ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης στον Μαραθώνιο, ο Τσίπρας σιωπά και η «Ομπρέλα» «παρτάρει»!

Η κρίσιμη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και η επόμενη ημέρα

Χορηγούμενο

Στο μη περαιτέρω η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται πλέον πως το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω με τις εξελίξεις να υπερβαίνουν ακόμη και τους πρωταγωνιστές τους.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μύριζε εδώ και καιρό μπαρούτι με τους αντίπαλους «στρατούς» να τηρούν σε μεγάλο βαθμό στάση αναμονής. Η κρισιμότερη, όπως χαρακτηρίστηκε, Κεντρική Επιτροπή στην Ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε αυτό που όλοι γνώριζαν και αρνούνταν να παραδεχθούν ευθέως: οι πόλοι και οι τάσεις ακολουθούν πορείες παράλληλες και δεν είναι δυνατόν πλέον να συναντηθούν, παρά μόνον ως πρώην σύντροφοι.

Κορυφαία στελέχη απευθύνουν εκκλήσεις για χαμηλούς τόνους προσβλέποντας σε μια εκεχειρία προς αποφυγήν μιας προαναγγελθείσης διάσπασης. Εντούτοις, οι σχέσεις δείχνουν να έχουν διαρραγεί ανεπανόρθωτα και το γυαλί έχει σπάσει. Το κλίμα, στο δεύτερο υπόγειο του ξενοδοχείου President, στην αίθουσα και τους διαδρόμους, ήταν άλλωστε ενδεικτικό: Ένταση, φωνές, διαξιφισμοί, πόλωση, «εκρήξεις», επευφημίες, αποδοκιμασίες.

Χορηγούμενο

Η επόμενη ημέρα

Στις 11 σήμερα το πρωί θα δοθεί η συνέχεια στο εσωκομματικό bras de fer. Νωρίτερα αναμένεται να συνεδριάσει η «Ομπρέλα» και οι «6+6». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωστοποίησε ότι δεν θα παραστεί στην σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει την ίδια απόφαση η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα.

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Αυτή είναι η ομιλία την οποία θα εκφωνούσα εάν δεν είχε μεσολαβήσει η διχαστική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη» ο κ. Τεμπονέρας επισημαίνει: «Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορική και σημαδεύει για πάντα τις ζωές μας. Σήμερα δοκιμάζονται συνειδήσεις, αξίες, απόψεις, ιδανικά, μα και προσωπικές σχέσεις δεκαετιών».

Την αντίθεσή τους με την πρόταση του Στέφανου Κασελάκη για δημοψήφισμα αναφορικά με τις διαγραφες είχαν εκφράσει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Χορηγούμενο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να φέρει για μια ακόμη φορά την Επιτροπή Δεοντολογίας στο επίκεντρο, δίνοντας διορία να δοθεί λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν, τόνισε ο Αντώνης Κοτσακάς.

Οι αποχωρήσεις

Πηγές της πλειοψηφίας ανέφεραν πως αποχώρησε από την ΚΕ λιγότερο από το 1/3 των μελών. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «σόου» των «6+6», «Ομπρέλας» και ομάδας Τεμπονέρα, και προσυμφωνημένη κίνηση. Σημείωναν χαρακτηριστικά πως εάν είχαν την πλειοψηφία, όπως διατείνονται εντός της Κεντρικής Επιτροπής, θα έβαζαν θέμα μομφής και θα το κέρδιζαν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη πως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως είχαν επιστρατευθεί άσχετοι στην συνεδρίαση που προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα, κάτι που δεν συνάδει με τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς.

Χορηγούμενο

Ο ΣΥΡΙΖΑ… καίγεται και ο Κασσελάκης θα συμμετάσχει στον Μαραθώνιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο κακός χαμός, το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα και η διάσπαση είναι προ των πυλών. Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφορούσε συντρόφους αλλά ορκισμένους εχθρούς και… ξένους στο ίδιο κόμμα.

Μετά τα τελεσίγραφα του Στέφανου Κασσελάκη προς διαφωνούντες και αντάρτες, τις ηχηρές αποχωρήσεις από το ξενοδοχείο, «έσκασε» η είδηση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τρέξει αύριο στην μικρή διαδρομή των 5 χλμ. του Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στο President, όπου θα συνεχιστεί για δεύτερη ημέρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ποικίλλες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαία στελέχη – Αναπόδραστη διαφαίνεται η διάλυση

Στην δίνη της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών να ποικίλουν. Το τσεκούρι του πολέμου δεν προτίθεται να θάψει καμία εσωκομματική τάση και τα απόνερα της διασπαστικής πλεύσης από όλες τις πλευρές υπάρχει κίνδυνος να γίνει τσουνάμι.

