Μακριά από το πνεύμα – αλλά και το γράμμα σε κάποιες περιπτώσεις – των τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού στα Ελληνοτουρκικά, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κινήθηκε ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, καταθέτοντας δική του πλατφόρμα, εμφανώς διαφοροποιημένη από τις θέσεις Μητσοτάκη.
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε, μάλιστα, να αποστομώσει αναδρομικά τον πρωθυπουργό και κάποιους από τους υπουργούς του… Όπως ο Άκης Σκέρτσος… Που χαρακτήριζαν προεκλογικά τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση». Με σαφήνεια τόνισε: «Ουδείς στην αίθουσα είναι εξ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης και ουδείς εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού».
Κινούμενος παράλληλα με τον πρωθυπουργό… Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «σε ό,τι τον αφορά», ήτοι διαχωρίζοντας τη θέση του από άλλους κυβερνητικούς… «Δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά θέματα σε βούρκο λαϊκισμών, σε λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων».
Απέφυγε επιδεικτικά να αναφερθεί στην αποστροφή του Μητσοτάκη «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε», που δείχνει διάθεση για προσωπικούς πειραματισμούς, αν όχι υποχωρήσεις, στο Αιγαίο.
Απέρριψε οποιαδήποτε «διολίσθηση» σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία της χώρας, όχι ως «διακριτική ευχέρεια», δηλαδή ως πρωθυπουργικό προνόμιο αλλά ως «δεδομένη συνταγματική υποχρέωση και καθήκον έναντι της ιστορίας της και των επερχόμενων γενεών».
Οι θέσεις του παραπέμπουν περισσότερο στις τοποθετήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Προκόπη Παυλόπουλου παρά του πρωθυπουργού.
Κατοχυρώνοντας την εύλογη αυτονομία του στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, ο Δένδιας άφησε αιχμές για ό,τι παρέλαβε στα εξοπλιστικά… Αναγγέλλοντας ότι «θα δει και τα παλιά προγράμματα που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα».
Είπε, μάλιστα, ότι θα «αναδιαμορφώσει», ως αρμόδιος υπουργός, «τη δομή, τον τροπο διοίκησης και εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων» που παρέλαβε. Προεξοφλώντας, εμμέσως, ότι δεν θα δεχθεί νέα ανανέωση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρου, που φαίνεται να μεθοδεύει το Μέγαρο Μαξίμου.
Άρχισαν τα όργανα…
Χορηγούμενο