ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Final Four – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός: Το πρόγραμμα των αγώνων στο Βερολίνο

Οι διαιτητές και το παρασκήνιο

Χορηγούμενο

Final Four – Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός: Το πρόγραμμα των αγώνων στο Βερολίνο – Οι διαιτητές, το παρασκήνιο και η Ιστορία

Final Four – Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το πρόγραμμα των αγώνων… Οι δύο «αιώνιοι», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, μετρούν πλέον αντίστροφα για τη συμμετοχή τους στο φάιναλ φορ της Euroleague στο Βερολίνο (24-26/5). Απόψε (24/5), oι «πράσινοι» του Εργκίν Αταμάν ρίχνονται πρώτοι στη «μάχη» των ημιτελικών με αντίπαλο τη Φενερμπαχτσέ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στις 19:00, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα, παίρνουν θέση στο τζάμπολ στις 22:00 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην Uber Arena (15.000 θέσεων). Στο ίδιο γήπεδο (τότε ονομαζόταν Ο2 Αrena) που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν βρεθεί αντίπαλοι στον ημιτελικό, στο φάιναλ φορ της Euroleague, το 2009… 15 χρόνια μετά!

To ελληνικό μπάσκετ θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στην καταληκτική φάση του κορυφαίου ευρωπαϊκού διασυλλογικού πρωταθλήματος… με το 50% δηλαδή της τετράδας να είναι… γαλανόλευκο. Για 5η φορά στην Ιστορία, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός βρίσκονται στις κορυφαίες τέσσερις ομάδες μπάσκετ της Ευρώπης, μετά το 1994 στο Τελ Αβίβ, το 1995 στη Σαραγόσα, το 2009 και τότε στο Βερολίνο και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε φάιναλ φορ Euroleague για 13η φορά και ο Παναθηναϊκός για 12η, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Suproleague το 2001. Οι «πράσινοι» υπερέχουν σε αριθμό τίτλων με 6 (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αναδειχτεί Πρωταθλητές Ευρώπης τρεις φορές (1997, 2012 και 2013). Όμως, στην πρόσφατη Ιστορία ο Ολυμπιακός είναι ο γνώριμος των φάιναλ φορ, καθώς φέτος η ομάδα του Πειραιά επιστρέφει σε φάιναλ φορ για 3η διαδοχική φορά (κάτι που δεν είχε ξαναπετύχει), ενώ ο Παναθηναϊκός μπήκε στην τετράδα για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, από το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Χορηγούμενο

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Το «μυστικό δείπνο» πριν το Final Four (Φωτο)

Από τις τέσσερις προηγούμενες φορές που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν αμφότεροι προκριθεί σε φάιναλ φορ, ποτέ δεν βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό. Τις τρεις, όμως από τις τέσσερις συναντήθηκαν στον ημιτελικό, με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο (1994, 1995), χωρίς όμως να σηκώσουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009 (στο ίδιο γήπεδο που τότε ονομαζόταν O2 Arena). Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ ο Ολυμπιακός αφού πρώτα ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό νίκησε και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και στέφθηκε τότε για 2η φορά στην Ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης; Άραγε, έχει έρθει το… πλήρωμα του χρόνου για ένα πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» στον τελικό, στην “Uber Arena” του Βερολίνου, την Κυριακή, 26 Μαϊου 2024 (21:00);

Για να συμβεί αυτό, στις 19:00 την Παρασκευή (24/5), ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να φανεί ανώτερος από τη Φενερμπαχτσέ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (του νεότερου προπονητή αυτού του φάιναλ φορ) που επιστρέφει σε φάιναλ φορ για 6η φορά, πρώτη μετά από 5 χρόνια (2019 η τελευταία) μετρώντας έναν τίτλο (το 2017 μέσα στην Πόλη με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον τελικό).

Χορηγούμενο

Και εν συνεχεία, στις 22:00 την Παρασκευή (25/5), στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό θα πρέπει και ο μεγάλος απογοητευμένος του περσινού τελικού στο Κάουνας, Ολυμπιακός, να πάρει… εκδίκηση από την κάτοχο του τίτλου και πολυνίκη με 11 τρόπαια Ρεάλ Μαδρίτης για την απώλεια του τίτλου μετά το εύστοχο δίποντο του Σέρχιου Γιουλ 3,2΄΄ πριν από τη λήξη, στη Zalgirio Arena.