Χορηγούμενο

Ο εμφύλιος στην Κουμουνδούρου κλιμακώνεται, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις οδηγούν αναπόδραστα σε μια νέα εποχή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πυρά Πολάκη και Γιώργου Τσίπρα εναντίον των «ανταρτών»

Υπέρ των διαγραφών των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης και τόνισε:

«Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία. Με μια πολιτική απόφαση αύριο, που θα λέει ότι εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος. Το θέμα λήγει εδώ. Το “μας” θα λήξει, και θα λήξει για να γίνουμε κυβερνώσα Αριστερά. Θα ξαναγίνουμε και θα ξαναμιλήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να χωρίσουμε. Οι διαγραφές έπρεπε να έχουν γίνει».

Ωστόσο, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, δήλωσαν ότι διαφωνούν με το δημοψήφισμα Κασσελάκη.

Σία Αναγνωστοπούλου: Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μιλήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί

Η Σία Αναγνωστοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέμβει πάραυτα. «Αν ο πρώην πρόεδρός του δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί».

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ερωτήματα, ενώ κατά το διάστημα της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης δεν έχει τοποθετηθεί.

Γεροβασίλη: Τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά

«Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε.

Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας» δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών ανέφερε: «Από ό,τι κατάλαβα, αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

Νίκος Παππάς: Να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι

Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία «θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτήν την στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο», δήλωσε ο Νίκος Παππάς και ζήτησε να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι από όλους.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε λευκή επιταγή, αλλά πήρε εντολή να ηγηθεί. Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, κι αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση» πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή τόνισε, επίσης πως οι αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια:

«Υπάρχει και μια πτυχή της δημόσιας αντιπαράθεσης, η οποία συμπυκνώνει την ουσία της στρατηγικής διαφωνίας. Αυτή αφορά στην πορεία μετασχηματισμού του κόμματος σε μια ευρεία αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, με διαδικασίες συμμετοχής και όχι με δομές που καταστέλλουν την συλλογική βούληση των μελών. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία. Εκεί εδράζεται και η σφοδρή κριτική που εξαπολύεται τις τελευταίες ημέρες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα».

Φάμελλος: «Ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας»

Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου για την συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής:

«Η πρώτη μέρα της Κ.Ε. ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο ερώτημα: ποια είναι η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας.

Εκφράζεται μέσα στην συζήτησή μας μια πολύ μεγάλη αγωνία, που είναι αποτέλεσμα της ήττας των εκλογών και της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα.

Καταλαβαίνουμε και την αγωνία της ελληνικής κοινωνίας, διότι όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας προβλήματα, η ζωή της γίνεται χειρότερη. Και η Δημοκρατία μας και η Οικονομία μας κι αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη.

Άρα, εμείς έχουμε μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να δώσουμε πολιτικές απαντήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τοξικότητα ή με προσωπικούς όρους, πρέπει να προτείνουμε την επόμενη μέρα στην ελληνική κοινωνία με βάση μια καθαρή πρόταση, για να έχουν καλύτερα οι πολίτες κι αυτό είναι μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση δεν είναι μια διαδικαστική συζήτηση.

Δεν μπορεί δηλαδή να απαντηθεί με συζητήσεις επί της διαδικασίας, γι αυτό και πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η δεύτερη μέρα και να έχουμε ένα πολιτικό κείμενο.

Διότι, πηγαίνοντας προς το συνέδριο οι απόψεις και οι αποφάσεις πρέπει να είναι πολιτικές, το έχει ανάγκη η κοινωνία. Έχει ανάγκη να ζει καλύτερα. Αυτό σημαίνει πρόοδος και σε αυτή την αγωνία εμείς θα ανταποκριθούμε. Όχι με διαδικαστικές συζήτησεις, με πραγματικές πολιτικές αποφάσεις που είναι πώς θα ζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα καλύτερα».

Σε πλήρη εξέλιξη ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησαν από την ΚΕ «Ομπρέλα» και τα μπλοκ Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα

Με τους τόνους να ανεβαίνουν από όλες τις πλευρές, μετά και την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι εσωκομματικές τάσεις εκφράζουν με θόρυβο τις προθέσεις τους. Πριν από λίγο αποχώρησαν από την αίθουσα του President τα μέλη της «Ομπρέλας» και οι ομάδες Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα (6+6).

