EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου- Χρόνια πολλά!

Τιμάται η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου και της Αγίας Ακυλίνης

Χορηγούμενο

Σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 είναι η Ανάληψη του Χριστού. Kαι τιμάται η μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου και της Αγίας Ακυλίνης.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι:

Τριφύλλιος, Τριφύλιος
Νεφέλη *
Ακυλίνη
Ανάληψη

Χορηγούμενο

Επίσης το όνομα αυτό έχει και άλλες ημερομηνίες γιορτής.

Αγία Ακυλίνη

Η Αγία Ακυλίνη καταγόταν από μια αρχοντική και εύπορη οικογένεια της Παλαιστίνης. Ακόμη, έζησε κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ωστόσο σε ηλικία μόλις πέντε ετών, βαπτίστηκε από τον Επίσκοπο Ευθάλιο, με την υποστήριξη του πατέρα της, Ευτόλμιου. O οποίος δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να παραμείνει σταθερή στην χριστιανική της πίστη και να ενισχύσει το ηθικό της.

Χορηγούμενο

Έτσι, σε νεαρή ηλικία, η Ακυλίνη άρχισε με ζήλο να κηρύττει και να διδάσκει τον λόγο του Θεού, προσελκύοντας πολλές ειδωλολάτρισσες στην ορθόδοξη πίστη. Παράλληλα, ξεχώρισε για την αφοσίωσή της σε έργα φιλανθρωπίας και φιλαλληλίας.

Επίσης η δράση της αυτή καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη της. Παρά τη νεαρή της ηλικία, η Αγία παρέμεινε ακλόνητη. Επίσης  ομολογούσε την πίστη της στον Ένα και αληθινό Θεό με θάρρος. Οργισμένος, ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο, γεμίζοντας την με αίματα.

Στη συνέχεια, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Αλλά ο Ουλοσιανός, απογοητευμένος από την αδυναμία του να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Κατατάσσοντάς την έτσι στο «περικείμενον νέφος μαρτύρων και αγίων».

Απολυτίκιο:

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button