Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα. Καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αναφερθεί 230 κρούσματα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 133 από αυτά αφορούν παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Ενώ τα 58 (25,2%) είναι βρέφη κάτω των 12 μηνών. Από αυτά, 34 (14,8%) είναι βρέφη κάτω των 2 μηνών, με δύο να έχουν καταλήξει. Και τουλάχιστον τρία να χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ορθά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις. Γιατί πέρυσι την ίδια περίοδο, το πρώτο πεντάμηνο, είχαμε 9 κρούσματα, ενώ φέτος έχουμε 230”, δηλώνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.
“Όλο αυτό το διάστημα αμελήσαμε τους εμβολιασμούς, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, τους έχουμε παραμελήσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που μας ανησυχεί στον κοκκύτη, εκτός από τον πυρετό και τον βασανιστικό βήχα, ειδικά για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές: η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που προκαλούν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, τα οποία πρέπει να γίνονται πριν τους δύο μήνες και μετά στα 7 έτη”.
“Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με κοκκύτη είναι τραγική. Το μωρό δεν μπορεί να αναπνεύσει, δεν μπορεί να σταθεί, και τα περισσότερα μωρά πρέπει να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Ο βήχας προκαλεί εμετό στα μωρά, και αυτή είναι μια κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι”, συμπληρώνει η κ. Παγώνη.
“Η νόσος μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 4 εβδομάδες. Ο κοκκύτης είναι δύσκολος, μεταδίδεται εύκολα, και γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να απομονώνονται όταν μεταφέρονται στο παιδιατρικό. Για τα μικρά παιδιά, είναι το χειρότερο σενάριο”, καταλήγει.
Χορηγούμενο