ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζέσταμα φαγητού: Τα λάθη που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση

Χορηγούμενο

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες μας αναγκάζει να βάζουμε το φαγητό γρήγορα στην ψύξη για να μην χαλάσει: Όταν το ξαναζεστάνουμε, όμως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί!

Αν είστε από εκείνους που φτιάχνουν το φαγητό τους από το προηγούμενο βράδυ για να έχετε την επομένη ένα έτοιμο γεύμα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει μια… τέχνη στο να ξαναζεσταίνεις τα υπολείμματα.

Και με τον όρο «τέχνη», εννοούμε έναν τρόπο που παράλληλα «σκοτώνει» τα εν δυνάμει επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα.

Χορηγούμενο

Δείτε τα πέντε πιο σημαντικά λάθη που μπορεί να κάνετε με τα υπολείμματα του φαγητού

1. Αφήνετε το φαγητό να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες

Μην αφήνετε τα ευπαθή τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρεμένων φαγητών ή των υπολειμμάτων, να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Μετά το μαγείρεμα, σερβίρετε το πιάτο όσο είναι ακόμα ζεστό.

Αν το φαγητό έχει βγει για περισσότερες από δύο ώρες; Πετάξτε το!

Μετά το σερβίρισμα βάλτε τα υπολείμματα στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα μπορείτε και προσπαθήστε να μειώσετε τη θερμοκρασία τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χρησιμοποιήστε ρηχά δοχεία και κόψτε τα μεγαλύτερα τρόφιμα σε μικρότερα κομμάτια για ταχύτερη ψύξη. Για να επιταχύνετε την ψύξη, τοποθετήστε τα σε αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφίμων κάτω από παγωμένο νερό πριν το βάλετε στο ψυγείο.

Χορηγούμενο

2. Δεν τα αποθηκεύετε σε αεροστεγή δοχεία

Επιλέξτε υψηλής ποιότητας, αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφίμων. Φροντίστε, παράλληλα, να ταιριάζετε την ποσότητα των υπολειμμάτων με το μέγεθος του δοχείου. Και γεμίστε το επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο για να μην περισσεύει πολύς χώρος.

3. Αποθηκεύετε το φαγητό σε πολύ… ζεστό ψυγείο

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σε χαμηλή θερμοκρασία. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έρευνα του Eatright.org, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν γνωρίζουν τη σωστή θερμοκρασία για την αποθήκευση των τροφών.

4. Κρατάτε τα υπολείμματα για περισσότερες από 5 ημέρες

Το USDA συνιστά επίσης τη χρήση υπολειμμάτων στο ψυγείο μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες. Ο αντίστοιχος χρόνος για την κατάψυξη, αντίθετα, φτάνει έως και τους τέσσερις μήνες.

Η μύτη σας, μάλιστα, ξέρει καλύτερα. Γι’ αυτό φροντίστε να απορρίψετε οποιαδήποτε τροφή με δυσάρεστες οσμές ή αλλαγές στο χρώμα και την υφή. Για να απλοποιήσετε τα πράγματα, βάλτε επίσης ετικέτες στα υπολείμματα για να θυμάστε πότε μπήκαν στην συντηρήση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απλά… πετάξτε το.

Χορηγούμενο

5. Δεν τα ξαναζεσταίνετε σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία

«Όταν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα, βεβαιωθείτε ότι φτάνουν τους 80 C, συνιστά το USDA.

«Ζεσταίνετε ξανά τις σάλτσες, τις σούπες και τις σάλτσες αφήνοντάς τις να πάρουν μια βράση. Καλύψτε τα υπολείμματα για να ζεσταθούν ξανά. Αυτό διατηρεί επίσης την υγρασία και διασφαλίζει ότι όλο το φαγητό θα ζεσταθεί.

Θυμηθείτε: Το θερμόμετρο τροφίμων είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξαλείψετε τα επιβλαβή βακτήρια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν ζεσταίνετε ξανά τρόφιμα που είναι πιθανό να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και το χοιρινό.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button