Στην επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες «Procter & Gamble» και «Unilever» για αθέμιτη κερδοφορία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Εξήγησε ότι είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει και που μπορεί να επιβληθεί.
Όπως είπε ο υπουργός, «δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν, δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες κάποιες εταιρείες να κρατούν υψηλά τις τιμές στο ράφι».
Αναφερόμενος στις δυο συγκεκριμένες εταιρείες ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουν παραβιάσει το νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία».
Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι στις εταιρείες αυτές «παρατηρήθηκε, προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους, ήταν μεγαλύτερο φέτος από ό,τι το 2021. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα».
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Και δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στο εξωτερικό που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε.
Procter & Gamble, η μεγάλη των μάνατζερς σχολή
Είναι η εταιρεία που έχει εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για οικιακή καθαριότητα και προσωπική υγιεινή φέρουν την υπογραφή της. Και όχι μόνο. Για τη χώρα μας θεωρείται «στελεχομάνα», αφού από κει πέρασαν οι πιο δυναμικοί managers της ελληνικής αγοράς. Ένας κολοσσός με 4 δισεκατομμύρια πελάτες την ημέρα αφού ποιος δεν έχει αγοράσει Pampers, Ariel, Always, Duracell, Olay, Fairy, Ava, Wella, Gillette, Oral B, Swiffer, Pantene;
Η Procter & Gamble Hellas δεν είναι μικρή. Είναι ίσως η μεγαλύτερη εν Ελλάδι πολυεθνική επιχείρηση, με προϊόντα που όλοι καθημερινά ψηφίζουμε με τις αγορές μας. Είναι ένας κολοσσός που κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη.
Από εκεί πέρασαν managers όπως ο διευθύνων την Vodafone Νίκος Σοφοκλέους, ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas Κυριάκος Κοφινάς, ο πρόεδρος του φορέα σύγκλισης βιομηχανίας και λιανεμπορίου ECR Hellas Μιχάλης Φανδρίδης ή ο Σωκράτης Κομινάκης με τη λαμπρή πορεία στη Wind Hellas. Όλοι οι παραπάνω στις ιδιωτικές εξομολογήσεις τους δεν παραλείπουν να αναφέρονται στη «σχολή Procter», στον ειδικό δηλαδή εκείνο τρόπο σκέψης που η πολυεθνική τους έμαθε και τον οποίο μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να διατηρούν.
Όμως η σχέση της εταιρείας με τη χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στο χαρακτηρισμό της ως «μεγάλη στελεχομάνα». Έχει βαθιές με το χρόνο σχέσεις και ρίζες. Κι αυτό διότι στην ερώτηση «τίνος είσαι εσύ;», ακόμα και ο Αμερικάνος παγκόσμιος πρόεδρός της απαντά «είμαι Έλληνας, από την …Κανδήλα της Τρίπολης»!
Ποιός είναι ο Robert Mc Donald;
Όταν ο Robert Mc Donald είχε επισκεφθεί την πατρίδα μας, είχε αφήσει άφωνους τους ανθρώπους της ελληνικής θυγατρικής. Ενώ δηλαδή όλοι πίστευαν ότι βάσει ονόματος θα πρέπει να είναι σκοτσέζικης ή τουλάχιστον ιρλανδικής καταγωγής, αυτός τους ζήτησε μια χάρη. Να τον μεταφέρουν στο χωριό «Κανδήλα» της Αρκαδίας.
Η οικογενειακή του ιστορία
Σε μια από τις τότε συνεντεύξεις του μάλιστα είχε αναφερθεί στην οικογενειακή του ιστορία λέγοντας: «Ο παππούς μου γεννήθηκε στην Κανδήλα, κοντά στην Τρίπολη. Είναι ένα πολύ μικρό χωριό, στο οποίο μάλιστα είχα τη χαρά να πάω. Γεννήθηκε εκεί και στα τέλη του 19ου αιώνα πολέμησε ενάντια στους Τούρκους και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στις ΗΠΑ πήγε το 1908 και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Ιντιάνα της Ιντιανάπολης. Δεν είχε ούτε λεφτά, ούτε ρούχα, τίποτα. Ξεκίνησε δική του δουλειά και έφτιαξε ένα φούρνο.