Συγχαρητήρια Ερντογάν στον Αταμάν για την πρόκριση του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός που προχώρησε σε δραστικό “lifting” το περασμένο καλοκαίρι με τη διοίκησή του να βάζει… βαθιά το χέρι στην τσέπη φέρνοντας μεγάλα ονόματα στο ΟΑΚΑ, έφτασε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Euroleague, τερματίζοντας στη 2η θέση της κανονικής περιόδου (23-11), κάτι για το οποίο δεν στοιχημάτιζε ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλός του, στην αρχή ή ακόμη και στη… μέση της σεζόν. Για να χρειαστεί Game 5 στο Μαρούσι για να ξεπεράσει, στα πλέι οφ, το εμπόδιο της Μακάμπι Τελ Αβίβ που όλη τη χρονιά έδινε στο Βελιγράδι τους εντός έδρας αγώνες της και χωρίς τους φιλάθλους της, λόγω του πολέμου των Ισραηλινών στη Γάζα.

Μετά από μία χρονιά που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ιστορία του (2022-23) και έχασε με οδυνηρό τρόπο (79-78) το τρόπαιο πέρυσι από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να βρεθεί στην προνομιούχο τετράδα, έμεινε 5ος με ρεκόρ 22-12 στην κανονική περίοδο, αλλά απέναντι στην 4η Μπαρτσελόνα… ξαναβρήκε το… μέταλλο του νικητή, θυμήθηκε… ποιος είναι (!) και με δύο νίκες σε «εχθρικό» έδαφος έκανε το 3-2 έναντι των «μπλαουγκράνα» στα πλει οφ.

Χορηγούμενο

Σημασία έχει μόνο αυτό πλέον… πως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα είναι πρωταγωνιστές στο παρκέ του φάιναλ φορ του Βερολίνου, στην πρώτη σεζόν του νέου συστήματος διεξαγωγής με την προσθήκη της φάσης (Play-In) διεκδικώντας αμφότεροι να είναι στο ματς που θα κρίνει τον Πρωταθλητή Ευρώπης 2024!

1ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (24/5, 19:00)

