ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: «Ζωντανό» ψωμί «θωρακίζει» τους πνεύμονες!

Ο ευεργετικός ζυμομύκητας και η δράση του στον οργανισμό μας

Χορηγούμενο

Απίστευτο: «Ζωντανό» ψωμί «θωρακίζει» τους πνεύμονες! Ο ευεργετικός ζυμομύκητας και η δράση του στον οργανισμό μας

Απίστευτο: «Ζωντανό» ψωμί «θωρακίζει» τους πνεύμονες – Πώς μπορεί ένα ψωμί να προστατεύσει τους πνεύμονές μας και να προλάβει το άσθμα; Επιστήμονες από τη Βραζιλία προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό, αναπτύσσοντας ένα ειδικό ψωμί με λειτουργικές ιδιότητες που προλαμβάνει το άσθμα.

Σύμφωνα με το ygeiamou, αυτή η συνταγή περιέχει ένα στέλεχος μαγιάς μπύρας (S. cerevisiae UFMG A-905) με προβιοτικές ιδιότητες, το οποίο, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια, μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του άσθματος. Η έρευνα και οι ιδιότητες του ψωμιού έχουν υποβληθεί για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Βραζιλία και περιγράφονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition.

Χορηγούμενο

Το πλεονέκτημα αυτού του ψωμιού για τους ασθματικούς προέρχεται από τα προβιοτικά του, τα οποία συνδέονται με το εντερικό μικροβίωμα. Η τακτική κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, εξισορροπεί το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύοντας τα «καλά» βακτήρια.

Ο ευεργετικός ζυμομύκητας

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο προσέθεσαν για πρώτη φορά το στέλεχος S. cerevisiae UFMG A-905 σε ψωμί που είχε υποστεί φυσική ζύμωση. Για να αξιολογήσουν τις δυνατότητες αυτού του ψωμιού, σύγκριναν τρεις τύπους ψωμιού: έναν ζυμωμένο με εμπορική μαγιά, έναν με S. cerevisiae UFMG A-905 και έναν τρίτο με S. cerevisiae UFMG A-905 και μικροκάψουλες που περιείχαν «ζωντανή» μαγιά με το στέλεχος ζυμομύκητα S. cerevisiae UFMG A-905.

Δείτε επίσης – Ανατροπή: Πρέπει να τρώμε τελικά ψωμί; – Η θρεπτική του αξία και η σωστή ποσότητα για να μην παχαίνουμε

Χορηγούμενο

«Προσθέσαμε ενθυλακωμένη ζωντανή μαγιά προκειμένου να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα και τη δραστικότητα των προβιοτικών στην υψηλή θερμοκρασία που επιτυγχάνεται κατά τη διαδικασία ψησίματος. Οι μικροκάψουλες προστατεύουν τις βιοδραστικές και προβιοτικές ενώσεις, βελτιώνοντας τη σταθερότητα, την επιβίωση και τη βιοδιαθεσιμότητά τους» εξήγησε αναφερόμενος στην ερευνητική διαδικασία ο Δρ Marcos de Carvalho Borges, τελευταίος συγγραφέας του άρθρου και καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Ribeirão Preto.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές σε ποντίκια;

Τα ποντίκια στο εργαστήριο τράφηκαν με αυτά τα ψωμιά για 27 ημέρες. Στο τέλος της περιόδου, παρατηρήθηκε ότι τα ποντίκια που κατανάλωσαν ψωμί με S. cerevisiae UFMG A-905 είχαν μειωμένη φλεγμονή στους αεραγωγούς και χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών άσθματος (ιντερλευκίνες 5 και 13 ή IL5 και IL13, πρωτεΐνες που εκκρίνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα). Παράλληλα, υπήρξε μείωση της υπεραντιδραστικότητας των αεραγωγών και των επιπέδων της IL17A, ενός άλλου βιοδείκτη άσθματος, από την κατανάλωση ψωμιού με ζωντανή μαγιά σε κάψουλα.

Δείτε επίσης – Ποιοί είναι οι «θαυματουργοί» ξηροί καρποί που θωρακίζουν τους πνεύμονες;

Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι το ζωντανό στέλεχος ζυμομύκητα S. cerevisiae UFMG A-905 μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του άσθματος… «Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο τύποι ψωμιού που ζυμώθηκαν με το στέλεχος S. cerevisiae UFMG A-905 απέτρεψαν την ανάπτυξη άσθματος στα ποντίκια, γεγονός που σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλων πειραμάτων δείχνει ότι αυτή η μαγιά έχει εξαιρετικά συνεπή αποτελέσματα και φαίνεται πραγματικά ικανή να καταπολεμήσει αυτή την αναπνευστική διαταραχή» σημείωσε ο Δρ Borges.

Χορηγούμενο

Δείτε επίσης – Κάπνισμα, καρκίνος, λοιμώξεις: Οι βιταμίνες που θωρακίζουν τους πνεύμονες

Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της μελέτης, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες, για την επαλήθευση και επιβεβαίωση των θετικών αυτών αποτελεσμάτων: «Το προϊόν που δημιουργήσαμε έχει σημαντικές δυνατότητες. Εκτός αυτού, το ψωμί είναι μια εύχρηστη φυσική τροφή που καταναλώνεται σχεδόν από όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και είναι εύκολο στην αποθήκευση» κατέληξε ο Δρ Borges.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button