EΛΛΑΔΑ

Τι είναι το χρώμα κιμωλίας και ποιες οι ιδιαιτερότητές του!

Γιατί ονομάζεται έτσι;

Χορηγούμενο

Τι είναι το χρώμα κιμωλίας;

Το χρώμα κιμωλίας έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, λόγω της ευελιξίας και της ικανότητάς του να εφαρμόζεται σε πολλές επιφάνειες. Όπως τοίχους, πόρτες, καρέκλες και ντουλάπια, προσφέροντας ένα μοναδικό φινίρισμα. Εκτός από την οικονομικότητά του, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και εύκολο στην εφαρμογή. Επιτρέποντας ακόμα και σε μη ειδικούς να το χρησιμοποιήσουν με επιτυχία.

Η ιδιαιτερότητα του χρώματος κιμωλίας έγκειται στο ότι δεν απαιτεί επιπλέον επεξεργασία για να αποδώσει άριστα. Αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσει για όλα όσα χρειάζεστε για να αξιοποιήσετε πλήρως αυτό το υλικό.

Χορηγούμενο

Η έννοια του βαψίματος με κιμωλία

Το χρώμα κιμωλίας αναφέρεται σε χρώματα που παρασκευάζονται κυρίως από γύψο (θειικό ασβέστιο). Ονομάζεται έτσι επειδή, μόλις στεγνώσει, μπορείτε να γράψετε πάνω του, όπως σε μαυροπίνακα. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με την επίστρωση επιφανειών τύπου μαυροπίνακα.

Εκτός από τον γύψο, το χρώμα κιμωλίας περιέχει νερό ως διαλύτη και διάφορες χρωστικές ουσίες για την επίτευξη των επιθυμητών αποχρώσεων. Ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ακρυλικά και άλλα πρόσθετα για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του χρώματος.

Χορηγούμενο

Επίσης παρόλο που οι χρωστικές με βάση τον γύψο ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, το χρώμα κιμωλίας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, παρουσιάστηκε από τη Βρετανίδα καλλιτέχνιδα Annie Sloan τη δεκαετία του 1990. Στόχος της ήταν να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση παραδοσιακών επίπλων. Το χαρακτηριστικό του χρώματος κιμωλίας είναι ότι προσδίδει ένα ρουστίκ και απαλό φινίρισμα στις επιφάνειες, ιδανικό για αντικείμενα που επιθυμείτε να φαίνονται παλιά.

Ωστόσο τα προϊόντα κιμωλίας διατίθενται συνήθως σε παστέλ ή ματ αποχρώσεις, από παλ ροζ έως απαλό τιρκουάζ και πολύ απαλή ώχρα, κάνοντάς τα ιδανικά για vintage διακοσμήσεις.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το χρώμα κιμωλίας

Ακόμη η εφαρμογή του χρώματος κιμωλίας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: με πινέλο, ρολό, βούρτσα, συμπιεστή ή σπρέι βαφής. Μερικοί προτιμούν να βάφουν με σφουγγάρι για να επιτύχουν ένα υφασμάτινο φινίρισμα. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα της επιφάνειας, καθώς και από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γενικά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Προετοιμασία επιφάνειας: Η επιφάνεια πρέπει να είναι καθαρή και απαλλαγμένη από σκόνη και λίπη.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πανί με νερό και στεγνώστε καλά.
  • Αφαίρεση προηγούμενης βαφής: Δεν είναι πάντα απαραίτητο να αφαιρέσετε την προηγούμενη βαφή. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε χαλύβδινο μαλλί, σπάτουλα ή λεπτό γυαλόχαρτο.
  • Εφαρμογή πρώτης στρώσης: Η πρώτη στρώση μπορεί να μην καλύψει πλήρως την επιφάνεια. Αυτό εξαρτάται από την απορροφητικότητα του υλικού και το προηγούμενο χρώμα.
  • Στέγνωμα: Αφήστε να στεγνώσει για 15-30 λεπτά πριν αποφασίσετε αν χρειάζεται δεύτερη στρώση.
  • Τρίψιμο και καθαρισμός: Αν σχηματιστούν σβόλοι, τρίψτε ελαφρά και σκουπίστε. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή.
  • Αραίωση χρώματος: Για πιο λείο φινίρισμα ή για βαφή υφάσματος, αραιώστε το χρώμα με λίγο νερό.
  • Προστατευτικό κερί: Αν θέλετε ματ εμφάνιση, εφαρμόστε προστατευτικό κερί με λεπτό πινέλο και σκουπίστε με μαλακό πανί.
  • Καθαρισμός εργαλείων: Καθαρίστε τα εργαλεία και αφαιρέστε τυχόν σταγόνες χρώματος.
  • Με αυτές τις συμβουλές, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα κιμωλίας για να δώσετε ένα ιδιαίτερο φινίρισμα στις επιφάνειες σας, φέρνοντας έναν αέρα vintage στο χώρο σας.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button