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στο φάιναλ φορ της Euroleague, μετά απο 12 χρόνια, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο φίλαθλο κοινό του. Η «πράσινη αυτοκρατορία» που είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, Παύλος και Θανάσης, των έξι τίτλων βρισκόταν σε… λήθαργο τόσο καιρό μέχρι να… πεισμώσει ο γιος του Παύλου και νυν διοικητικός ηγέτης των «πρασίνων», Δημήτρης Γιαννακόπουλος το περασμένο καλοκαίρι, να φέρει στο ΟΑΚΑ τον προπονητή των “back to back” τίτλων της Αναντολού Εφές, Εργκίν Αταμάν, τον Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό, τον Ντίνο Μήτογλου, τον Ματίας Λεσόρ, τον Τζέριαν Γκραντ, τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, τον Κώστα Αντετοκούνμπο… με κίνηση ματ αφού είχε αρχίσει η σεζόν την έλευση του σκόρερ Κέντρικ Ναν. Και αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος… έδειξε υπομονή, παρά τις μέτριες εμφανίσεις στην αρχή… έδωσε χρόνο στον προπονητή να περάσει τη φιλοσοφία του και στους παίκτες να βρουν χημεία, να δέσουν… για να επιβραβευτεί με την κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική περίοδο… μία μόνο θέση πίσω από την απίστευτη φέτος Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες… Ακόμη και ο πολυνίκης προπονητής της Euroleague με 9 τίτλους, συνδεδεμένος με τις επιτυχίες του Παναθηναϊκού στο παρελθόν, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, θα ζήλευε γι’ αυτό που δημιούργησε και κατάφερε ο Εργκίν Αταμάν και ο φετινός Παναθηναϊκός! Ο Παναθηναϊκός άρχισε να ρολάρει και κερδίζοντας τους 17 από τους τελευταίους 21 αγώνες της κανονικής περιόδου και άρχισε να οραματίζεται το Βερολίνο. Οι «πράσινοι» μπήκαν με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και κλήθηκαν να αρπάξουν το εισιτήριο για το φάιναλ φορ από τη φορμαρισμένη, αλλά… ξεσπιτωμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία πέτυχε το break στο Game 1 και δημιούργησε αμφιβολία στην ευρωπαϊκή συνέχεια του Παναθηναϊκού. Ο Αταμάν όμως λειτούργησε και πάλι σαν… πυροσβέστης, δηλώνοντας μάλιστα μετά το Game 1 της σειράς με τους Ισραηλινούς ότι αν το «τριφύλλι» δεν προκριθεί στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, τότε η νέα σεζόν θα έβρισκε τον ίδιο μακριά από το ΟΑΚΑ, επαναφέροντας τη σιγουριά στον κόσμο του «τριφυλλιού» για την πρόκριση. Η… αποκάλυψη του Ιωάννη Παπαπέτρου από το Game 2 και η σταθερή τετράδα επικινδυνότητας (Σλούκας, Λεσόρ, Ναν και Μήτογλου) του «εξάστερου», απάντησαν με το ίδιο νόμισμα στους Ισραηλινούς στο Game 4, ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2 και την επανέφεραν στο ΟΑΚΑ, όπου μπροστά στο κοινό του ο Παναθηναϊκός «σφράγισε» το εισιτήριο με προορισμό την πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Και την Παρασκευή (24/5), αντίπαλό του, ο Παναθηναϊκός θα βρει την 6η στην κανονική περίοδο Φενερμπαχτσέ που έχει προπονητή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έναν παίκτη που αγαπήθηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, αλλά κι εκείνος αγάπησε πολύ. Τη Φενέρ και των πρώην «πράσινων» Νικ Καλάθη και Γιώργου Παπαγιάννη, δύο παικτών που ήταν καθοριστικοί στην πρόκριση έναντι της Μονακό, αν και με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Τη Φενέρ και του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδας, Τάιλερ Ντόρσεϊ, ενός σκόρερ που μπορεί να κάνει τη… ζημιά και χρήζει προσοχής. Η Φενερμπαχτσέ έχει τις λιγότερες νίκες φέτος εν συγκρίσει με τις άλλες τρεις ομάδες του φάιναλ φορ (20-4 στην κανονική περίοδο και 3-2 στα πλέι οφ), έχει και τον μοναδικό προπονητή χωρίς τίτλο Euroleague στους τέσσερις. Αυτό, όμως δεν λέει κάτι όσον αφορά στις πιθανότητες πρόκρισής της στον τελικό. Είναι μια ομάδα που γέμισε αυτοπεποίθηση από τον τρόπο που προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, περνώντας νικηφόρα στο Game 5 στην παράταση από το Μονακό γράφοντας Ιστορία, καθώς έγινε και η πρώτη ομάδα που προκρίνεται σε Game 5 αν και με μειονέκτημα έδρας, για να γίνει η 2η ο Ολυμπιακός δύο ώρες αργότερα, περνώντας από το Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης.

Η αλήθεια είναι πως οι… επιλογές στους παίκτες της Φενερμπαχτσέ ανήκουν σε έναν Έλληνα προπονητή, τον Δημήτρη Ιτούδη των δύο τίτλων (με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2016 και το 2019). Ο «Σάρας» διαδέχτηκε τον Ιτούδη στα μέσα Δεκεμβρίου και η Φενέρ έγινε η πρώτη ομάδα από το 2011 που φτάνει σε φάιναλ φορ έχοντας αλλάξει προπονητή (αυτή ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης το 2011 όταν ανέλαβε ο Πάμπλο Λάσο). Η ομάδα που απέκλεισε πέρυσι ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ, με το τρίποντο του Κώστα Σλούκα στην Κωνσταντινούπολη να έχει… γράψει Ιστορία… άρχισε ν’ ανεβαίνει με την έλευση του Γιασικεβίτσιους στην τεχνική ηγεσία. Πήρε τα επτά από τα πρώτα οκτώ παιχνίδια με προπονητή αυτόν και τα 14 από τα τελευταία 21 της κανονικής περιόδου. Μόνο δύο ομάδες πέτυχαν περισσότερους από 87,1 μέσο όρο ανά αγώνα φέτος όπως η Φενερμπαχτσέ υπό την τεχνική καθοδήγηση του «Σάρας».

