EΛΛΑΔΑ

Η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ωοθηκών γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι!

"Το μεγαλύτερό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα - Αγωνίστηκα και κατάφερα!

Χορηγούμενο

Η 39χρονη Ειρήνη Κόκα, η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού, γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι. Το Σάββατο 8 Ιουνίου έφερε στον κόσμο το μωρό, βάρους 3 κιλών και 20 γραμμαρίων. Με καισαρική τομή.

 

Χορηγούμενο

Η Ειρήνη, που διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkins πριν από 16 χρόνια και υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Είδε τον καρκίνο να επανεμφανίζεται το 2013. Τότε, αποφάσισε να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού. Για να διατηρήσει τη γονιμότητά της πριν από την επόμενη θεραπεία.

Το 2021, αφού είχε αποθεραπευτεί, επέστρεψε για τη μεταμόσχευση του κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού στις ωοθήκες της, που δεν λειτουργούσαν πλέον. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ. Με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών από την Ελλάδα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Peter Zoltan Fedorcsak και της εμβρυολόγου Μαρία Μπίμπα. Η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά σε 13 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε να την παρακολουθήσουν και άλλοι γιατροί.

Επίσης μετά από 1,5 χρόνο επαναλειτουργίας των ωοθηκών της και με γονιμοποιημένα ωάρια από το σπέρμα του συζύγου της, η κ. Κόκα προχώρησε σε εμβρυομεταφορά δύο εμβρύων στις 5 Οκτωβρίου 2023. Ο γιατρός της, Κωνσταντίνος Πάντος, δήλωσε: “Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη και γέννηση υγιούς παιδιού μετά από μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπερνάμε όλο και περισσότερα εμπόδια. Ωστόσο με αυτή τη μέθοδο έχουν γεννηθεί 210 παιδιά διεθνώς, με ποσοστό γεννήσεων 21%, αντίστοιχο τόσο από φυσική σύλληψη όσο και μετά από IVF”.

Χορηγούμενο

Τέλος η κ. Κόκα δήλωσε: “Το μεγαλύτερο όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Αγωνίστηκα και, με τη βοήθεια της ιατρικής ομάδας, κέρδισα το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου, το αγοράκι μου. Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν”.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button