνά η κοινή γνώμη τους αγνοεί, εκτός εάν υπάρχει απειλή σύγκρουσης με τη Γη. Ωστόσο, η ιστορία του πλανήτη μας περιλαμβάνει πολλές προσκρούσεις με μετεωρίτες… Όπως αυτή που πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Μετεωρίτης έπεσε μέσα σε σπίτι! (Βίντεο)

Η σύγκρουση του 1908 στην περιοχή Τουγκούσκα της Σιβηρίας είναι μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις. Ένας μετεωρίτης, διαμέτρου 30-100 μέτρων, εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων την ώρα, εκρήγνυται σε ύψος 5-10 χιλιομέτρων, προκαλώντας τεράστια καταστροφή σε έκταση 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η ισχύς της έκρηξης συγκρίθηκε με 185-1.000 ατομικές βόμβες, ενώ, παρόλο που δεν υπήρξαν κρατήρες ή σημαντικά απομεινάρια, το συμβάν παραμένει πηγή επιστημονικής έρευνας.

Η στιγμή που μετεωρίτης πέφτει σε πόλη (βίντεο)

Χορηγούμενο

Σήμερα, είναι γνωστό ότι τέτοιες εκρήξεις συμβαίνουν εξαιτίας της τριβής και της θερμότητας που παράγεται όταν μετεωρίτες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Παρά τις πολλές θεωρίες που εμφανίστηκαν με τα χρόνια, όπως η ιδέα μιας πυρηνικής έκρηξης ή η εμπλοκή εξωγήινων, οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο της Τουνγκούσκα ήταν αποτέλεσμα φυσικής κοσμικής δραστηριότητας.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button