Χορηγούμενο

Η ευστοχία έξω από τη γραμμή του τριπόντου είναι το δυνατό της σημείο. Το πράττει από κάθε σημείο του παρκέ και τέσσερις παίκτες της μετρούν… έκαστος περισσότερα από 40 εύστοχα τρίποντα αυτή τη σεζόν. Μόνο ο Σκότι Ουίλμπεκιν μετρά 118 εύστοχα τρίποντα! Παίκτης της Φενερμπαχτσέ είναι και κάποιος που φέτος έγραψε ιστορία σημειώνοντας… 50 πόντους σε ένα παιχνίδι: ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις.

Παναθηναϊκός και Φενέρ είναι… κοντά όσον αφορά στα νούμερα. Οι «πράσινοι» σημειώνουν 82,4 πόντους μ.ο. ανά αγώνα, ενώ η Φενερμπαχτσέ 84,8. Ο Παναθηναϊκός δέχεται 77,9 πόντους και η τουρκική ομάδα 80,9.

Γι΄αυτό και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να δείξει προσοχή, συγκέντρωση, σταθερότητα και να πιάσει υψηλή απόδοση από την αρχή απέναντι στη Φενέρ που επιστρέφει στο πρώτο φάιναλ φορ της από το 2019 (6ο στο σύνολο) με στόχο τον 2ο τίτλο της Ιστορίας της.

2ος ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (24/5, 22:00)

Ο.. άθλος του Ολυμπιακού έγκειται στο γεγονός πως επέστρεψε σε φάιναλ φορ και τις δύο χρονιές μετά την αποχώρηση των δύο πιο σημαντικών παικτών του και αρχηγών του (κρέμασαν τα παπούτσια τους ο Σπανούλης το 2021 και ο Πρίντεζης το 2022), αλλά και την τρίτη με την αποχώρηση του MVP της σεζόν 2022-23 στη Euroleague Σάσα Βεζένκοφ για τους Σακραμέντο Κινγκς και του Κώστα Σλούκα για τον Παναθηναϊκό. Κι αν η… κατάρα που θέλει την πρώτη στη regular season να μην στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης (όπως πέρυσι ο Ολυμπιακός) συνεχιστεί… τότε ο Ολυμπιακός θα φτάσει στον τελικό του Βερολίνου φέτος που αν… έρθει, θα είναι ο 10ος στη Euroleague στην Ιστορία του.

Το τρόπαιο -λένε- το κατακτά η ομάδα που το… θέλει πιο πολύ, η ομάδα με… καρδιά! Αυτό δείχνει το παρελθόν. Και ο Ολυμπιακός απέξειξε πως το θέλει πολύ, με την πορεία του όλη τη σεζόν. Έστω κι αν κάποιες από τις καλοκαιρινές μεταγραφές… δεν του βγήκαν όπως τις περίμενε (ειδικά οι Ίγκνας Μπραζντέικις, Λουκ Σίκμα), με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να επιστρέφει, αλλά να χάνει μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού και τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να επιστρέφει επίσης αλλά χωρίς να μπορεί να σκοράρει όσο θα περίμενε από αυτόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Οι τραυματισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον όλη τη σεζόν και η σύγκριση με την κορυφαία σεζόν στην Ιστορία του Ολυμπιακού (2022-23) ήταν αναπόφευκτη, καθώς και… πρόσφατη. Όμως, οι Πειραιώτες δεν το έβαλαν κάτω και χάρη στην ενίσχυση μεσούσης της σεζόν, άλλαξαν τον ρου… της ιστορίας τους. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ, παίζοντας στο «5» και στο «4» πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στον Μουσταφά Φαλ (εν τη απουσία του Μιλουτίνοβ), για να… προσγειωθεί από την Τουρκία ο Μόουζες Ράιτ και ν’ απογειώσει τη φροντ λάιν των «ερυθρόλευκων». Με 15 πόντους στο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό και στη Euroleague απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, ο Αμερικανός αθλητικός σέντερ έδωσε, με την άφιξή του στο «λιμάνι», τα διαπιστευτήριά του και αποδείχτηκε «πύργος» για την ομάδα του Πειραιά. Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ αποκτήθηκε επίσης μεσούσης της σεζόν, χωρίς όμως να έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής. Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τον Ολυμπιακό στην 5η θέση με ρεκόρ (22-12) έχοντας κάνει 10 νίκες στα τελευταία 11 παιχνίδια. Μπήκε στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην 4η Μπαρτσελόνα, για να προκριθεί με 3-2 η ομάδα του Πειραιά περνώντας νικηφόρα από τη Βαρκελώνη στο Game 1 και στο Game 5.