Νωρίτερα στο βήμα ανέβηκε η Έφη Αχτσιογλου με τον Διονύση Τεμπονέρα και ζήτησαν τον λόγο για ένα κορυφαίο ζήτημα, που πρέπει να λυθεί για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Η Έφη Αχτσιογλου έκανε λόγο για διχαστική και αντικαταστατική εισήγηση και υποστήριξε πως μετατρέπεται το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης. Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Τσακαλώτος: «Λυντσάρισμα» το δημοψήφισμα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για την απόφασή του και της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας.

Άρα, θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Έγινε «ροντέο» η ομιλία Κασσελάκη: «Αίσχος», φώναζε ο Φίλης, σηκώθηκε κι έφυγε ο Βίτσας!

Τα έμμεσα μεν, αλλά σαφέστατα δε, βέλη του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπό διαγραφή και που διαφωνούν με την ηγεσία του, προκάλεσαν «έκρηξη» στην αίθουσα του ξενοδοχείου President, όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ξεκίνημα κιόλας της ομιλίας του, έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις του να μην υποχωρήσει σε τίποτα και να τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί της αντιπαράθεσης, σηκώνοντας το γάντι που έριξαν στελέχη του κόμματος (Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας, Ομπρέλα), μετά την πρόθεσή του να ζητήσει δημοψήφισμα για τις τέσσερις διαγραφές που ζήτησε.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης, σηκώθηκε και αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα ο Δημήτρης Βίτσας, ένας εκ των τεσσάρων που παραπέμφθηκαν για διαγραφή.

Την ίδια στιγμή, η ένταση ήταν μεγάλη στην αίθουσα καθώς φωνές και αποδοκιμασίες ακούγονταν συχνά πυκνά κατά τη διάρκεια της ομιλίας Κασσελάκη.

Μια από αυτές τις φωνές ήταν και του Νίκου Φίλη -ένας ακόμη από τους υπό διαγραφή- ο οποίος φώναζε «αίσχος, αίσχος» προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ!

Το πάει μέχρι τέλους ο Κασσελάκης – «Ιδού η Ρόδος. Λύση τώρα!» – Σύγκρουση μέχρις εσχάτων

Έχοντας πάρει τα τελευταία 24ωρα μια… πρόγευση για το πολωτικό κλίμα που πρόκειται να επικρατήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι προσήλθαν με τα μαχαίρια τους ακονισμένα, οι διεργασίες ξεκίνησαν επίσημα με μια υψηλής έντασης ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν κάνει πίσω και ότι είναι διατεθειμένος να διαγράψει και να θέσει εκτός όποιον του ασκεί κριτική και τον προσβάλει, ο Στέφανος Κασσελάκης χρειάστηκε πολλές φορές να διακόψει το λόγο του εξαιτίας των αντιδράσεων και των αποδοκιμασιών από τους παρευρισκόμενους!

Υπήρξαν ωστόσο και αρκετά χειροκροτήματα, αλλά και πολλές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας»

Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στα αίτια της εκλογικής ήττας, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Υπήρξε κατά την αναφορά αυτή έντονη αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάσει πολιτικών προτάσεων».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».

«Πάρτε απόφαση άμεσα – Η αρχή της ενότητας η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών»

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Αγαπητά Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής,

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω. Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι με τη ΝΔ.

Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή. Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;

«Η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ήταν πάντα η εύκολη απάντηση. Συντρόφισσες και σύντροφοι, άλλο πράγμα η κουλτούρα δημοκρατίας, και άλλο η κουλτούρα αυτοκτονίας. Να λοιπόν που το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καινούργιο. Έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Αλλά, αλήθεια, αυτό το θέμα που περιμένετε να ακούσετε από μένα, είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα; Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο όργανο του κόμματος. Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Από την ελληνική φέτα που είναι 34% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στο Βέλγιο, την πανάκριβη ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια, μέχρι τους νέους μεγάλους εθνικούς στόχους που πρέπει εμείς να θέσουμε.

Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για να επεξεργαστούμε πολιτικές προτάσεις που θα δίνουν μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία και τους πολίτες. Προτάσεις, θέσεις για το πώς θα λύσουμε το θέμα της στέγασης για τα επόμενα 50 χρόνια, πώς θα αντιστρέψουμε τη δημογραφική μας καταδίκη.

