EΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται «Ψυχρή λίμνη» που θα επηρεάσει τη χώρα μας…

Χορηγούμενο

Από σήμερα, οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα αρχίσουν να απομακρύνουν την αφρικανική σκόνη. Ενώ μια “ψυχρή λίμνη” αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές στον καιρό αρχικά στη βόρεια και δυτική Ελλάδα.

Τι είναι όμως οι “ψυχρές λίμνες” στη μετεωρολογία;

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο όρος “Ψυχρή Λίμνη” (ή “Cold pool” στα αγγλικά, με μια πιο ακριβή μετάφραση ως “Ψυχρή Πισίνα”). Αναφέρεται σε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμότερες αέριες μάζες. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες καταλαμβάνουν σχεδόν όλη την Τροπόσφαιρα. Και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές μάζες κοντά στο έδαφος προκαλεί “αστάθεια”. Δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη για τη δημιουργία καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν κάποιο από αυτά τα τρία στοιχεία λείπει, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες μέρες θα εμφανιστούν “ψυχρές λίμνες στη γειτονιά μας” με φαινόμενα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Η αστάθεια θα κορυφωθεί από το Σάββατο.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button