Οι δεύτερες εκλογές «κλείδωσαν» μετά το τέλος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών και πλέον αναμένεται να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαλυθεί η νέα Βουλή και να προκηρυχθεί ξανά η προσφυγή στις κάλπες.
Με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, και την άμεση επιστροφή της διερευνητικής εντολής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας (22/5), αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Πλέον, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα πρέπει να συγκροτήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής δικαστικό.
Τα επικρατέστερα πρόσωπα για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, είναι τρία. Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του ΣτΕ και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο τελευταίος, αναμένεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να κερδίσει την άτυπη «κούρσα» και να είναι ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς
Ο Ιωάννης Σαρμάς που ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεννήθηκε το 1957.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).
Έπειτα υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία (1984-1986).
Αργότερα βρέθηκε στην θέση του δικαστικού λειτουργού από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα).
Διετέλεσε μάλιστα δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).
Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διεύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).
Είναι επίσης επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) καθώς και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).
Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών), παρέλαβε το Τμήμα στις 2.1.2014 με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007.
Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα μεσολαβήσαντα έτη. Κατηγοριοποιώντας και συνεκδικάζοντας τις όμοιες υποθέσεις, και χρησιμοποιώντας τη διαδικασία εν συμβουλίω και την “πιλοτική” δίκη, οι εκκρεμούσες δικογραφίες έχουν περιορισθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας, σε λιγότερες από 8.500.
Οι επικρατέστεροι υπουργοί
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», υπάρχουν ήδη και τα πρώτα ονόματα των ανθρώπων που θα αναλάβουν τα υπουργεία στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το υπουργείο Άμυνας φέρεται να αναλαμβάνει ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος έχει διατελέσει διοικητής της ΕΥΠ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Στο υπουργείο Εξωτερικών, οδεύει ο Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος έχει είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, όπου αναζητείται το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο, καθώς θα έχει μπει για τα καλά το καλοκαίρι μέχρι τις δεύτερες εκλογές και θα υπάρχει ορατός ο μόνιμος κίνδυνος των πυρκαγιών.
Χορηγούμενο