Πολιτική κρίση στη Γαλλία πυροδοτεί η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να περάσει το συνταξιοδοτικό αγνοώντας την Εθνοσυνέλευση και την γενικευμένη οργή σε πολίτες και συνδικάτα της χώρας. Ο Γάλλος πρόεδρος «κρύβεται», αφήνοντας την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπόρν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Η οργή ξεχειλίζει στη Γαλλία και στο πολιτικό σκηνικό ξεκίνησαν οι διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Όλα αυτά μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να κάνει χρήση του άρθρο 49.3 με στόχο να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτές να τεθούν σε ψηφοφορία εντός Εθνοσυνέλευσης.
Δείτε βίντεο από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
BREAKING! 🚨
President Emmanuel Macron of France, worried that Parliament would not approve a fiercely contested bill raising the retirement age to 64 from 62, opted to ram the legislation through without a full parliamentary vote, a decision certain to inflame an already tense… https://t.co/2ZlVr9DWlg pic.twitter.com/on25yaA276Χορηγούμενο— SANTINO (@MichaelSCollura) March 16, 2023
Το νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει μπαράζ απεργιών και δυναμικών κινητοποιήσεων εδώ και πολλές εβδομάδες στη χώρα. Ήταν η «εμβληματική» μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση με αυτό το αντιδημοκρατικό τρικ. Ωστόσο, σημειώνουν ότι η εξέλιξη καταγράφεται ως χτύπημα προς τον ίδιο, καθώς φαίνεται πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει στήριξη από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες για το πρόγραμμά του.
Οι συσχετισμοί για την πρόταση μομφής
Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.
Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιού της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.
Το MoDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση.
Οι Ρεπουμπλικανοί, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.
Ήδη ο Ορελιέν Πραντιέ δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης σχολιάζοντας «εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει την κοινωνία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Διαφωνεί με την επιλογή Μακρόν το 74% των Γάλλων
Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση, όπου ως γνωστόν έχει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Figaro.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Γάλλους τάσσονται υπέρ της συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων με στόχο την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.
Χορηγούμενο