Θραύσματα που αποκόπηκαν από τον τρούλο φαίνονται να πέφτουν μέσα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας
Σοκ προκαλεί βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από την Αγία Σοφία που δείχνει θραύσματα να αποκόπτονται από τον τρούλο, θέτοντας σε κίνδυνο τους επισκέπτες αλλά και το ίδιο το μνημείο, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.
Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Birgün φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «η Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν» και μεταδίδει βίντεο από κάμερα ασφαλείας από τον Σεπτέμβριο 2022 που δείχνει θραύσματα τα οποία αποκόπηκαν από τον τρούλο να πέφτουν, με συνέπεια αναστάτωση εντός του μνημείου μεταξύ των επισκεπτών που βρίσκονταν εκεί εκείνη την ώρα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρμόδιοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα σημείωσαν πως «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας, που δημιουργείται από το πλήθος, ωστόσο δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ σχολίασε το οπτικό υλικό. «Αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι “η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων”. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος.
«Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης»
«Το μνημείο χρήζει άμεσης αποκατάστασης», είχε πει η επιστημονική επιτροπή. Εκείνη την εποχή, η Αγία Σοφία ήταν το μουσείο που έφερνε τα περισσότερα χρήματα με τους διαχειριστές του εκείνης της περιόδου να επισημαίνουν ότι «πρόκειται για την κότα που γεννάει χρυσά αυγά. Πώς μπορούμε να το κλείσουμε;». Τώρα χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εδώ κάθε μέρα και είναι πολύ επικίνδυνο. Πέφτουν κομμάτια και αυτό είναι επίσης γνωστό. Αν δεν αποκατασταθεί επειγόντως, ο θόλος μπορεί να καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια των ανθρώπων. Κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης. Ο τρούλος πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για λίγο. Φημολογείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον επάνω όροφο της Αγίας Σοφίας. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να εισέλθουν, παρά μόνο οι ειδικοί επιτρέπεται να ανέβουν στον επάνω όροφο».
Ο Τούρκος ειδικός εξήγησε επίσης: «Οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας».
Δείτε το σοκαριστικό βίντεο
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μ. Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγ. Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την αρμόδια επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ. Και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.
Χορηγούμενο