Στον αντίποδα, η Ρεάλ Μαδρίτης… είναι το μεγάλο φαβορί όχι μόνο για την πρόκριση στον τελικό, αλλά και για τον τίτλο. Αυτό δείχνουν οι 27 νίκες της και οι μόλις 7 ήττες της στην κανονική περίοδο, αλλά και το 3-0 επί της Μπασκόνια στα πλέι οφ. Η «βασίλισσα» είναι η πιο έμπειρη ομάδα σε φάιναλ φορ, αφού οι βασικοί παίκτες της έχουν όλοι κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ κάποιοι περισσότερες από μία φορές. Ο αρχηγός της Σέρχιο Γιουλ θα συμμετάσχει στο 10ο φάιναλ φορ του και είναι πρώτος σε πόντους σε φάιναλ φορ αυτή την εκατονταετία με 198 πόντους σε f-4. Tρίτος σκόρερ σε φάιναλ φορ, με 190 πόντους είναι ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ενώ είναι πρώτος σε ασίστ με 70. Αυτό είναι το 9ο του φάιναλ φορ, ενώ εννέα μετρά και ο Ρούντι Φερνάντεθ που χρειάζεται δύο κλεψίματα για να περάσει στην πρώτη θέση των «κλεφτών» όλων των εποχών σε φάιναλ φορ (η συμμετοχή του παραμένει πάντως αμφίβολη). Ο Γιουλ, ο Ροντρίγκεθ και ο Φερνάντεθ διεκδικούν το 4ο τρόπαιο Euroleague στην καριέρα τους. Από δύο τρόπαια μετρούν οι Ταβάρες, Κοζέρ και Καμπάτσο.

Η φροντ λάιντ της Ρεάλ Μαδρίτης με τον ΜVP του φάιναλ φορ του Κάουντας Έντι Ταβάρες και τον Γάλλο διεθνή σέντερ Βενσάν Πουαριέ ήταν… ανίκητη μέχρι το Βερολίνο. Αυτοί οι δύο σέντερ, μαζί με τον αθλητικό φόργουορντ Γκερσόν Γιαμπουσέλε έχουν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τους αντίπαλους ψηλούς και χάρη στην υπεροχή στα ριμπάουντ να τροφοδοτούν τους κοντούς και να βγαίνει σε αιφνιδιασμούς, επιθέσεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα και «βροχή» από τρίποντα η ομάδα του Τσους Ματέο. Οι 20,8 ασίστ που έχει φέτος η σεζόν αποτελούν τον κορυφαίο μέσο όρο. Μάλιστα, η Ρεάλ είναι πρώτη σε αμυντικά ριμπάουντ και τις τέσσερις τελευταίες σεζόν! Όσον αφορά στα τρίποντα, τέσσερις παίκτες της ξεπερνούν το 40% σε ευστοχία έξω από τα 6.75: Ο Γκερσόν Γιαμπουσέλε (46μ3%), Μάριο Χεζόνια (45,2%), Τζάναν Μούσα (41,7%) και Αλμπέρτο Αμπάλδε (41,3%).

Η επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ (έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού) και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στα τελευταία ματς, σε συνδυασμό με την παρουσία του Μουσταφά Φαλ και την προσθήκη του αθλητικού και ουσιώδη Μόουζες Ράιτ, πάντως αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία στον Ολυμπιακό, αφού πλέον και η δική του φροντ λάιν διεκδικεί μία θέση στις πρώτες.