Πώς θα ανασυγκροτήσουμε την Πολιτική Προστασία, πώς θα μειώσουμε τη φτώχεια που ζουν 1 στους 4 συμπολίτες μας. Πώς θα ξαναχτίσουμε ένα μεγάλο, αποδοτικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας. Με δημόσια και ποιοτική Υγεία και Παιδεία για όλους. Και επιτέλους για το πώς θα ξαναγίνουμε Δημοκρατία. Με Κράτος Δικαίου, με Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς ασυλίες, απληστίες και προνόμια.

Απέχουμε μόλις 8 χρόνια από το 2032, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους μας, περίοδος που εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τις θυσίες του λαού μας.

Μας δόθηκε τότε ένα διάλειμμα, μια ευκαιρία για να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της σε νέες βάσεις, να την κάνουμε ανθεκτική στις πολλαπλές κρίσεις, να την κάνουμε εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα.

Να μεγεθύνουμε το ΑΕΠ μας για να μικρύνει το βάρος του χρέους. Να φτιάξουμε μια οικονομία υψηλού ποσοστού απασχόλησης με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα που θα κρατάει τους νέους μας στην πατρίδα τους.

Με πολλές, καλές θέσεις εργασίας, με πολλές κερδοφόρες, βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος. Οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί είναι που κάνουν βιώσιμη την κοινωνική ασφάλιση.

Πρέπει να τα πετύχουμε αυτά. Για να μη βρεθούμε πάλι στο χείλος του γκρεμού και να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μιας μελλοντικής τρόικας. Γιατί οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης δεκαετίας θα επανέλθουν, αν είμαστε όπως τότε.

Αυτός είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας, για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο;

Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία δημιουργίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Γιατί το παραγωγικό μοντέλο, για μας, είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο. Δεν ξεχωρίζει από το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης, από τους κοινωνικούς δεσμούς, το αίσθημα δικαιοσύνης, τη συλλογική έμπνευση και δημιουργία, την αναδιανομή της γνώσης, της καινοτομίας, τη μείωση της ανισότητας, το μοίρασμα των ευκαιριών. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους.

Στους χρεοκοπημένους, στους επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια, στα νοικοκυριά που συντρίβονται από τα χρέη. Σε εκείνους που βρίσκονται στο έλεος των servicers. Στις νέες και τους νέους και τους όχι και τόσο νέους που ρίχτηκαν στο περιθώριο της εργασίας και στην επισφάλεια και συχνά στο περιθώριο της κοινωνίας, στις εξαρτήσεις, στην απόλυτη φτώχεια, στην παραβατικότητα.

Χρειαζόμαστε την ανθεκτική, τη δίκαιη, την απαιτητική και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Όχι την ανάπτυξη της αρπαχτής, που αποκομίζει κέρδη από το ξεζούμισμα της εργασίας, το ροκάνισμα των δημόσιων πόρων και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Από τον υπερτουρισμό και το real estate των πλειστηριασμών και των καζίνο.

Μας μιλούν από την κυβέρνηση για επένδυση, για ρίσκο, για εξωστρέφεια, για καινοτομία. Δεν θέλουν να ξέρουν όμως ότι αυτά έχουν προϋποθέσεις:

Έχουν προϋποθέσεις θεσμικές, δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε ένα κράτος αλληλοεκβιαζόμενων, διεφθαρμένων παραγόντων.

Απαιτούν μια οργανωμένη πολιτεία, θεσμικά ισχυρή, όχι μια πολιτεία που διαλύεται ανάλογα με τα γούστα όποιου κάνει κουμάντο στο Μαξίμου. Μια ρυθμισμένη αγορά που λειτουργεί με κανόνες, όχι αλάνα για τα καρτέλ των κολλητών.

Έχουν προϋποθέσεις εκπαιδευτικές, με καλά σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια που έχουν χρηματοδότηση και σέβονται το προσωπικό τους και τους παραγωγούς γνώσης. Που αναδεικνύουν και καλλιεργούν τα ταλέντα κάθε νέου ανθρώπου, όσα λεφτά κι αν έχουν ή δεν έχουν οι γονείς του.

Έχουν και προϋποθέσεις κοινωνικές. Γιατί προϋπόθεση της ανάπτυξης και της δημιουργίας είναι η ασφάλεια. Δεν ανθίζει μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι λουφάζουν από τον φόβο της εξαθλίωσης, του εκβιασμού των funds, της λεηλασίας από τα καρτέλ του εμπορίου και της ενέργειας.

Από την έλλειψη δημόσιου συστήματος Υγείας με συνέπεια οι πολίτες να πεθαίνουν σε καρότσες.

Δεν είναι παραγωγικός ο εργαζόμενος που τον συντρίβουν η αυθαιρεσία του εργοδότη και οι εξευτελιστικοί μισθοί.

