Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς για περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Αναμένεται να τεθεί επίσημα σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Αction24, μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά bullying στα σχολεία. Θα διατίθεται και εξειδικευμένο υποστηρικτικό υλικό σε γονείς και παιδιά. Προκειμένου να εξαλειφθεί το αίσθημα του φόβου και να διαχέεται σωστά και με ασφάλεια η πληροφορία.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, η καταγγελία μπορεί να γίνει και από το ίδιο το παιδί. «Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά, λόγω φόβου, δυσκολεύονται να μοιραστούν το γεγονός με την οικογένεια τους. Αν και οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να λειτουργούν ως σύμμαχοι». Εξήγησε, ενώ, όσον αφορά σε περιστατικά εκτός σχολείου. Επισήμανε πως «όταν ένα παιδί είναι θύμα έξω από το σχολείο ή αντίστοιχα θύτης, θα είναι και μέσα στο σχολείο. Δε θέλουμε να μπούμε στην λογική ότι, επειδή είναι εκτός σχολείου, δεν το αναφέρουμε».
Στην ειδική αυτή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος» για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, πρόσβαση θα έχουν οι μαθητές και οι γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών. Η πρόσβαση διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου στην ψηφιακή πλατφόρμα και διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες αναφορές.
Η υποβολή αναφορών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα δεν εξαρτάται από άλλους όρους και προϋποθέσεις, είναι δε προαιρετική και παράλληλη με τη δυνατότητα υποβολής αναφορών, προφορικών ή γραπτών, απευθείας στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας και Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.). Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη και από άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
Χορηγούμενο