«Μαύρη» επέτειος σήμερα, 29 Μαΐου: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης – «Η Πόλις Εάλω»! – Τα σπουδαιότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο
«Μαύρη» επέτειος σήμερα 29 Μαΐου: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης! Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης της 29ης Μαΐου 1453, ένα γεγονός που συντάραξε την ιστορία, αποτελεί μια από τις πλέον μνημειώδεις στιγμές στην πορεία της Ελλάδας και του ευρύτερου ελληνισμού. Πριν από 571 χρόνια, οι οθωμανικές δυνάμεις υπό τον Μωάμεθ Β’ παρέλαβαν την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά από μια πολιορκία διάρκειας 50 ημερών. Το «Η Πόλις Εάλω» αναφέρεται με μεγάλο βάρος από τους Έλληνες, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που διέπρεψε τον ελληνικό πολιτισμό και την Ορθοδοξία.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας σύνθετης σειράς πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών παραγόντων που οδήγησαν στην κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ορισμένοι από τους λόγους που οδήγησαν στην πτώση της πόλης ήταν:
Η στρατιωτική υπεροχή των Οθωμανών
η αποδυνάμωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά τις συνεχείς συγκρούσεις
οι οικονομικές δυσκολίες της εποχής
η έλλειψη στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, κυρίως λόγω διαφορών μεταξύ Ανατολικής Ορθόδοξης και Δυτικής Καθολικής Εκκλησίας.
Η πτώση της Κωνσταντινούπολης δεν αποτέλεσε απλώς το τέλος μιας αυτοκρατορίας, αλλά και την έναρξη μιας επίμονης περιόδου οθωμανικής κυριαρχίας για τον ελληνικό λαό, της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν το γεγονός αυτό ως σημείο καμπής που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Μεσαίωνα και την αρχή της Αναγέννησης. Η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων από την Πόλη στην Ιταλία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό και την φιλοσοφία που διαμόρφωσαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.
Η Κωνσταντινούπολη, γνωστή και ως «Βασιλεύουσα», αποτελούσε το σύμβολο της βυζαντινής κληρονομιάς, της πολιτιστικής ευημερίας και της θρησκευτικής αφοσίωσης των Ελλήνων. Η τραγική ημέρα της άλωσης αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του ελληνικού λαού και παραμένει ζωντανή στη μνήμη του.
Πως βγήκε το Τρίτη και 13;
Λέγεται, ότι η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα λόγω του ότι το άθροισμα της χρονολογίας της Άλωσης βγάζει 13, δηλαδή 1+4+5+3=13.
Η απώλεια αυτής της λαμπρής πόλης προκάλεσε ανείπωτη και βαθιά θλίψη, πλήττοντας τις καρδιές των Ελλήνων ακόμα και σήμερα, ενώ φέρνει δάκρυα στα μάτια εκείνων που σκέφτονται την επιβλητική της μορφή. Ακόμα και σήμερα, η Κωνσταντινούπολη διατηρεί τη θέση της ως ένα σημαντικό σύμβολο της ελληνικής ιστορίας, της αντίστασης και της ελπίδας.
Άλλα σημαντικά γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1790
Το Ρόουντ Άιλαντ γίνεται η τελευταία από τις αρχικές αποικίες των Ηνωμένων Πολιτειών που επικυρώνει το Σύνταγμα και γίνεται δεκτό ως η 13η πολιτεία της χώρας.
1824
Ισχυρός αιγυπτιακός στόλος, υπό τον Χουσεΐν, έπειτα από πολιορκία δύο ημερών της Κάσου, αποβιβάζει 4.000 Αλβανούς στον Αντιπέρατο και προσβάλλει από τα νώτα τους υπερασπιστές. Σφαγές, λεηλασίες και αιχμαλωσίες καταστρέφουν το ηρωικό νησί.
1914
Βυθίζεται το καναδικό υπερωκεάνιο «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας», που συγκρούεται με το νορβηγικό ατμόπλοιο «SS Storstad» στον Κόλπο του Σαιντ Λόρενς, στον Καναδά. Χάνουν τη ζωή τους 1.012 από τους 1.477 επιβάτες, σε ένα από τα χειρότερα ναυτικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί μέχρι και σήμερα.
1919
Ο Άρθουρ Στάνλεϊ Έντινγκτον επιβεβαιώνει κατά τη διάρκεια έκλειψης Ηλίου τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
1924
Ανήμερα της ιστορικής επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιείται η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινούπολης (ΑΕΚ).
