Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

1η Νοεμβρίου: H Αγία μας Εκκλησία, τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία

Χορηγούμενο

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Των Αγίων γυναικών Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία.

Ο Όσιος Δαυίδ, έζησε το 16ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Εύβοια. Έφηβος, αφοσιώθηκε στα εκκλησιαστικά Γράμματα και Παράδοση. Επίσης σε ώριμη ηλικία υποτάχθηκε στο γέροντα Ακάκιο, που τον εκπαίδευσε στην απόκτηση των αρετών. Και στην εμπειρία της μοναχικής πολιτείας, με αποτέλεσμα να ανέβει με κόπους το δρόμο της αρετής, διδάσκοντας και πράττοντας το καλό. Καθώς ο Θεός τον αξίωσε να επιτελεί πολλά θαύματα.

«Όπως ο Προφητάνακτας Δαβίδ κατέβαλε το Γολιάθ με την πέτρα. Έτσι και ο Όσιος Δαβίδ με την προσευχή κατέβαλε τα πάθη της ανθρώπινης φύσης».

Προείδε το τέλος της επίγειας ζωής του και απεβίωσε ειρηνικά και οσιακά. Η Μονή του Οσίου Δαυίδ βρίσκεται στην περιοχή Ροβιές της βόρειας Εύβοιας. Όπου και ο τάφος του σύγχρονου Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη. Ηγουμένου της Μονής, ο οποίος κοιμήθηκε οσιακά στις 21 Νοεμβρίου το 1991. Και διαπιστώθηκε και διακηρύχθηκε η Αγιότητά του στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Βίος Αγίων Αναργύρων

Οι ιατροί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία ήσαν ορφανοί από πατέρα, η μητέρα τους Θεοδότη τους πρόσφερε τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία.

Επίσης επιδόθηκαν στη σπουδή της ιατρικής, με επιμέλεια και σύνεση, ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις χριστιανικές αρετές. Ακόμα ως ιατροί, πρόσφεραν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, με αγάπη και σεβασμό, προς τους πάσχοντες αδελφούς. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκαν από την Εκκλησία «Ανάργυροι».

Ωστόσο η συνείδηση των πιστών εκφράζεται μέσα από την υμνογραφία. Οι Άγιοι, αφού εναπόθεσαν στον Τριαδικό Θεό την ελπίδα τους, τότε απέκτησαν θησαυρό ασύλητο, δηλ. αιώνιο. Επίσης είχαν πάντα την πεποίθηση ότι «δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν» στους ανθρώπους την αποθεραπεία, και έτσι χρήματα και πλούτη δεν απέκτησαν. Επιπλέον με χαρά μεταδίδουν διαρκώς τις πνευματικές και τις σωματικές ευεργεσίες στους ανθρώπους, ενώ ακόμη θεραπεύουν και τα άλογα ζώα.

Ολοκλήρωσαν ειρηνικά την επίγεια ζωή τους και με πλούσια προσφορά.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button