ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Δικηγόρος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ειρωνικά σχόλια σχετικά με την κατάσταση στη χώρα της

Η Τυνήσια δικηγόρος και χρονικογράφος Σόνια Νταχμάνι καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης

Χορηγούμενο

Η Τυνήσια δικηγόρος και χρονικογράφος Σόνια Νταχμάνι καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Σχεδόν δύο μήνες μετά τη σύλληψή της από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για ειρωνικά σχόλια σχετικά με την κατάσταση στη χώρα της. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της το Σάββατο.

 

Χορηγούμενο

Η κυρία Νταχμάνι συνελήφθη στις 11 Μαΐου από αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα έπειτα από πολιορκία του δικηγορικού συλλόγου της Τύνιδας. Όπου είχε καταφύγει. Ακολούθως προφυλακίστηκε.

«Επιβλήθηκε ποινή ενός έτους φυλάκισης στη μητέρα μου (…) δυνάμει του διατάγματος 54. Διότι αυτό που είπε θεωρήθηκε ‘φήμη’ και ψευδής είδηση». Έγραψε η κόρη της Νουρ Μπετάγεμπ στο Facebook.

Η ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Νταχμάνι έγινε με βάση το εκτελεστικό διάταγμα 54. Που υπέγραψε ο πρόεδρος Κάις Σάγεντ το 2022. Κάνοντας τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» ποινικό αδίκημα.

Χορηγούμενο

Μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Τυνησία

Επίσης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στις αρχές Μαΐου, η Νταχμάνι σχολίασε με ειρωνικό τόνο «για ποια εξαίσια χώρα μιλάμε;» απαντώντας σε σχόλιο άλλου καλεσμένου που ανέφερε ότι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Τυνησία. Σύμφωνα με τις αρχές, το σχόλιό της στόχευε επίσης ομιλία του προέδρου Σάγεντ που υποστήριζε ότι η Τυνησία δεν θα γίνει τόπος υποδοχής μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική που εμποδίζονται να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ακόμη δημοσιογράφοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι το διάταγμα 54 χρησιμοποιείται για να φιμώνονται οι επικριτικές φωνές ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου. Σε κοινή ανακοίνωση στις 30 Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασαν την εντατικοποίηση της «καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης» στην Τυνησία. Λέγοντας ότι τα τελευταία κέρδη της Επανάστασης του 2011 κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Η Τυνησία ήταν το λίκνο της Αραβικής Άνοιξης, με την επανάσταση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί.

Ο πρόεδρος Σάγεντ εξελέγη το 2019, αλλά συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στα χέρια του το 2021. Από την εφαρμογή του διατάγματος 54, πάνω από 60 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί έχουν διωχθεί, σύμφωνα με την ένωση Τυνήσιων δημοσιογράφων.

Χορηγούμενο

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σάγεντ ότι πιέζουν τη δικαιοσύνη για να στοχεύσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Λότφι Μραϊχί, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος

Επίσης πρόσφατα, ο Λότφι Μραϊχί, ηγέτης αντιπολιτευόμενου κόμματος που σχεδίαζε να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, συνελήφθη. Με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος. Ωστόσο ο Αμπίρ Μουσί, ηγέτης άλλου αντιπολιτευόμενου κόμματος, είναι στη φυλακή από τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι έβλαψε την εθνική ασφάλεια της Τυνησίας. Επιπλέον άλλοι δυνητικοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν διώξεις για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα. Ο Ρασίντ Γανούσι, επικριτής του προέδρου Σάγεντ και ηγέτης του ισλαμιστικού Ενάχντα, είναι στη φυλακή από πέρυσι. Κατηγορούμενος για υποκίνηση βίας και συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας.

Σάγεντ

Ο πρόεδρος Σάγεντ, πρώην καθηγητής νομικής, δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Αλλά πέρυσι δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία σε κάποιον που δεν θεωρεί «πατριώτη».


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button