Δεν είναι καινοτόμος ο επιχειρηματίας που ξέρει ότι το παιχνίδι είναι στημένο για τους κολλητούς.

Δεν ξεκινάς σοβαρή επιχείρηση όταν ξέρεις ότι θα σε νικήσουν τα καρτέλ.

Γι’ αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Αυτά είναι τα μεγάλα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που έχει να προσφέρει στον τόπο η Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο.

Γιατί Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα.

Αντί όμως να μιλάμε γι’ αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασμένος, θα μιλήσουμε σήμερα για τα μικρά…

Σας το λέω και δεσμεύομαι: Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!

Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα.

Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα.

Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα.

Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα.

Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα.

Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες.

Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε “UFO” και “followers” τους ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος.

Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…

Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω. Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα. Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;

Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος; Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμιση του από τα στελέχη εκείνα, που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν.

Σχεδιάζοντας ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Γιατί, ας μην κρυβόμαστε: κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία.

Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δεν θα μετρήσουν.

Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro- η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος Δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παρεμβαίνει στη στέγη, στο κλίμα, στη φτώχεια, στα δικαιώματα.

Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται;

Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος. Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες.

Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη.

Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο.

Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!

Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, όχι ευχή. Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα.

Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις.

Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι: όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν.

Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω, με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό. Όχι για τη στοχοποίηση προσώπων ή τάσεων.

Αλλά για να αποφανθεί η βάση μας, αν υβριστικές πολιτικές συμπεριφορές από στελέχη του κόμματος εναντίον του κόμματος, γίνονται ανεκτές ή όχι από τα χιλιάδες μέλη μας, που καθημερινά σηκώνουν στις πλάτες τους ανιδιοτελώς τον ΣΥΡΙΖΑ και που θέλουν το κόμμα να φύγει προς τα μπρος.

Κατανοώ συγκεκριμένες δυσκολίες. Αντιλαμβάνομαι προσωπικές σχέσεις ετών. Καταλαβαίνω τους συναισθηματικούς δεσμούς ανθρώπων που συναντήθηκαν και γαλουχήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη.

Νιώθω τη δυσκολία σας να αποχωριστείτε ένα κομμάτι κοινής ζωής. Αναρωτηθείτε όμως: Τα τελευταία χρόνια είστε, αλήθεια, κάτω από την ίδια στέγη έχοντας το ίδιο όνειρο;

Πόσες φορές δεν έχετε νιώσει να παλεύετε μόνοι κόντρα στο γιγαντιαίο καθεστώς Μητσοτάκη, κι εκεί που πάτε να πετύχετε μία μικρή νίκη, να βλέπετε μία δήλωση ή πράξη συντρόφου -που δεν είναι σύντροφος, τελικά- να καταστρέφει κάθε ελπίδα;

Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια. Θυμηθείτε πόσες φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που έκανε αντιπολίτευση στη ΝΔ, έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά. Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα που δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής.

Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα! Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς.

Είπα κάτι τη νύχτα της εκλογής μου: Ο πρώτος είναι πρώτος, και ο δεύτερος είναι πρώτος. Και αυτό το εννοώ πιο αποφασιστικά από ποτέ. Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο, φεύγουν. Όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ. Με τις ίδιες, τις παρόμοιες και τις διαφορετικές απόψεις μας. Με τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας.

Άλλωστε, για να ξαναγίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, πρέπει να καταφέρουμε να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες. Αναβαθμίζοντας όμως τη μεταξύ μας ψυχική και πολιτική ενότητα.

Από εμένα, θα έχετε μία χείρα φιλίας που την έτεινα και θα την ξανατείνω όσες φορές χρειαστεί. Γιατί δεν έχω κανέναν εγωισμό μπροστά στο συλλογικό καλό.

Λένε στα κανάλια για προεδρικούς, νεοπροεδρικούς, 6+6 και άλλους. Σας το λέω ξεκάθαρα, μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος. Δεν φτιάχνεις στενό κύκλο μέσα σε ενάμιση μήνα. Και κυρίως: Δεν φτιάχνεις στενό κύκλο όταν δεν θέλεις να έχεις στενό κύκλο.

Για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ.

Για όλους εσάς που στηρίξατε άλλους συνυποψηφίους: Καλά κάνατε και μου είναι τελείως αδιάφορο. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ. Πόσο πιο ξεκάθαρος να είμαι;

Και μια λέξη για το τοξικό κομμάτι του διαδικτύου, που το καταδικάζω απερίφραστα: Σε αντίθεση με τους έμμισθους λογαριασμούς της ΝΔ, προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη από τέτοιους υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Έχω ανάγκη από συνοδοιπόρους, έξω, στον κοινωνικό ιστό, εκεί που άνθρωποι πείθουν συνανθρώπους τους.

