Δραματικές εξελίξεις στο Ιράν: Ποιός θα είναι ο διάδοχος του Ραϊσί; Εκτεταμένες συνέπειες και καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή!
Δραματικές εξελίξεις στο Ιράν: Ποιός θα είναι ο διάδοχος του Ραϊσί; Αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή για το Ιράν. Ο πρόεδρος Ραϊσί είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο θάνατός του, αν επιβεβαιωθεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, γράφει το Sky News.
Στο άμεσο διάστημα, ο αντιπρόεδρός του Μοχάμαντ Μοχμπέρ θα αναλάβει τον έλεγχο και θα διεξαχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.
Μετά από χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022, αυτή μπορεί να είναι η στιγμή που το κίνημα διαμαρτυρίας θα αναγεννηθεί ξανά, κατά τον ανταποκριτή του βρετανικού ΜΜΕ.
Δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Προς ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ – Ιράν!
Υπάρχουν επίσης πολλές ομάδες αντιφρονούντων και μέσα στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους, που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση.
Ο Ραΐσι δεν ήταν καθολικά δημοφιλής μάλιστα στο Ιράν. Έγινε πρόεδρος το 2021 τη δεύτερη φορά και μόνο με ποσοστό συμμετοχής 41%, το χαμηλότερο από την επανάσταση του 1979.
Ποιος θα ήταν διάδοχος του Ιρανού προέδρου Ραϊσί
Ο διάδοχος του Ραΐσι θα είναι πιθανότατα ο εκλεκτός υποψήφιος του ανώτατου ηγέτη και σίγουρα ένας άλλος υπερσυντηρητικός σκληροπυρηνικός.
Μακροπρόθεσμα, ο θάνατος του Ραϊσί θα είχε συνέπειες για τον ανώτατο ηγέτη. Θεωρούνταν ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να διαδεχθεί τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το θάνατό του, ο άλλος ήταν ο γιος του Χαμενεΐ, ο Μοτζταμπά.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι τεράστια, με πυκνή ομίχλη, βροχή και στο σκοτάδι. Οι ελπίδες λιγοστεύουν.
Ο Ιμπραχίμ Ραϊσί, γνωστός ως ένας από τους πιο σκληροπυρηνικούς του θεοκρατικού καθεστώτος, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις περισσότερες μάλιστα διώξεις των αντιφρονούντων.
Επέστρεφε στην Τεχεράνη με στρατιωτικό ελικόπτερο, προερχόμενος από το Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, επαρχία του Ιράν. Εκεί, είχε πραγματοποιήσει τα επίσημα εγκαίνια ενός υδροηλεκτρικού φράγματος μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.
Για τους θρησκευόμενους και συντηρητικούς Ιρανούς, ο θάνατος του Ραΐσι θα είναι θλιβερός- για πολλούς όμως, θα είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου που είχε πολύ αίμα μάλιστα στα χέρια του.
Χορηγούμενο