Υπήρξε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο των φινιριστηρίων και της επεξεργασίας υφασμάτων. Εδώ και μια δεκαετία, ωστόσο, κατέβασε ρολά και βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Ο λόγος για την ΕΛΦΙΚΟ, την κραταιά κάποτε εταιρεία των οικογενειών Κουκουλία και Ουραηλίδη, που συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της είναι αντιμέτωπη με δύο διαδοχικούς πλειστηριασμούς τον ερχόμενο Νοέμβριο, για το μεγάλο βιομηχανικό ακίνητό της στο Σχηματάρι.
Τα δύο σφυριά του Νοεμβρίου
Αν και οι προσπάθειες να βγουν στο σφυρί οι εγκαταστάσεις στην Τανάγρα ξεκίνησαν από πέρυσι, χωρίς αποτέλεσμα, για τις 15 Νοεμβρίου έχει οριστεί ο πρώτος πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον ιδιώτη Μ.Γ. και με τιμή εκκίνησης 2.390.000 ευρώ.
Εν προκειμένω, το συνολικό ποσό οφειλής ανέρχεται σε 155.236,20 ευρώ, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 10.000 ευρώ. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί το δεύτερο σφυρί για την ίδια μονάδα, με επισπεύδουσα τη Eurobank και με τιμή εκκίνησης 2.369.000 ευρώ.
Η κατάσχεση
Εδώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για 350.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Με βάση τις σχετικές εκθέσεις εκτίμησης, οι πλειστηριασμοί αφορούν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων στη θέση «Παληάμπελα», στο 62ο χλμ της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας.
Το βαφείο – φινιριστήριο είναι εγκατεστημένο σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 38.643,64 τ.μ., που προέρχεται από τη συνένωση 17 όμορων αγροτεμαχίων. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν κύριο κτιριακό όγκο βιομηχανικών αιθουσών και χώρο γραφείων, υπόστεγα αποθήκευσης και βιολογικό καθαρισμό. Η έκταση είναι περιφραγμένη τμηματικά, εξαιρώντας έκταση επιφάνειας 2.419 τ.μ., η οποία είναι ανεξάρτητης πρόσβασης εξωτερικά, και χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων.
Ο βιολογικός καθαρισμός είναι εγκατεστημένος στη βορειοδυτική πλευρά των εγκαταστάσεων και είναι ανενεργός. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των κτιρίων είναι περίπου 9.578 τ.μ., και 2.830 τ.μ είναι οι επιφάνειες των ορόφων. Περίπου 400 τ.μ. είναι οι χώροι γραφείων. Τα κτίρια έχουν ανεγερθεί με μια σειρά αδειών από το 1969 έως το 2006 και είναι συμβατικής κατασκευής (φέροντας οργανισμός σκυροδέματος με πλαγιοκάλυψη από προκατασκευασμένα στοιχεία αποσπασματικά, ενώ η επικάλυψη είναι από μεταλλικές διατομές που στηρίζουν κυματοειδείς λαμαρίνες).
Τοπικά, έχουν τοποθετηθεί ανομοιογενή υλικά, δίνοντας την αίσθηση των άστατων επεμβάσεων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Η κατασκευή είναι περατωμένη, λειτουργική, χωρίς όμως αντικείμενο και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής.
Το ακίνητο
Το ακίνητο γενικά αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο δυτικό τμήμα του είναι διώροφο, στο κεντρικό τμήμα είναι ισόγειο και προς ανατολή μετατρέπεται σε υπόγειο, ενώ το ανατολικό αποτελείται από τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και Α’ όροφος, όπου βρίσκονται τα γραφεία του συγκροτήματος). Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ η ποιότητα – συντήρηση των κτιρίων είναι μέτριου βαθμού.
Όπως σημειώνεται, το εργοστάσιο δεν λειτουργεί και διαθέτει έντονα στοιχεία εγκατάλειψης. Ακόμη, η κύρια είσοδος είναι με συρόμενες σιδηρές θύρες και ανοιγόμενες ανθρωποθυρίδες, ενώ ο κύριος περιβάλλων χώρος διαθέτει τμηματική περιτοίχιση με σιδηρά κιγκλιδώματα και τμηματική συρματοπερίφραξη.
Είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλτοστρωμένος ή τσιμεντοστρωμένος και περιλαμβάνει γεωτρήσεις συνολικής παραγωγής νερού 100Μ3/Ώρα και σύστημα βιολογικού καθαρισμού ικανότητας επεξεργασίας λυμάτων 2.000Μ3/Ημέρα. Ο περιβάλλων χώρος εκτός της περιτοίχισης περιλαμβάνει χώρο με ικανό αριθμό θέσεων στάθμευσης οχημάτων, εντούτοις φέρει έντονα τα ίχνη εγκατάλειψης.
Τα βάρη του ακινήτου
Το βιομηχανικό ακίνητο κουβαλάει αρκετά βάρη και συγκεκριμένα:
1) Προσημείωση υποθήκης υπέρ της EFG Eurobank Ergasias, για 4.100.000 ευρώ, εγγεγραμμένη στις 29-05-2009
2) Προσημείωση υποθήκης υπέρ της Alpha Bank, για 2.400.000 ευρώ, εγγεγραμμένη στις 23-12-2009, η οποία τράπηκε ολικώς σε τακτική εγγραφή υποθήκης στις 02-02-2018
3) Κατάσχεση για το ποσό των 30.000 ευρώ, υπέρ της Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Galaxy IV Funding Designated Activity Company», εγγεγραμμένη στις 22-07-2022
4) Κατάσχεση για το ποσό των 10.000 ευρώ, υπέρ του Μ. Γ. εγγεγραμμένη στις 11-04-2023.
Η άνοδος και η πτώση της ΕΛΦΙΚΟ
Η ΕΛΦΙΚΟ ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 αρχικά ως «Αφοι Κουκουλία Α.Ε.Ε.» και δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε ΕΛΦΙΚΟ Α.Ε. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά στην παραγωγή και επεξεργασία βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ενώ το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων, εξελισσόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του ελληνικού κλάδου κλωστοϋφαντουργίας.
Η πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Επί σειρά ετών ήταν εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στην πορεία εισήλθε μετοχικά στην επιχείρηση και η οικογένεια Ουραηλίδη μέσω της ΛΑΝΑΚΑΜ. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κινήθηκαν επί δεκαετίες σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι δε χαρακτηριστικό παρά τη μακρά παρουσία της στο ΧΑ, ακόμη και την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας του 1999 οι βασικοί της μέτοχοι ακολούθησαν συντηρητική γραμμή και δεν επεδίωξαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παρότι εκείνη την εποχή η ΕΛΦΙΚΟ ανήκε στα δυνατά ονόματα της αγοράς πετυχαίνοντας σημαντική κερδοφορία.
Επίσης δεν προχώρησαν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, ούτε και σε επέκταση προς άλλες δραστηριότητες, ενώ είχαν αποκρουστεί αρκετές σχετικές προτάσεις. Αντίθετα προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους, όπως με τη μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας (Σ.Η.Θ.) ισχύος 1,2 MWp και παράλληλα έκαναν στροφή προς την παραγωγή επώνυμου ενδύματος.
Όλα αυτά μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης που επέφερε καταλυτικό πλήγμα στην αγορά ένδυσης. Έτσι από το 2009 και μετά η εταιρεία εισήλθε σε δίνη οικονομικών προβλημάτων. Στις αρχές του 2010 οι διεργασίες περί εξαγοράς της ΕΛΦΙΚΟ από τον όμιλο Λαυρεντιάδη οδήγησαν σε ανατιμητικό ράλι τη μετοχή της ίδιας και της ΛΑΝΑΚΑΜ. Η διάψευση των προσδοκιών και η θέση της μετοχής σε επιτήρηση αποτέλεσαν την αρχή του τέλους με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας να αναζητούν άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Το 2012 η μετοχή της ΕΛΦΙΚΟ διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Μαΐου 2013, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, διαδικασία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.
Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό για τη χρήση 04/07/2021 έως 03/07/2022, ο κύκλος εργασιών ήταν 650 ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων έφτανε στα 9,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,38 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια.
Χορηγούμενο