Έχετε απέναντί σας έναν βαθιά αξιοκρατικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Συνεργαστείτε μαζί μου και δώστε μου την ευκαιρία να σας αποδείξω ότι το παρελθόν που έχετε μεταξύ σας εδώ μέσα θα μείνει ακριβώς εκεί: στο παρελθόν.

Όλοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ.

Θα είμαστε ένα πολιτικό σώμα με έναν αντίπαλο: Την πιο ασυναίσθητη και ανάλγητη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ήθελαν να το ξεχάσουμε. Να μιλάμε για τα εσωτερικά μας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αλωνίζει με τοποθέτηση προϊόντος ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια.

Αυτό ήθελαν. Αυτό τελειώνει σήμερα. Μια για πάντα. Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα. Έξω στην κοινωνία. Όλοι και όλες. Αυτήν υπηρετούμε και όχι προσωπικές φιλοδοξίες. Η πολιτική ως λειτούργημα και όχι επάγγελμα!

Θα πάμε στο Συνέδριό μας. Θα γυρίζουμε όλες τις περιφέρειες της χώρας -και προσυνεδριακά αλλά και απροειδοποίητα- όπως έκανα χθες. Θέλετε να ακούσετε τι λέει η κοινωνία; Πηγαίνετε απροειδοποίητα να την ακούσετε.

Θα φτιάξουμε ένα σαφές ευρωπαϊκό πρόγραμμα και θα το παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας. Ξέρετε γιατί; Επειδή σεβόμαστε την κρίση τους και την ψήφο τους. Θέλουν να δουν από εμάς πρόγραμμα, ξεκάθαρο.

Και να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη Αριστερά με πρώτη στάση τις ευρωεκλογές. Είναι στα χέρια μας να πείσουμε. Είναι στα χέρια μας να κυβερνήσουμε. Η άποψή μου είναι ότι αυτό αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και το πιο σημαντικό: πιστεύω ότι αυτό αξίζει στην πατρίδα μας.

Το «μπουρλότο» της Αχτσιόγλου

Δεν είναι τυχαίο ότι για τον φόβο των Ιουδαίων στην αίθουσα εισήλθαν αυστηρώς μόνο τα μέλη της ΚΕ και οι δημοσιογράφοι… Η αχρείαστα επιθετική, όπως χαρακτηρίζεται, κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη για το δημοψήφισμα των διαγραφών, βρήκε πάνω από το μισό κόμμα απέναντί του.

Ήδη με το «καλημέρα» και πριν ξεκινήσει την -πολύ καθυστερημένη- ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης, η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου κατέθεσε κείμενο-πρόταση κατά του δημοψηφίσματος που ζήτησε ο Πρόεδρος του κόμματος, ζητώντας να αποδοκιμαστεί η εισήγηση για το δημοψήφισμα των διαγραφών, ενώ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Στ. Κασσελάκη.

«Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με την αντι-εισήγηση συντάχθηκε και η ομάδα της «Ομπρέλας» (η οποία σχεδιάζει να αποχωρήσει αν δεν γίνει ψηφοφορία, με καταγγελίες σε βάρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικές διαδικασίες), αλλά και ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε την πρόταση για δημοψήφισμα «αχρείαστη, εσωστρεφής, διχαστική κίνηση που υπονομεύει την ενότητα».

Το αποτέλεσμα προεξοφλείται αρνητικό για την ηγεσία. Αναλόγως των εξελίξεων θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες αποχωρήσεις. Ακόμα και βουλευτών, μέσα στις επόμενες ώρες.

Ίδωμεν!

Ολόκληρο το κείμενο που κατέθεσε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση διάλυσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε μια, πρωτοφανή στην ιστορία του, πολιτική, ιδεολογική και θεσμική κρίση. Κρίση που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διάλυσης. Μετά την διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών Μαΐου/Ιουνίου, την διαδικασία για την προεδρική εκλογή και την περαιτέρω απομείωση των δυνάμεων μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή.

