Εντός Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Tο οποίο απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50-69 ετών.
Δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών.
Χθες, υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της δράσης.
Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν εξέταση με ειδικά self-test. Tα οποία οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από συνεργαζόμενα φαρμακεία. Περιλαμβάνει επίσης δωρεάν επίσκεψη σε συνεργαζόμενο γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος. Επιπλέον, ανάλογα με την κλινική αξιολόγηση, προσφέρεται δωρεάν διαγνωστική κολονοσκόπηση και βιοψία σε περίπτωση ευρημάτων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
Επίσης το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, με την προϋπόθεση ότι έχουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και δεν έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση τα τελευταία 5 χρόνια.
Πώς θα γίνεται το self-test:
Ωστόσο οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ειδοποίηση μέσω SMS ή email για να παραλάβουν το self-test από φαρμακείο της επιλογής τους. Εάν δυσκολεύονται να κάνουν μόνοι τους το τεστ, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον φαρμακοποιό.
Επιπλέον όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής τους. Και να λάβουν το self-test με τη χρήση του ΑΜΚΑ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Επίσης η παραλαβή του self-test kit θα γίνεται αποκλειστικά από συνεργαζόμενα φαρμακεία. Μετά τη διενέργεια του self-test, οι δικαιούχοι ενημερώνουν το φαρμακείο για το αποτέλεσμα. Το φαρμακείο καταχωρεί το αποτέλεσμα μέσω ειδικής εφαρμογής ως:
α) αρνητικό,
β) θετικό,
γ) άκυρο.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα:
α) Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η διαδικασία τερματίζεται για τον/την δικαιούχο.
β) Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο/η δικαιούχος υποβάλλεται σε κλινική αξιολόγηση.
γ) Σε περίπτωση άκυρου αποτελέσματος, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μία φορά.
Χορηγούμενο