EΛΛΑΔΑ

«Συναγερμός»: Εμφανίστηκαν σύννεφα «Mammatus» στη Θεσσαλία!

Τι σηματοδοτεί αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο;

Χορηγούμενο

Συναγερμός: Εμφανίστηκαν σύννεφα «Mammatus» στη Θεσσαλία! Τι σηματοδοτεί αυτό το εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται σπάνια;

Συναγερμός: Εμφανίστηκαν σύννεφα «Mammatus» στη Θεσσαλία – Χθες, οι κάτοικοι των Τρικάλων βίωσαν μια απότομη αλλαγή του καιρού, με έντονη χαλαζόπτωση και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, για άλλη μία φορά, ένιωσαν τις ξαφνικές εναλλαγές του καιρού, καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με βροχοπτώσεις και ισχυρό χαλάζι. Σύμφωνα με το trikalanews, τα χωριά του Ασπροποτάμου δέχθηκαν έντονη βροχόπτωση για ώρες, ακολουθούμενη από χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ. Η θερμοκρασία στην περιοχή έπεσε αισθητά.

Χορηγούμενο
Σύννεφα «Mammatus» στη Θεσσαλία

Τα σύννεφα Mammatus: Ένα εντυπωσιακό μετεωρολογικό φαινόμενο

Τα σύννεφα Mammatus, ένα ιδιαίτερο μετεωρολογικό φαινόμενο, δημιουργούνται όταν μια καταιγίδα ή ένα σύννεφο cumulonimbus σχηματίζει μοτίβα από δομές που μοιάζουν με σακούλες και κρέμονται από τη βάση του σύννεφου. Αυτά τα σύννεφα περιγράφονται συχνά ως σειρές από ανεστραμμένες φυσαλίδες ή σακούλες και είναι εντυπωσιακά στο θέαμα.

Θερμοκρασιακό ρεκόρ: Ο Ιούνιος του 2024 στην Ελλάδα – Προβλέψεις για τον Ιούλιο

Συνήθως, τα σύννεφα Mammatus εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές με συχνές καταιγίδες. Συνδέονται με έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους. Εμφανίζονται συχνά μετά το πέρασμα μιας καταιγίδας ή κατά τη φάση ψύξης της. Αν και συνδέονται με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα σύννεφα Mammatus δεν είναι από μόνα τους επικίνδυνα και συχνά υποδηλώνουν το τέλος της καταιγίδας. Ωστόσο, η ασυνήθιστη εμφάνισή τους μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το φαινόμενο.

Χορηγούμενο

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τα αίτια πίσω από το σχηματισμό των νεφών Mammatus. Πιστεύεται ότι σχηματίζονται λόγω των μεταβολών στη θερμοκρασία και την πίεση στο εσωτερικό των σύννεφων cumulonimbus. Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ανοδικών και καθοδικών ρευμάτων αέρα.

«Θερμικός θόλος»: Τι είναι το φαινόμενο που δεν αφήνει τον καύσωνα να υποχωρήσει;

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα σύννεφα Mammatus δεν περιορίζονται μόνο στη Γη. Έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους πλανήτες, όπως ο… Δίας και ο Κρόνος, με τις παρατηρήσεις τους να συμβάλλουν στην κατανόηση της δυναμικής των ατμοσφαιρών αυτών των πλανητών.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button