Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα, επίσημα, από τον… «ημιεπίσημα» αναγνωρισμένο καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS αλλά έκτοτε η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου είναι πτωτική!
Σημειώνεται ότι η επενδυτική βαθμίδα αποτελούσε… εθνικό στόχο για τη νυν κυβέρνηση και επίσης για τα ΜΜΕ.
Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η χρηματιστηριακή αγορά είχε σπεύσει να προεξοφλήσει έως τις 1.350 μονάδες που έφθασε ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όταν συνέβη ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες.
Φταίει η Κίνα;
Άλλοι απέδωσαν την πτώση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην Κίνα.
Ορισμένα funds που επενδύουν στην Κίνα πουλούσαν μετοχές και μαζί ρευστοποίησαν θέσεις παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Αυτό συνέβη αλλά σε πολύ ελεγχόμενο βαθμό.
Οι καταστροφές στη Θεσσαλία
Φυσικά ακολούθησε και η καταστροφή στην Θεσσαλία που θα φθάσει ως ζημιά για την Ελλάδα στα €4-5 δισεκ. Και μειώνει την δυναμική στο ΑΕΠ και από 3,5% που ήταν ο στόχος τώρα μειώνεται στο 2,2% για το 2023… Ενώ η Γερμανία βρίσκεται στα όρια της τεχνητής ύφεσης.
Ο παράγοντας αυτός έπαιξε ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό.
Άλλοι είπαν ότι «δεν εμπνέει εμπιστοσύνη η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Η δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη ξεκίνησε κάκιστα αλλά εντούτοις η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται καθώς είναι νωπή η κυβερνητική εντολή που έχει λάβει και τουλάχιστον ακόμα με 158 βουλευτές κανείς δεν μπορεί να την απειλήσει.
Η λάμψη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεθώριασε γιατί η αύξηση από τις 850 στις 1.350 μονάδες και εσχάτως στις 1.217 μονάδες είναι μια φούσκα καθώς δεν υπάρχει τραπεζική ανάπτυξη δηλαδή πιστωτική επέκταση και οι τράπεζες βγάζουν 8 δισεκ. ετησίως σε έντοκα έσοδα.
Δεν παράγει τίποτα η χώρα!
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά;… Ότι η χώρα δεν παράγει τίποτα και δεν υπάρχουν επενδύσεις για να γίνει οτιδήποτε.
Με χρέος 404,6 δισεκ. σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και 48 δισεκ. παροχές δεν μπορεί κάποιος καν να ισχυριστεί ότι υπάρχει κανονική Ελληνική Οικονομία.
Η ΕΚΤ ήδη από το 2021 με το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων χωρίς να διαθέτει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ο πραγματικός δημιουργός του πληθωρισμού δεν θα επανέλθει για τα επόμενα χρόνια οπότε η επενδυτική βαθμίδα δεν θα χρησιμέψει σε κάτι.
Στην πραγματικότητα το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την πτώση του απεικονίζει την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.
Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα… Η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.
Και αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα όπου το 80% της οικονομίας στηρίζεται στις υπηρεσίες και όχι στην παραγωγή.
Χορηγούμενο