Η άμυνα του Ολυμπιακού (74,4 πόντους) είναι το «όπλο» του Ολυμπιακού απέναντι στην καλύτερη ομάδα, χωρίς αμφιβολία, έως τώρα στη σεζόν, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Ισπανοί δέχονται 81,2 πόντους, αλλά όσον αφορά στην παραγωγικότητα υπερέχουν έναντι των «ερυθρόλευκων». Ο Ολυμπιακός σημειώνει 78,6 πόντους μέσο όρο, την ώρα που οι παίκτες του Τσους Ματέο πετυχαίνουν… 89 πόντους! Η διαφορά είναι τεράστια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι Πειραιώτες δεν έχουν «όπλα στη φαρέτρα τους»… αρκεί να είναι εύστοχοι οι “bombers” τους στον ημιτελικό. Εξάλλου, και στα δύο ματς με τη Ρεάλ στην κανονική περίοδο, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στο τέλος.

Από πλευράς, απουσιών εκτός θα είναι οριστικά ο Γκαμπριέλ Ντεκ για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ο Αργεντινός φόργουορντ τραυματίστηκε σε ματς με τη Βαλένθια, στο ισπανικό πρωτάθλημα την περασμένη εβδομάδα. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών ο Ολυμπιακός.

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή (26/5) στις 21:00, ενώ ο «μικρός τελικός» θα αρχίσει την ίδια ημέρα στις 18:00.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

Τους διαιτητές που θα «σφυρίξουν» στο φάιναλ φορ της Euroleague το τριήμερο 24-26 Μαϊου έκανε γνωστούς σήμερα (13/5) η διοργανώτρια Αρχή. Στην καταληκτική φάση της σεζόν έχουν προκριθεί ο Ολυμπιακός για 3η διαδοχική χρονιά και ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά από το 2012. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την τουρκική Φενερμπαχτσέ στον πρώτο χρονικά ημιτελικό (19:00)της 24ης Μαϊου, ενώ ο Ολυμπιακός θα βρει στον δρόμο του την κάτοχο του τίτλου και πολυνίκη με 11 τίτλους Euroleague, Ρεάλ Μαδρίτης, στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό (22:00).

Οι οκτώ διαιτητές που θα βρίσκονται στο φάιναλ φορ της Euroleague έτοιμοι να διευθύνουν στα τέσσερα ματς που θα διεξαχθούν συνολικά στο Βερολίνο είναι οι εξής: Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία), Μεχντί Ντιφαλά (Γαλλία), Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία), Εμίν Μόγκουλκοτς (Τουρκία), Ούρος Νίκολιτς (Σερβία), Κάρλος Περούγκα (Ισπανία), Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία) και Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

EUROLEAGUE – ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ (ΒΕΡΟΛΙΝΟ 2024)

UBER ARENA (15.000 θέσεις)

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

19:00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- Φενερμπαχτσέ
22:00 Ρεάλ Μαδρίτης -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
18:00 «Μικρός» Τελικός
21:00 ΤΕΛΙΚΟΣ