1953
Ο Νεπαλέζος, Τένζινγκ Νοργκάι, και ο Νεοζηλανδός, Έντμουντ Χίλαρι, γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που φτάνουν στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, στο Έβερεστ, σε υψόμετρο 8.847 μέτρων.
1953
Πραγματοποιείται η εκκίνηση του πρώτου Ράλι «Ακρόπολις», με 26 πληρώματα, εκ των οποίων 7 διεθνή. Το 1956 ο αγώνας θα συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1973 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
1985
Σημειώνεται η τραγωδία στον τελικό του «Χέιζελ» των Βρυξελλών. Η Γιουβέντους νικά τη Λίβερπουλ με 1-0 και κατακτά το 30ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, ωστόσο λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα, 39 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ Ιταλών και Βρετανών οπαδών.
1991
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοινώνει ότι ο Πόλεμος του Κόλπου είναι ο πιο καταστροφικός της σύγχρονης ιστορίας, τονίζοντας ότι πάνω από 200.000 άτομα πέθαναν από τον πόλεμο ή τις συνέπειές του.
1996
Εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλώνουν στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το αίτημά τους θα γίνει πραγματικότητα περίπου δυόμισι δεκαετίες αργότερα, από την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1999
Ο 25χρονος Αλβανός, Φλαμούρ Πίστι, καταλαμβάνει λεωφορείο του ΚΤΕΛ με εννιά επιβάτες στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, κρατώντας χειροβομβίδα. Δηλώνει αδικημένος από τον Έλληνα εργοδότη του και την Αστυνομία και κρατώντας τους ομήρους ζητά 50 εκατ. δραχμές, τρία Καλάσνικοφ και ασφαλή επιστροφή στη χώρα του. Η ΕΛ.ΑΣ. του δίνει τα χρήματα και τον αφήνει να περάσει τα σύνορα. Ξημερώματα της επόμενης ημέρας το λεωφορείο φτάνει στο Ελμπασάν, όπου και το ακινητοποιούν Αλβανοί αστυνομικοί. Γίνεται συμπλοκή και εκτός από τον απαγωγέα που πέφτει νεκρός, οι σφαίρες τους βρίσκουν και τον… Γιώργο Κουλούρη, έναν από τους ομήρους, που χάνει τη ζωή του σε ηλικία 28 ετών.
2005
Έπειτα από 18 χρόνια λειτουργίας, κατεβάζει ρολά λόγω ιδιόχρησης, το ιστορικό κλαμπ της οδού Μάρνη, «Ρόδον». Ο Στιβ Γουίν και ο Τζέιμς Τέιλορ είναι οι τελευταίοι καλλιτέχνες που εμφανίζονται.
2007
Αυτοκτονεί δια απαγχονισμού ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας, Τοσικάτσου Ματσουόκα, σε ηλικία 62 ετών, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο.
2008
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του… Εconοmist για τη διάδοση του καπνίσματος, με την αναλογία των 3.000 τσιγάρων ανά πολίτη, ανεξάρτητα αν είναι καπνιστές ή όχι. Το προφίλ του καπνιστή έχει ως εξής: δύο πακέτα ημερησίως, ήδη από την ηλικία των 14 ετών.
2017
Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ηλικία 99 ετών. Στην πλούσια πολιτική του σταδιοδρομία διετέλεσε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και πρωθυπουργός της Ελλάδας.
2020
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι τερματίζει τις σχέσεις της χώρας του με τον… Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφορικά με το χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού, ισχυριζόμενος ότι ο… ΠΟΥ έχει καταστεί «μαριονέτα της Κίνας».
2020
Ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Μινεάπολης, Ντέρεκ Σοβίν, ο οποίος καταγράφηκε σε βίντεο να γονατίζει στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ για αρκετά λεπτά και τελικά να προξενεί τον θάνατό του, τίθεται υπό κράτηση και του απαγγέλλονται κατηγορίες για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού.
Γεννήσεις
1917 – Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1922 – Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης και αρχιτέκτονας
1926 – Θανάσης Βέγγος, Έλληνας ηθοποιός
1935 – Κώστας Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός
1966 – Μελίνα Κανά, Ελληνίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι
1453 – Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
2010 – Ντένις Χόπερ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
2017 – Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός
Χορηγούμενο