ΕΛΛΑΔΑ

Τι μυστικά κρύβουν τα Μάταλα; Η παραλία με τις σπηλιές, οι χίπις και το μυστήριο

Η σπουδαία ιστορία και οι διάσημοι επισκέπτες

Χορηγούμενο

Τι μυστικά κρύβουν τα Μάταλα; Η παραλία με τις σπηλιές, οι χίπις και το μυστήριο… Η σπουδαία ιστορία και οι διάσημοι επισκέπτες

Τι μυστικά κρύβουν τα Μάταλα; Η παραλία με τις σπηλιές και οι χίπις… Στα Μάταλα τη δεκαετία του 1960 βρήκαν καταφύγιο χίπις από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τα παγκοσμίως γνωστά. Ήταν ένας τόπος έμπνευσης και προσέλκυσης για διάσημους καλλιτέχνες της εποχής.

Βρίσκονται 70 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, σε ένα φυσικό λιμανάκι στον κόλπο της Μεσσαράς. Η όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλα, που έχει μήκος μόλις 250 μέτρα, συνεχίζει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Χορηγούμενο

Ιστορία

Τα Μάταλα ήταν το λιμάνι της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Από τη θάλασσα διακρίνονται υπολείμματα του αρχαίου οικισμού. Οι σπηλιές φαίνεται να έχουν λαξευτεί από ανθρώπους και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν τόσο ως κατοικίες όσο και ως ταφικές κρύπτες κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων.

Χορηγούμενο

Οι σπηλιές φαίνεται να έχουν σκαλιστεί από ανθρώπους και θεωρείται ότι χρησίμευσαν τόσο ως κατοικίες όσο και ως ταφικές κρύπτες κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Σύμφωνα με την Οδύσσεια, τα πλοία του Μενελάου ναυάγησαν στο ακρωτήριο Νύσος, ανάμεσα στους όρμους του Κομμού και των Ματάλων. Επιπλέον, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα Μάταλα συνδέονται με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, καθώς κολύμπησαν στα νερά της παραλίας πριν φτάσουν στο λιμάνι της Λεβήνου.

Οι χίπις

Η απαρχή του εποικισμού ξεκίνησε από την ομάδα που αναφέρονται ως Μπίτνικς, οι οποίοι πρωτοπόρησαν στη θέσπιση των θεμελίων για την “επανάσταση” του ’60.

Χορηγούμενο

Μετά ακολούθησαν οι Χίπις, οι οποίοι άφησαν μια μόνιμη επιρροή, καθώς οποιοσδήποτε σήμερα ακούει Μέταλ, πρώτα σκέφτεται τη γενιά των λουλουδιών.

Μπουχτισμένοι από τον σύγχρονο τρόπο ζωής τους, οι Χίπις αποφάσισαν να συγχωνευτούν εντελώς με τον φυσικό τόπο και να γίνουν έναν με αυτόν.

Πρέσβευαν την παγκόσμια ειρήνη και ομοψυχία

Τρέφονταν με ότι κατάφερναν να ψαρέψουν και δούλευαν τόσο όσο για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Χορηγούμενο

Οι διάσημοι επισκέπτες

Για δέκα χρόνια παρέμειναν εκεί. Περίπου εκατό Χίπις ζούσαν εκεί τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους αυξανόταν σημαντικά.

Τα Μάταλα άρχισαν σιγά-σιγά να αποκτούν διεθνή φήμη, προσελκύοντας διάσημους επισκέπτες όπως η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπομπ Ντίλαν και πολλοί άλλοι αστέρες της εποχής.

Επιπλέον, η Καναδή τραγουδίστρια Τζόνι Μίτσελ ερωτεύτηκε ως χίπισσα στα Μάταλα και έγραψε το περίφημο τραγούδι “Carey” μέσα στη σπηλιά.

«Η θεία μου η Χίπισσα»

Η Φίνος Φιλμ μετέφερε το συνεργείο της στα Μάταλα για σκηνές της γνωστής ταινίας «Η θεία μου η Χίπισσα» με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχόπουλου.

Δείτε επίσης: Οι άγνωστες εξωτικές παραλίες της Αττικής και που βρίσκονται κρυμμένες (βίντεο)

“Η Παραλία” και ο Τύπος

Επίσης η  σειρά της ΕΡΤ με τίτλο “Η Παραλία” αναφέρεται στα γεγονότα της δεκαετίας του ’60. Το τέλος στα Μάταλα άρχισε όταν το αμερικανικό περιοδικό «LIFE» δημοσίευσε ένα άρθρο που τα έκανε παγκοσμίως γνωστά, προκαλώντας έναν ρεύμα τουριστών προς την περιοχή.

Αντίθετα, ο ελληνικός τύπος περιέγραφε τους Χίπις ως “ανώμαλους και βρώμικους” που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η Χούντα προωθούσε το τρίπτυχο πατρίδας-θρησκείας-οικογένειας με συλλήψεις, βασανιστήρια και εξορίες. Η ζωή των Χίπις θεωρήθηκε ότι προκαλούσε την υποβάθμιση των ηθικών αξιών και αποτελούσε απειλή για την αποπλάνηση της νεολαίας.

Οι συλλήψεις και το κυνηγητό με την Αστυνομία

Η αστυνομία προέβη σε ενέργειες, διεξάγοντας έρευνα στην περιοχή και προχωρώντας επίσης στη σύλληψη ύποπτων για λαθρεμπορία από τον πόλεμο του Βιετνάμ και κατοχή ναρκωτικών.

Η εποχή της ανοχής είχε περάσει και οι “εξωτικοί” νεαροί με μακριά μαλλιά θεωρούνταν πλέον επικίνδυνοι. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, η εκκλησία ενεπλάκη και οι σπηλιές κλείστηκαν οριστικά. Τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα μάλιστα και η περιοχή τέθηκε υπό αρχαιολογική προστασία.

Προσωρινά, οι χίπις βρήκαν καταφύγιο σε άλλα μέρη της Κρήτης και στην Ίο. Ωστόσο, σταδιακά εξαφανίστηκαν.

Δείτε επίσης: Η πριβέ Πρωθυπουργική παραλία – Που βρίσκεται κρυμμένη; (Βίντεο)

Τα Μάταλα σήμερα

Τα Μάταλα σήμερα δεν μοιάζουν καθόλου μάλιστα με την εικόνα τους κατά τη δεκαετία του 1960. Οι σπηλιές έχουν μετατραπεί σε ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Αυτό το θρυλικό μέρος μεταφέρει τους επισκέπτες στο παρελθόν της Χίπικης κουλτούρας, επιτρέποντάς τους ταυτόχρονα να απολαύσουν την φυσική ομορφιά του τοπίου.

Δείτε επίσης το βίντεο του UP STORIES την ιστορία της πιο διάσημης παραλίας της Ελλάδας τις δεκαετίες 60 – 70:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button