Η «χρυσή βίβλος» των τελικών

Οι τελικοί

1958: ΑSK ΡΙΓΑ-Ακαντέμικ Σόφια 86-81, 84-71 (Ρίγα/Σόφια)
1959: ASK ΡΙΓΑ-Ακαντέμικ Σόφια 79-58, 69-67 (Ρίγα/Σόφια)
1960: ASK ΡΙΓΑ-Ντιναμό Τιφλίδας 61-57, 69-62 (Τμπιλίσι/Ρίγα)
1961: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-ASK Ρίγα 61-66, 87-62 (Ρίγα/Μόσχα)
1962: ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 90-82 (Τζένεβα Ντιναμό)
1963: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 69-86, 71-74, 99-80 (Μαδρίτη/Μόσχα)
1964: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σπάρτακ Μπρνο 99-110, 84-64 (Μπρνο/Μαδρίτη)
1965: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81-88, 76-62 (Μόσχα/Μαδρίτη)
1966: ΣΙΜΕΝΤΑΛ ΜΙΛΑΝΟ-Σλάβια Πράγας 77-72 (Μπολόνια)
(η ΑΕΚ κατετάγη 4η αφού έχασε στον «μικρό» τελικό από την ΤΣΣΚΑ
Μόσχας με 83-62)
1967: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σίμενταλ Μιλάνο 91-83 (Μαδρίτη)
1968: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Σπάρτακ Μπρνο 98-95 (Λιόν)
1969: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 103-99 (Μπαρτσελόνα)
1970: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79-74 (Σαράγιεβο)
1971: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ινις Βαρέζε 67-53 (Αμβέρσα)
1972: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-Γιουγκοπλάστικα 70-69 (Τελ Αβίβ)
1973: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 78-66 (Λιέγη)
1974: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ινις Βαρέζε 84-82 (Ναντ)
1975: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ-Ρεάλ Μαδρίτης 79-66 (Αμβέρσα)
1976: ΜΟΜΠΙΛΤΖΙΡΤΖΙ ΒΑΡΕΖΕ-Ρεάλ Μαδρίτης 81-74 (Γενεύη)
1977: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 78-77 (Βελιγράδι)
1978: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μομπιλτζίρτζι Βαρέζε 75-67 (Μόναχο)
1979: ΜΠΟΣΝΑ ΣΑΡΑΓΕΒΟ-Εμερσον Βαρέζε 96-93 (Γκρενόμπλ)
1980: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 89-85 (Βερολίνο)
1981: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Σινουντίνε Μπολόνια 80-79 (Στρασβούργο)
1982: ΣΚΟΥΙΜΠ ΚΑΝΤΟΥ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 86-80 (Κολωνία)
1983: ΦΟΡΝΤ ΚΑΝΤΟΥ-Μπίλι Μιλάνο 69-68 (Γκρενόμπλ)
1984: ΜΠΑΝΚΟΡΟΜΑ-Μπαρτσελόνα 79-73 (Γενεύη)
1985: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Ρεάλ Μαδρίτης 85-78 (Αθήνα)
1986: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ-Ζαλγκίρις Κάουνας 94-82 (Βουδαπέστη)
1987: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 71-69 (Λωζάνη)