Η γιαγιά μου ήταν ορφανή, ο πατέρας της δούλευε στα βασιλικά λατομεία μαρμάρου και σκοτώθηκε από ένα μάρμαρο. Μεγάλωσε μάλιστα στο ορφανοτροφείο του παλατιού. Δεν ξέρω γιατί και πως αλλά κέρδισε μία υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι δεν ήταν σύνηθες για μία γυναίκα εκείνη την εποχή να κερδίζει υποτροφία για σπουδές στο πανεπιστήμιο και μετά στις ΗΠΑ. Έμαθα νωρίτερα σήμερα ότι η βασίλισσα ήταν ιδιαίτερα συμπονετική με τα ορφανά. Έτσι λοιπόν η γιαγιά μου σπούδασε και πήγε στην Αμερική όπου και γνώρισε τον παππού μου.
Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Αμερική. Οι γονείς της μιλούσαν μόνο ελληνικά και καθόλου αγγλικά. Μεγάλωσε σε ελληνόφωνο περιβάλλον και όταν πήγαινα στο σπίτι των παππούδων μου μίλαγαν μόνο ελληνικά. Δυστυχώς, δεν μιλάω ελληνικά. Έλεγα νωρίτερα ότι το μόνο πράγμα που γνωρίζω στα ελληνικά είναι το «Κύριε ελέησoν» από την εποχή που πηγαίναμε το Πάσχα στην εκκλησία και γυρίζαμε γύρω –γύρω με τα κεριά. Είμαι περήφανος για την ελληνική μου καταγωγή αλλά ντρέπομαι που δεν μιλάω καθόλου ελληνικά».
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μετά την επίσκεψή του στο μικρό χωριό, ο διεθνής manager αποφάσισε να κρατήσει σχέσεις, βρήκε συγγενείς και ουκ ολίγες φορές έχει βοηθήσει τη μικρή αυτή κοινότητα. Διότι φαίνεται πως ο ίδιος θεωρεί πως «μια φορά Έλληνας, για πάντα Έλληνας».
Unilever: Η εταιρεία με τις περισσότερες μάρκες στα 50 πιο δημοφιλή brands
Η Unilever είναι βρετανική εταιρεία διανομών καταναλωτικών αγαθών που εδρεύει στο Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν τρόφιμα και ποτά (περίπου το 40% των εσόδων τους), προϊόντα καθαρισμού, προϊόντα ομορφιάς και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Είναι η έβδομη πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης.[1] Η Unilever είναι μία από τις παλαιότερες πολυεθνικές εταιρείες. τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε περίπου 190 χώρες
Δεκατρείς μάρκες της Unilever βρίσκονται σχεδόν πάντα μάλιστα στο Top 50 της κατάταξης των πλέον προτιμώμενων από τους καταναλωτές, παγκοσμίων brands.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα στην Ελλάδα είναι οι μάρκες Pummaro, Klinex, Aim, Becel Pro.Activ, Βιτάμ, Knorr, Dove και άλλες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unilever, οι αειφόρες μάρκες της αναπτύσσονται κατά 50% ταχύτερα από τις υπόλοιπες.
Η Unilever διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της έναν μεγάλο μάλιστα αριθμό από εμπορικά σήματα καταναλωτικών προϊόντων.
Mερικά από τα εμπορικά σήματα που διατίθονται από Unilever στην ελληνική αγορά είναι:
Axe
Aim
Dove
Skip
Cajoline
Omo
Klinex
Cif
Svelto
Ultrex
Timotei
Sunsilk
Lux
Brut
Rexona
Lifebuoy
Hellmans
Maille
Knorr
Iglo
Pummaró
Zwan
Calvé
Algida
Ben & Jerry’s
Lipton
Παλαιότερα διέθετε επίσης και τις μάρκες Άλτις, Βιτάμ, Becel, Flora, Ελαΐς όμως τον Δεκέμβριο του 2017 αποσύρθηκε από την αγορά των λιπών και ελαίων και πούλησε αυτά τα εμπορικά σήματα στην εταιρεία Upfield.
Με πληροφορίες από wikipedia.org
Χορηγούμενο