Ποια ήταν όμως τα πιο δημοφιλή πιάτα των Αρχαίων;
Οι Έλληνες έτρωγαν μόνο δύο γεύματα την ημέρα: ένα αρκετά ελαφρύ γεύμα γύρω στην αυγή που ονομαζόταν άριστον. Το οποίο αποτελούνταν από ελιές, τυρί, μέλι, ψωμί και φρούτα. Και το δείπνο, το κυρίως γεύμα, αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ.
Δεν υπήρχαν καταστήματα γρήγορου φαγητού ή εστιατόρια, αλλά αν αισθανόσασταν πεινασμένοι το πρωί, θα μπορούσατε πάντα να πάρετε το αντίστοιχο σουβλάκι από έναν πλανόδιο πωλητή. Αποτελούνταν από κομμάτια λαχανικών και κομμάτια κρέατος σε ένα ψωμί, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το ψωμί, το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το μέλι, η σούπα, ο χυλός, τα αυγά και ο πατσάς –μια σούπα από το στομάχι μιας αγελάδας ή προβάτου– ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή τρόφιμα. Το ψωμί παρασκευαζόταν από μείγμα κριθαριού, κεχριού, βρώμης και σιταριού. Ο αρακάς και τα φασόλια ήταν άφθονα, όπως και τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.
Το κρέας και το ψάρι ήταν μια σπανιότητα που μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να απολαύσουν σε καθημερινή βάση. Τα πουλιά, τα παστά ψάρια και τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, ο γαύρος, τα στρείδια και τα χέλια ήταν επίσης είδη πολυτελείας.
Οι φτωχοί έτρωγαν κρέας μόνο σε δημόσιες γιορτές που γίνονταν προς τιμήν των θεοτήτων των Ολύμπιων, όταν σφαγιάζονταν εκατοντάδες ζώα. Ευτυχώς για αυτούς, αυτά συνέβαιναν αρκετά συχνά σε όλο το ημερολόγιο. Διαφορετικά, οι φτωχοί θα μπορούσαν να τρώνε λουκάνικα, τα οποία έτειναν να είναι κατώτερης ποιότητας και το περιεχόμενο αρκετά λιπαρό. Οι κατσαρόλες και τα μαγειρευτά τους αποτελούνταν κυρίως από φασόλια και λαχανικά.
Χορηγούμενο