Το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων. Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει «άρρωστο». Μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στο διχασμό και τελικά τη διάλυση.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σχετίζεται απλά με τις δοκιμασίες ενός κόμματος. Είναι μια κρίση που αφορά ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ελληνική κοινωνία. Από τη μια έχουμε μια Δεξιά κυβέρνηση που δίχως φραγμούς προωθεί μια πολιτική διεύρυνσης των ανισοτήτων, απαξίωσης και απορρύθμισης της εργασίας, επιθετικού νεοφιλελευθερισμού, καταρράκωσης της δημοκρατίας και των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας ενώ επιδεικνύει πλήρη αδυναμία στην αντιμετώπιση των κρίσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Και από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση στα όρια της ρευστοποίησης. Η εικόνα αυτή επιτρέπει -και αυτό είναι το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει- στη Δεξιά να θέτει την ατζέντα της και να κυριαρχεί ιδεολογικά και πολιτικά δίχως πραγματικό αντίλογο.

Η πολιτική στο τιμόνι: Μόνη απάντηση απέναντι στην συνολική απαξίωση

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους για την ερμηνεία της κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αναζητήσει μέσω αυτής την ανάλογη διέξοδο. Πρόκειται για δύο ανταγωνιστικές επιλογές.

Η πρώτη είναι αυτή που συγκροτεί την ηγετική ομάδα γύρω από τον Πρόεδρο του κόμματος και συνοψίζεται στην συνωμοσιολογική θεωρία του εσωτερικού εχθρού: οι σκοτεινοί υπονομευτές δεν επιτρέπουν στο κόμμα να υλοποιήσει την πολιτική του. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν είναι πρόβλημα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και προγράμματος, δεν είναι πρόβλημα πολιτικό και ιδεολογικό αλλά συνοψίζεται στην υπονομευτική πρακτική όσων ασκούν κριτική στη σημερινή ηγεσία.

Όλα αυτά οδηγούν σε μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από ένα ανοιχτό και πληθυντικό κόμμα της σύγχρονης αριστεράς σε ένα υβριδικό πολιτικό φορέα που από τη μια θα καταφεύγει σε επικλήσεις του αντι-συστημισμού και από την άλλη θα είναι απόλυτα αδύναμο να αμφισβητήσει βασικές συστημικές οικονομικές και πολιτικές επιλογές. Σε έναν φορέα που θα βουλιάζει στην απαξίωση και την χλεύη.

Η άλλη επιλογή είναι με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική να συζητήσουμε για τα αίτια των τελευταίων αρνητικών αποτελεσμάτων. Προφανώς αυτή η συζήτηση οφείλει να σταθεί με ειλικρίνεια απέναντι στις δομικές αδυναμίες που είχε το εγχείρημα μας σε όλη την διάρκεια του, όπως την αδυναμία μας στους μαζικούς χώρους. Προφανώς οφείλουμε αυτοκριτικά να δούμε και την περίοδο του 19-23 που μας οδήγησε στην βαριά ήττα και στην σημερινή κρίση. Αλλά με όρους πολιτικούς και όχι ενός αυταρχικού βοναπαρατισμού που κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς για να κρύψει την δική του γύμνια. Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να ανεχτούμε να γίνει αυτός ο απολογισμός με ηγεμονική την αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγηση που αναπαράγει ο σημερινός πρόεδρος και η ηγετική του ομάδα. Μία συζήτηση που ακυρώνει όσα πετύχαμε ως κυβέρνηση το 15-19 και ακυρώνει το σύνολο του κόμματος και του πολιτικού προσωπικού που με αυταπάρνηση έδωσε αυτή την μάχη.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την επικράτηση των συντηρητικών δυνάμεων. Αυτή την στιγμή όμως αντιμετωπίζουμε ένα ακόμα βαθύτερο πρόβλημα αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μετατραπεί σε ένα «κόμμα χαμηλών προσδοκιών». Από τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης έχουμε εγκλωβιστεί στην μάχη για την δεύτερη θέση σε ένα πολιτικό σύστημα «1,5 κόμματος». Η ρίζα αυτού του αδιεξόδου βρίσκεται στο πολιτικό περιεχόμενο, στην ουσία της πολιτικής και στην αδυναμία μας να συγκροτήσουμε με όρους αξιοπιστίας την φιλοδοξία και ένα ρεύμα κοινωνικής αλλαγή. Όσο η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αρνείται να αναγνωρίσει τα παραπάνω και θα συνεχίζει το κυνήγι μαγισσών κλειδώνει το κόμμα σε ένα μονόδρομο διάλυσης.

Ώρα για αλλαγή πορείας

Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί ενός πλειοψηφικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία.

