EΛΛΑΔΑ

Έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας – Υποψίες για σαλμονέλα στο νερό

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμβούλεψε τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση

Χορηγούμενο

Συναγερμός σήμανε στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς πάνω από 100 άτομα διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα, πιθανότατα εξαιτίας του νερού.

 

Έκρηξη κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας – Υποψίες για σαλμονέλα στο νερό. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμβούλεψε τους κατοίκους να κάνουν υπομονή

Χορηγούμενο

 

Συγκεκριμένα, σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, οι κάτοικοι προσήλθαν μαζικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο νοσοκομείο Βόλου. Με τις πρώτες εκτιμήσεις να υποδεικνύουν μόλυνση από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Χορηγούμενο

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Καθώς ένας ηλικιωμένος βρίσκεται σε ΜΕΘ, ενώ εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν συστήσει στους κατοίκους να αποφεύγουν τη χρήση νερού βρύσης. Όχι μόνο για πόση αλλά και για προσωπική υγιεινή, πλύσιμο τροφών και μαγείρεμα.

Το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, αφού ενημερώθηκε από τον ΕΟΔΥ για την αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο κέντρο υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, προέβη σε δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κλιμάκιο της Περιφέρειας μαζί με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιήσουν επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια από αυτές έχει πρόβλημα.

Χορηγούμενο

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε:

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι το δίκτυο θα ελέγχεται καθημερινά μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό, ενώ θα ληφθούν μέτρα όπως ο καθαρισμός των δεξαμενών, το ξέπλυμα του δικτύου και η χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο.

Πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν οι διακοπές στο δίκτυο για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας να ευθύνονται για τα κρούσματα, αναζητώντας παθογόνα που είναι ανθεκτικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμβούλεψε τους κατοίκους να κάνουν υπομονή και να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση. Oύτε για μπάνιο ή πλύσιμο δοντιών, εκτός αν το βράσουν στους 100°C για 3 λεπτά. Τόνισε ότι πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και ότι το σημαντικότερο είναι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού.

Σχετικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, σημείωσε ότι οι συνθήκες ευνοούν την αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών. Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν λάβει μέτρα για την περιοχή. Kαι ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα €300.000 φέτος, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν €30.000. Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει στήσει παγίδες για την παρακολούθηση των κουνουπιών και τον εντοπισμό του ιού του Δυτικού Νείλου.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button