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ

1988: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 90-84 (Γάνδη)
(ο Αρης κατετάγη 4ος αφού στο «μικρό» τελικό έχασε από την Παρτιζάν
με 105-93)
1989: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 75-69
(ο Αρης κατετάγη 3ος αφού στο «μικρό» τελικό κέρδισε τη Μπαρτσελόνα (Μόναχο)
με 88-71)
1990: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ-Μπαρτσελόνα 72-67 (Σαραγόσα)
(ο Αρης κατετάγη 4ος αφού στο «μικρό» τελικό έχασε από τη Λιμόζ με
103-91)
1991: ΠΟΠ 84-Μπαρτσελόνα 70-65 (Παρίσι)
1992: ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ-Μπανταλόνα 71-70 (Κωνσταντινούπολη)
1993: ΛΙΜΟΖ-Μπένετον Τρεβίζο 59-55 (Αθήνα)
(ο ΠΑΟΚ κατετάγη 3ος αφού στο «μικρό» τελικό νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης (Τελ Αβίβ)
με 76-70)
1994: ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ-Ολυμπιακός 59-57 (Τελ Αβίβ)
(ο Παναθηναϊκός κατετάγη 3ος αφού στο «μικρό» τελικό νίκησε τη
Μπαρτσελόνα με 100-83).
1995: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ολυμπιακός 73-61 (Σαραγόσα)
(ο Παναθηναϊκός κατετάγη 3ος, αφού στο «μικρό» τελικό νίκησε τη
Λιμόζ με 91-77).
1996: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Μπαρτσελόνα 67-66 (Παρίσι)
1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Μπαρτσελόνα 73-58 (Ρώμη)
1998: ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-ΑΕΚ 58-44 (Βαρκελώνη)
1999: ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ-Κίντερ Μπολόνια 82-74 (Μόναχο)
(ο Ολυμπιακός κατετάγη 3ος, αφού στο «μικρό» τελικό επικράτησε με 74-
64 της Τιμσίστεμ Μπολόνια).
2000: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-67 (Θεσσαλονίκη)
2001: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-Παναθηναϊκός 81-67 (Σουπρολίγκα) (Παρίσι)
2001: ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ-Ταού 65-78, 94-73, 80-60, 79-96, 82-74 (Μπολόνια/Βιτόρια)
2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-Κίντερ Μπολόνια 89-83 (Μπολόνια)
2003: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Μπενετόν Τρεβίζο 76-65 (Βαρκελώνη)
2004: ΜΑΚΑΜΠΙ-Σκίπερ Μπολόνια 118-74 (Τελ Αβίβ)
2005: ΜΑΚΑΜΠΙ-Ταού 90-78 (Μόσχα)
(ο Παναθηναϊκός κατετάγη 3ος, αφού στον «μικρό» τελικό επικράτησε μετά
από δύο παρατάσεις (78-78κ.α., 84-84 α’ παρ.) 94-91 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
2006 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-69 (Πράγα)
2007 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91 (Αθήνα)
2008 ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ 91-77 (Μαδρίτη)
2009: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71 (Βερολίνο)
(ο Ολυμπιακός κατετάγη 4ος, αφού στο «μικρό» τελικό ηττήθηκε 95-79
από την Μπαρτσελόνα)
2010: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Ολυμπιακός 86-68 (Παρίσι)
2011: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Μακάμπι 78-70 (Βαρκελόνη)
2012: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61 (Κωνσταντινούπολη)
2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88 (Λονδίνο)
(ο Παναθηναϊκός κατετάγη 4ος, αφού στο «μικρό» τελικό ηττήθηκε 74-69 από την Μπαρτσελόνα)
2014: ΜΑΚΑΜΠΙ-Ρεάλ Μαδρίτης 98-86 (Μιλάνο)
2015: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ολυμπιακός 78-59 (Μαδρίτη)
2016: Φενερμπαχτσέ-ΤΣΣΑ Μόσχας 96-101 παρ., (83-83 κ.α.) (Βερολίνο)
2017: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-Ολυμπιακός 80-64 (Κωνσταντινούπολη)
2018: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φενερμπαχτσέ 85-80 (Βελιγράδι)
2019: Αναντολού Εφές-ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 83-91 (Βιτόρια)
2020: –
2021: Μπαρτσελόνα-ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 81-86 (Κολωνία)
2022: Ρεάλ Μαδρίτης-ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ 57-58 (Βελιγράδι)
2023: Ολυμπιακός-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 78-79 (Κάουνας)

Τη σεζόν 2019-20 δεν διεξήχθη φάιναλ φορ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Οι τροπαιούχοι

1958: ΑSK ΡΙΓΑ
1959: ASK ΡΙΓΑ
1960: ASK ΡΙΓΑ
1961: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
1962: ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ
1963: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
1964: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1965: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1966: ΣΙΜΕΝΤΑΛ ΜΙΛΑΝΟ
1967: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1968: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1969: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
1970: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ
1971: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
1972: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ
1973: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ
1974: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1975: ΙΝΙΣ ΒΑΡΕΖΕ
1976: ΜΟΜΠΙΛΤΖΙΡΤΖΙ ΒΑΡΕΖΕ
1977: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
1978: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1979: ΜΠΟΣΝΑ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
1980: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1981: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
1982: ΣΚΟΥΙΜΠ ΚΑΝΤΟΥ
1983: ΦΟΡΝΤ ΚΑΝΤΟΥ
1984: ΜΠΑΝΚΟΡΟΜΑ
1985: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
1986: ΤΣΙΜΠΟΝΑ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
1987: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ
1988: ΤΡΕΙΣΕΡ ΜΙΛΑΝΟ
1989: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ
1990: ΓΙΟΥΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΠΛΙΤ
1991: ΠΟΠ 84
1992: ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
1993: ΛΙΜΟΖ
1994: ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ
1995: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
1996: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
1998: ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
1999: ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
2000: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2001: ΚΙΝΤΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
2001: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Σουπρολίγκα)
2002: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
2003: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
2004: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
2005: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
2006: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
2007: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2008: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
2009: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2010: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
2011: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2012: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2013: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
2014: ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
2015: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
2016: TΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
2017: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
2018: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
2019: ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
2020: –
2021: ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
2022: ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
2023: ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button