Αν υπάρχει ένας δρόμος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων αυτός περνάει μέσα από μία σύγχρονη πολιτική πρόταση. Βασικός άξονας αυτής της πρότασης παραμένει το κοινωνικό ζήτημα. Σε πρώτο πλάνο οφείλουμε να θέσουμε την εργασία αλλά και την πρόσβαση στα αγαθά εκείνα που συγκροτούν την ίδια την έννοια του πολίτη: την εκπαίδευση, την υγεία, την στέγαση. Όχι με ένα λόγο «υπεράσπισης» κεκτημένων που χάνονται. Περισσότερο με ένα σχέδιο συνολικής επαναθεμελίωσης ενός καθολικού δικαιώματος το οποίο ακόμα και τις μέρες της οικονομικής ανάπτυξης δεν υπήρξε.

Το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα είναι άρρηκτα δεμένο με το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη. Το αίτημα για κλιματική δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία, για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης τελικά του ίδιου του παραγωγικού μοντέλου είναι αίτημα για την ίδια την ζωή. Όλα αυτά σημαίνουν και έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο για το κράτος, έναν κεντρικό σχεδιαστικό και αναπτυξιακό ρόλο με ουσιαστικά στοιχεία δημοκρατικής συμμετοχής.

Το τρίτο πεδίο είναι αυτό της Δημοκρατίας. Είτε αναφερόμαστε σε ζητήματα του κράτους δικαίου όπως οι υποκλοπές, είτε σε ζητήματα αντιμετώπισης της ανόδου της άκρας δεξιάς ακόμα και νεοναζιστικών δυνάμεων και της χυδαίας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ βλέπουμε μια μετατόπιση διαρκώς προς την συντηρητική δεξιά κατεύθυνση. Η Δημοκρατία, η μάχη για ένα καθολικό κράτος δικαίου, ο αντιφασισμός και το μέτωπο με την άκρα δεξιά, τα έμφυλα ζητήματα δεν αποτελούν δευτερεύοντα πολιτικά μέτωπα.
Μόνο με αυτόν τον δρόμο μπορούμε ξανά να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την μάχη της συμμετοχής. Η αύξηση των ποσοστών της αποχής είναι ένας ισχυρός δείκτης για τα όρια της αρχιτεκτονικής του σημερινού πολιτικού συστήματος. Το «εκτός» διαρκώς μεγαλώνει στερώντας πόρους και δυνατότητες για ένα προοδευτικό αριστερό σχέδιο. Χωρίς την κοινωνική κινητοποίηση κανένα προοδευτικό και αριστερό σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε τους πολιτικούς συσχετισμούς τη στιγμή που διατύπωσε μια μεγάλη ιδέα σε μια συνθήκη κρίσης και χαμηλών προσδοκιών: η αριστερά στην εξουσία. Για να απαντήσουμε στη Δεξιά ηγεμονία, πρέπει να αντιτάξουμε ένα συνολικό αξιακό και ιδεολογικό μοντέλο που θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτές. Για να εμπνεύσουμε ξανά την ελληνική κοινωνία, πρέπει να έχουμε εμείς ένα συνεκτικό αφήγημα για το πώς φανταζόμαστε τη χώρα αυτή στο μέλλον. Για να είναι χρήσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αλλάξει πορεία και να βάλει μπροστά το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας: το πώς η κοινωνία θα εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις μεγάλες, συγκλονιστικές, δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της. Το πώς ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία δεν θα είναι ένα αφηρημένο σύνθημα, αλλά υλική πράξη στο σήμερα.

Στόχος μας μπορεί και πρέπει να παραμείνει η φιλοδοξία να αλλάξουμε τον κόσμο σε χρόνο ενεστώτα και άρα οι στρατηγικές και τακτικές κινήσεις που θα μπορούν να συγκροτούν προοδευτικές πλειοψηφίες. Η ανάληψη της διακυβέρνησης ανέδειξε την δύναμη που μπορεί να έχει ένα αριστερό και προοδευτικό ρεύμα όταν δεν κρύβεται από τις δυσκολίες αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη της αλλαγής.

Σεβασμός στην ιστορία μας, σεβασμός στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες

Η κρίση εμπιστοσύνης έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της νέας ηγετικής ομάδας και τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου που συχνά έρχονται σε αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ συχνές είναι και οι παραβιάσεις του καταστατικού.

Πως μπορείς να πείσεις ότι αγωνίζεσαι για το κράτος δικαίου και την τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας όταν δεν την σέβεσαι μέσα στον ίδιο σου τον πολιτικό χώρο; Η λογική «αποφασίζουμε και διατάζουμε» είναι ξένη για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Οφείλουμε συλλογικά να θέσουμε ένα τέλος στον κατήφορο.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button