Την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας Belharra σχολίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ, και εύχονται να είναι καλορίζικη αλλά την ίδια στιγμή… αχρείαστη.
«Είναι η πρώτη φρεγάτα που αγοράζει η Ελλάδα μετά από 25 χρόνια, είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, αισθητήρες και ραντάρ», αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.
Το δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER ανέφερε: «Η Ελλάδα μετά από 25 ολόκληρα χρόνια εντάσσει στον στόλο της μια φρεγάτα. Ήδη έγινε η καθέλκυση της γαλλικής φρεγάτας Belharra. H Eλλάδα είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά τριών τέτοιων φρεγατών 4.550 τόνων. Ας τους πούμε καλορίζικη, αλλά αχρείαστη να είναι. Ας μην επιχειρήσουν να την χρησιμοποιήσουν. Η Ελλάδα αφού πήρε 18 μαχητικά Rafale, τώρα ετοιμάζεται να εντάξει στον στόλο της ένα πολεμικό πλοίο κι αυτό συμβαίνει μετά απο 25 χρόνια. Η φρεγάτα Βelharra Κίμων ναυπηγήθηκε στη Γαλλία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».
«Το πλοίο που ναυπηγήθηκε από την γαλλική Naval καθελκύστηκε στην πόλη Λοριάν. Το πλοίο έχει βάρος 4.550 τόνους και η εταιρεία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητες του. Αρκέστηκε να τονίσει πως είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες οπλικά συστήματα. Η φρεγάτα θα έχει εξελιγμένες δυνατότητες αντιμετώπισης υποβρυχίων και αεροσκαφών», αναφέρει.
Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε η τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Belharra FDI HS KIMON, που προορίζεται για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο Λοριέν, παρουσία του υπουργού Αμύνης, Νίκου Δένδια.
Η τελετή καθέλκυσης έγινε μάλιστα παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.
Δείτε επίσης το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας ΥΥΕΘΑ στην Τουρκία κατά την τελετή καθέλκυσης
Η Φ/Γ ΚΙΜΩΝ είναι το πρώτο πλοίο μιας σειράς τριών φρεγατών, που παρήγγειλε το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρώτη φρεγάτα γαλλικής κατασκευής ονομάστηκε «Κίμων», η δεύτερη «Νέαρχος» και η τρίτη «Φορμίων».
Δείτε το σχετικό βίντεο
Τα χαρακτηριστικά της Belharra
Η φρεγάτα Belharra διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Και επίσης αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.
Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.
Το «οπλοστάσιο» της Belharra περιλαμβάνει πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, ενώ η φρεγάτα συνδυάζει πληθώρα υπερσύγχρονων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν οι συνεργασίες της Naval Group με τις εταιρείες Thales και MBDA.
Χορηγούμενο