ΔΗΜΟΦΙΛΗΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι εκφράσεις στο πρόσωπό σας που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή

Πως μπορείτε να γίνεται ελκυστικοί, συμπαθείς και επιτυχημένοι;

Χορηγούμενο

Οι εκφράσεις στο πρόσωπό σας που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή – Πως μπορείτε να γίνεται ελκυστικοί, συμπαθείς και επιτυχημένοι;

Οι εκφράσεις στο πρόσωπό σας που μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή – Το πρόσωπο θεωρείται ο καθρέφτης της ψυχής, υποστηρίζουν οι ειδικοί, καθώς αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον χαρακτήρα σας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι εκφράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να γίνετε πιο ελκυστικοί και συμπαθείς στους άλλους;

«Εργαλείο» επικοινωνίας

Το πρόσωπο λειτουργεί ως «εργαλείο» επικοινωνίας και μέσο έκφρασης. Μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου, όπως τα μάτια, η μύτη, το στόμα και τα φρύδια, αποκαλύπτονται οι αλλαγές στη διάθεση και τον συναισθηματικό κόσμο σας. Ένα πρόσωπο μπορεί να μεταδώσει χιλιάδες μηνύματα και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκφράσεις σας μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε τους άλλους.

Χορηγούμενο

Με απλές κινήσεις του προσώπου, μπορείτε να γίνετε πιο συμπαθείς και να δημιουργήσετε νέες φιλίες! Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports αποκαλύπτει ότι το να είστε εκφραστικοί στο πρόσωπο όταν αλληλεπιδράτε με άλλους προσφέρει σημαντικά “κοινωνικά πλεονεκτήματα“. Με άλλα λόγια, οι εκφραστικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αρεστοί στους συνομιλητές τους.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η εκφραστικότητα του προσώπου σχετίζεται με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα» αναφέρει σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης Eithne Kavanagh, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, όπου διεξήχθη η έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια, «οι πιο εκφραστικοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στην προσέλκυση κοινωνικών εταίρων και στην οικοδόμηση σχέσεων».

Η έκφραση του προσώπου μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση συγκρούσεων, σύμφωνα με την Kavanagh.

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Ποιό μέρος του σώματος αποκαλύπτει το μέγεθος του πέους;

Τα δύο πειράματα

Η έρευνα περιελάμβανε δύο ξεχωριστά πειράματα, τα οποία ονομάστηκαν “Μελέτη 1” και “Μελέτη 2”.

Η Μελέτη 1

Στη Μελέτη 1, οι ερευνητές του NTU κατέγραψαν μια σειρά ημιδομημένων βιντεοκλήσεων με 52 συμμετέχοντες. Αυτές οι συνομιλίες βασίστηκαν σε καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν φυσικές συναισθηματικές αντιδράσεις – όπως ευτυχία, έκπληξη, θυμό, αμηχανία και άλλα – καθώς και συμπεριφορές, όπως να ακούσουν ή να καθησυχάσουν.

Μετά από αυτές τις αρχικές κλήσεις, οι 52 συμμετέχοντες που δεν ήταν ερευνητές κλήθηκαν να καταγράψουν τους εαυτούς τους προσπαθώντας να επιτύχουν συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, όπως “να φαίνονται φιλικοί” ή “να διαφωνούν χωρίς να γίνονται αντιπαθείς”.

Χορηγούμενο

Αυτά τα βίντεο προβλήθηκαν στη συνέχεια σε 176 άλλα άτομα, που αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες ως προς την ευκολία κατανόησης και τη συμπάθεια. Οι ερευνητές, παράλληλα, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που ονομάζεται Facial Action Coding System (FACS) για να μετρήσουν την κίνηση του προσώπου κάθε συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων.

Απίστευτο: Τεστ προσωπικότητας – οπτική ψευδαίσθηση αποκαλύπτει τους κρυφούς πόθους στην ερωτική σας σχέση

Η Μελέτη 2

Στη Μελέτη 2, οι ερευνητές του NTU ανέλυσαν ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων από αμοντάριστες, βιντεοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ 1.456 άγνωστων ατόμων, οι οποίοι αξιολόγησαν ο ένας τον άλλον ως προς τη συμπάθεια μετά τις αλληλεπιδράσεις τους. Και πάλι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το FACS για να μετρήσουν την κίνηση του προσώπου.

«Στις καθημερινές μας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τα πρόσωπά μας και τα πρόσωπα των άλλων κινούνται» αναφέρει η μελέτη, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που μπορεί να ανταλλαγεί μέσω της κίνησης του προσώπου και χρησιμοποιούμε αυτή την ανταλλαγή για να περιηγηθούμε σε ποικίλα κοινωνικά τοπία».

Χορηγούμενο

Η κίνηση που αποκαλύπτει ότι μια γυναίκα είναι ψυχοπαθής

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι πιο εκφραστικοί συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως οι πιο ευανάγνωστοι και συμπαθείς, και αυτές οι ιδιότητες οδήγησαν σε θετικά κοινωνικά αποτελέσματα. Αυτό ίσχυε ακόμα και σε σενάρια διαπραγμάτευσης, οπότε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε διαπραγματεύσεις, ίσως να θέλετε να αφήσετε στην άκρη το ανέκφραστο «πρόσωπο του πόκερ»!

Μιλώντας στο Newsweek, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η εκφραστικότητα μπορεί να συνδέεται με άλλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια και – ενδιαφέρον αρκετά – ο νευρωτισμός.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο εκφραστικοί στο πρόσωπο φαίνεται επίσης να είναι πιο ευχάριστοι, εξωστρεφείς και νευρωτικοί» δήλωσε η Kavanagh στο Newsweek.

Απίστευτο: Το αυτοκίνητό σου δείχνει το πόσο έξυπνος είσαι!

Σύμφωνα με τις έρευνες, η έντονη εκφραστικότητα του προσώπου φαίνεται να συνδέεται με την κοινωνική φύση ανθρώπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Άτομα που είναι εξωστρεφή και ευχάριστα φαίνεται να είναι πιο κοινωνικά προσανατολισμένα, ενώ οι πιο νευρωτικοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος. Έτσι, οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται να χρησιμοποιούν την έντονη εκφραστικότητα για να καλύψουν τυχόν ανησυχίες τους – μια πρακτική που, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, απλά καλό θα ήταν να κάνετε το πρόσωπό σας όσο πιο εκφραστικό μπορείτε.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button