Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη έζησε και μαρτύρησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Κόρη του βασιλιά Λικινίου και της Λικινίας, γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών και αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη. Από την ηλικία των έξι ετών, ο πατέρας της την έκλεισε σε έναν πύργο. Αναθέτοντας την ανατροφή της στον σοφό γέροντα Απελλιανό, ο οποίος κατέγραψε αργότερα τα γεγονότα του μαρτυρίου της.
Ένα παράξενο όνειρο
Ένα βράδυ, η Ειρήνη είδε ένα παράξενο όνειρο: ένα περιστέρι άφησε ένα κλαδί ελιάς στο τραπέζι της, ένας αετός τοποθέτησε ένα στεφάνι από λουλούδια και ένας κόρακας έφερε ένα φίδι. Όταν ξύπνησε, αναρωτήθηκε για το νόημα αυτών των συμβόλων. Ο Απελλιανός της εξήγησε ότι προμήνυαν τις δόξες και το μαρτυρικό της τέλος μετά το βάπτισμά της.
Στον Χριστιανισμό την έφερε μια κρυφή χριστιανή. Η οποία, χάρη στην εντιμότητα και τις αρετές της, είχε την εμπιστοσύνη των γονιών της Πηνελόπης και υπηρετούσε ως θεραπαινίδα της. Ένας ιερέας, ο Τιμόθεος, βάπτισε κρυφά την νεαρή πριγκίπισσα, δίνοντάς της το όνομα Ειρήνη.
Η Ανατροπή του Λικινίου
Η αλλαγή της πίστης της δεν έμεινε κρυφή για πολύ. Όταν η Αγία Ειρήνη κατέστρεψε τα είδωλα του πατρικού της σπιτιού, φανερώνοντας έτσι την πίστη της στον Χριστό, ο Λικίνιος έγινε έξαλλος. Διέταξε να τη δέσουν σε ένα άγριο άλογο για να την ποδοπατήσει μέχρι θανάτου. Ωστόσο, ένα θαύμα συνέβη. Το άλογο στράφηκε εναντίον του και τον σκότωσε. Η σύγχυση που ακολούθησε ήταν μεγάλη, αλλά η Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χριστού: «Όλα είναι δυνατά σε αυτόν που πιστεύει». Με βαθιά πίστη, προσευχήθηκε και ο πατέρας της αναστήθηκε. Τότε, όλη η οικογένεια βαπτίστηκε χριστιανή. Αργότερα, υπέστη πολλά δεινά από τους Πέρσες και τους βασιλείς τους.
Η Θριαμβευτική Πορεία της Αγίας Ειρήνης
Στη συνέχεια, η Αγία Ειρήνη ταξίδεψε στην Καλλίπολη. Όπου βασίλευε ο Νουμεριανός. Εκεί, με θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Οι ειδωλολάτρες την έκλεισαν διαδοχικά σε τρία πυρακτωμένα χάλκινα βόδια. Το τρίτο βόδι, όμως, ενώ η Μεγαλομάρτυς βρισκόταν μέσα, κινήθηκε με έναν παράδοξο τρόπο, παρόλο που ήταν ένα άψυχο αντικείμενο. Στη συνέχεια, άνοιξε και η Αγία βγήκε σώα από τη φωτιά. Αυτό το θαύμα οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην χριστιανική πίστη. Στη Μεσημβρία της Θράκης, η Αγία Ειρήνη θανατώθηκε. Αλλά με τη δύναμη του Θεού αναστήθηκε, προσελκύοντας στην πίστη τον διοικητή και ολόκληρο τον λαό. Τελικά, κατέφυγε με τον δάσκαλό της Απελλιανό στην Έφεσο. Όπου έζησε κάνοντας πολλά θαύματα και τιμώμενη ως ισαπόστολος. Εκεί συνέχισε το έργο της μέχρι την κοίμησή της το 315 μ.Χ.
Το Συναξάρι αναφέρει ότι στην Έφεσο η Αγία βρήκε μια λάρνακα. Στην οποία δεν είχε ταφεί κανείς, μπήκε μέσα και κοιμήθηκε ειρηνικά. Πριν πεθάνει, είχε ζητήσει να μην μετακινήσει κανείς την ταφόπετρα που θα έβαζε ο Απελλιανός για τέσσερις ημέρες. Όμως, μετά από δύο ημέρες, όταν επισκέφθηκαν τον τάφο, βρήκαν την ταφόπετρα σηκωμένη και τη λάρνακα άδεια.
Σύμφωνα με δυτικά μαρτυρολόγια, η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχθηκε στη φωτιά, ενώ το Μηνολόγιον του αυτοκράτορα Βασιλείου Β’ αναφέρει ότι η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.
Χορηγούμενο