23 Απριλίου: Σαν σήμερα πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης του 20ού αιώνα και αρχιτέκτονας της Μεταπολίτευσης
Σαν σήμερα, 23 Απριλίου 1998, η Ελλάδα έχανε μια από τις πιο εμβληματικές και καθοριστικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης πολιτικής της ιστορίας: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο κορυφαίος αυτός πολιτικός ηγέτης του 20ού αιώνα, ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας και δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή για την Ελλάδα.
Βασίλης Καρράς – Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η απίστευτη σχέση τους
Η πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν μακρά και γεμάτη κομβικές στιγμές για τη χώρα. Γεννημένος στις Σέρρες το 1907, εισήλθε στην πολιτική ζωή το 1935 ως βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Η επιρροή του άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, αναλαμβάνοντας σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια.
Η δεκαετία του 1950 και οι αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα επιχείρησε να εκσυγχρονιστεί και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα, υπογράφοντας τη Συμφωνία Σύνδεσης με την τότε ΕΟΚ. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από σημαντικά έργα υποδομής και μια προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης, παρά τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Η επιβολή της δικτατορίας το 1967 τον βρήκε αυτοεξόριστο στο Παρίσι, όπου παρέμεινε σιωπηλός αλλά παρών στην αγωνία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα ως ο «εθνικός ηγέτης» που θα οδηγούσε τη χώρα στην ομαλότητα. Ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που έμελλε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.
21η Απριλίου 1967: Πως έγινε το πραξικόπημα;
Υπό την πρωθυπουργία του κατά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα εδραίωσε τους δημοκρατικούς της θεσμούς, θέσπισε ένα νέο Σύνταγμα και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1981, μια κίνηση που καθόρισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πολιτική του χαρακτηρίστηκε από την επιδίωξη της εθνικής συμφιλίωσης και της σταθερότητας.
Η αναγνώριση της προσφοράς του στην Ελλάδα επισφραγίστηκε με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας δύο φορές, από το 1980 έως το 1985 και από το 1990 έως το 1995. Από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, συνέχισε να διαδραματίζει έναν ρόλο εθνικού συμβούλου, παρεμβαίνοντας με την κύριαρχη φωνή της εμπειρίας και της σύνεσης στα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι σήμερα και η άγνωστη πλευρά τους
Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1998 σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή, καθώς θεωρείται ο αρχιτέκτονας της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Η 23η Απριλίου αποτελεί μια ημέρα μνήμης για την Ελλάδα, τιμώντας έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας του.
Πλήθος παγκόσμιων ηγετών αναμένεται να συγκεντρωθεί στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, το προσεχές Σάββατο, 26…
Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Ένας νεαρός άνδρας έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στην πλατεία Κάνιγγος,…
Στις 22 Απριλίου, μια μαινόμενη πυρκαγιά ξεκίνησε την πορεία της στην καρδιά της περιοχής άγριας…
Άγιος Γεώργιος: Θαύματα που συγκλονίζουν... Πως ο λαοφιλής Άγιος ξεπέρασε τα όρια της Χριστιανικής Πίστης;…
Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube - Η άγνωστη ιστορία της πλατφόρμας που άλλαξε…
Ο Ζελένσκι αναγνωρίζει τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία... Σήμερα οι κρίσιμες απαντήσεις από το…