Όπως και τα άλλα όσπρια, όπως οι φακές, έτσι και τα ρεβύθια.Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιέχουν επίσης αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα.
Αυτό το άρθρο εξετάζει σε τι κάνουν καλό τα ρεβύθια, αλλά και σε τι πρέπει να έχετε τον νου σας γι’ αυτά.
Τα ρεβύθια περιέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης. Η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των μυών και του δέρματος.
Για όσους επιχειρούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ένα πιάτο με ρεβίθια και ρύζι. Για παράδειγμα, αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή. Ένα φλιτζάνι ρεβύθια παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών (DV) ενός ενήλικα σε πρωτεΐνη.
Ρεβύθια: Θερμίδες, βιταμίνες και διατροφικά στοιχεία
Τα διατροφικά οφέλη μπορεί να είναι διαφορετικά για τα κονσερβοποιημένα. Και τα αποξηραμένα μαγειρεμένα ρεβύθια.
Ρεβύθια: Οφέλη για την υγεία – Ποιες ασθένειες καταπολεμούν
Τα θρεπτικά συστατικά στα ρεβύθια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη μιας σειράς καταστάσεων υγείας.
Διαβήτης
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια, βάρους 164 γραμμαρίων (g), παρέχει 12,5 g φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά τα ρεβύθια ως πηγή διαιτητικών ινών.
Μια μελέτη του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 g φυτικών ινών την ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Μια άλλη έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στην μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 25,2–28,0 g φυτικών ινών την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Υγεία των οστών
Ο σίδηρος, το ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα ρεβύθια μπορούν όλα να συμβάλλουν στην υγιή δομή και δύναμη των οστών. Τα ρεβύθια μπορούν να παίξουν ρόλο στη διατροφή των ατόμων που θέλουν να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.
Πίεση αίματος
Για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενου νατρίου (αλάτι) και την αύξηση της πρόσληψης καλίου.
Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 4.700 χιλιοστόγραμμα (mg) καλίου την ημέρα.
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια, βάρους 164 g, παρέχει 474 mg καλίου.
Τα άτομα που καταναλώνουν ρεβύθια από κονσέρβα θα πρέπει να ελέγχουν πόσο νάτριο έχουν προσθέσει οι κατασκευαστές. Το μαγείρεμα με ξερά ρεβύθια μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ποσότητας αλατιού σε ένα γεύμα.
Οι ενήλικες θα πρέπει να διατηρούν την πρόσληψη νατρίου κάτω από 2.300 mg την ημέρα, ενώ τα άτομα ηλικίας 51 ετών και άνω και τα άτομα με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 1.500 mg την ημέρα.
Υγεία της καρδιάς
Ωστόσο οι φυτικές ίνες, το κάλιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο στα ρεβύθια υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα ρεβύθια δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Καρκίνος
Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού και άλλων παραγόντων. Καθώς αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Επίσης τα αντιοξειδωτικά βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες. Το σελήνιο και η β-καροτίνη στα ρεβύθια λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 6,1 μικρογραμμάρια (mcg) σελήνιο. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 55 mcg σεληνίου την ημέρα. Σημειώνουν επίσης ότι η αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο.
Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι φυτικές ίνες, που περιέχουν τα ρεβύθια, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Χοληστερόλη
Μια μικρή μελέτη του 2006 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη, στο αίμα τους, όταν ακολουθούσαν διατροφή με πρόσθετα ρεβύθια, σε σύγκριση με μια διατροφή με πρόσθετο σιτάρι, για 5 εβδομάδες.
Ψυχική υγεία
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 69,7 mg χολίνης, η οποία βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η χολίνη παίζει ρόλο στη διάθεση, τον έλεγχο των μυών, την μάθηση και την μνήμη, καθώς και τον μεταβολισμό του σώματος.
Πέψη και κανονικότητα στην κίνηση του εντέρου
Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σωλήνα και προάγουν την κανονικότητα στις κινήσεις του εντέρου. Τα ρεβύθια είναι καλή πηγή φυτικών ινών.
Αναιμία
Επιπλέον χωρίς σίδηρο, το σώμα δεν μπορεί να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στα κύτταρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκύψουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Χορηγούμενο