Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα μέρος του σώματός μας που παραμένει ζωντανό ακόμα και μετά τον θάνατό μας. Συγκεκριμένα, το μικροβίωμα στο έντερο παραμένει ενεργό και ζωντανό.
Αυτό το μικροβίωμα είναι μια πολύπλοκη κοινότητα που περιλαμβάνει βακτήρια. Ιούς, μύκητες και διάφορα άλλα μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ακόμη και όταν οι ιστοί μας αρχίζουν να αποσυντίθενται.
Η ταφή των νεκρών έχει οφέλη για το περιβάλλον. Καθώς τα σώματα λειτουργούν ως μηχανισμοί ανακύκλωσης, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά σε πολλά είδη οργανισμών.
Επίσης οι βιολόγοι προσομοίωσαν τη διαδικασία αποσύνθεσης σε εργαστηριακές συνθήκες, χρησιμοποιώντας δείγματα μικροβιωμάτων από το έντερο. Και έναν τύπο χώματος που συναντάται συχνά σε νεκροταφεία.
Ωστόσο βρήκαν ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί συνεχίζουν να ζουν ακόμα και χωρίς οξυγόνο, τρεφόμενοι από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες που είναι αποθηκευμένοι στους ιστούς.
Το μικροβίωμα όχι μόνο επιβιώνει μετά τον θάνατο του ξενιστή, αλλά αναμειγνύεται με τους μικροοργανισμούς του εδάφους, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποσύνθεσης και μετατρέποντας το σώμα σε έναν ανακυκλωτικό σταθμό που επιτρέπει στη νέα ζωή να αναπτυχθεί.
Η χαρακτηριστική οσμή ενός πτώματος σε αποσύνθεση οφείλεται στην ενέργεια που παράγουν τα βακτήρια κατά τη διαδικασία της αναερόβιας αποσύνθεσης.
Η επικεφαλής της έρευνας εξηγεί ότι, εκμεταλλευόμενοι τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του σώματός μας, οι μικροοργανισμοί αυξάνουν τον αριθμό τους. Ένας μεγάλος πληθυσμός σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μερικοί από αυτούς να επιβιώσουν στο εξωτερικό περιβάλλον. Και να βρουν έναν νέο ξενιστή με επιτυχία.
Χορηγούμενο