Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να αντιληφθούν πώς η καθημερινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική τους λειτουργία. Η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν αντιλαμβάνονται ότι ο καθημερινός τρόπος που επιλέγουμε να τρώμε είναι υπεύθυνος τόσο για την κατάσταση του αμυντικού μας συστήματος, όσο και για την πιθανή εμφάνιση νόσων που σχετίζονται με το αναπνευστικό.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις. Που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στους πνεύμονες και στένωση των αεραγωγών. Κάνοντας δύσκολη την αναπνοή. Η νόσος παρουσιάζει σταθερά συμπτώματα και επεισόδια παροδικής επιδείνωσης, γνωστά ως παροξύνσεις. Κατά τις παροξύνσεις, ο ασθενής αντιμετωπίζει εντονότερη δύσπνοια. Και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον οξυγονοθεραπεία. Συχνά, οι ασθενείς είναι λιπόσαρκοι, αισθάνονται γρήγορα κορεσμό και δυσκολεύονται στην πρόσληψη τροφής.
Επίσης στην ολιστική αντιμετώπιση της ΧΑΠ, η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο. Συνιστάται η κατανάλωση Ω3 λιπαρών οξέων, η αποφυγή υπερβολικής λήψης τροφής και η πρόσληψη μικρών γευμάτων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Επίσης, η επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή του αλατιού και η αύξηση της πρόσληψης καλίου, ειδικά αν ο ασθενής λαμβάνει διουρητικά, είναι σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο διατροφικό πρόγραμμα.
Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Ο περιορισμός της καφεΐνης και η πλήρης αποχή από το αλκοόλ θεωρούνται βασικοί κανόνες για τη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας. Επιπλέον της μυϊκής λειτουργίας των αναπνευστικών μυών και της συνολικής ποιότητας ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.
*Γράφει η δρ. Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Πρόεδρος της Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Χορηγούμενο