ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη;

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού και τα στοιχεία που σοκάρουν!

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη; Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού και τα στοιχεία που σοκάρουν!

Απίστευτο: Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα στη Γη; Για χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα αγωνιζόταν για την επιβίωση. Στη συνέχεια, με την έλευση της γεωργίας και τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι συνθήκες άλλαξαν δραματικά.

Ένα σημαντικό ορόσημο επιτεύχθηκε στα τέλη του 2022, όταν ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε για πρώτη φορά τα 8 δισεκατομμύρια.

Χορηγούμενο

Αλλά πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει συνολικά μέχρι σήμερα;

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση, καθώς τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία καλύπτουν μόνο το τελευταίο 1% της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, βασισμένοι σε κάποιες υποθέσεις και υπολογισμούς, ερευνητές του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμών στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι περίπου 117 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί ζώντες αποτελούν λιγότερο από το 7% όλων των ανθρώπων που έχουν υπάρξει.

Χορηγούμενο

Πώς προκύπτουν αυτά τα στοιχεία;

Οποιαδήποτε εκτίμηση βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: το χρονικό διάστημα που ο Homo sapiens ζει στη Γη, το μέγεθος του πληθυσμού σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ο αριθμός γεννήσεων ανά 1.000 άτομα πληθυσμού για κάθε τέτοια περίοδο.

Η ακριβής χρονική στιγμή που ο Homo sapiens εξελίχθηκε είναι ασαφής, καθώς η μετάβαση από ένα προγονικό είδος σε ένα νέο είναι μια σταδιακή διαδικασία. Ωστόσο, οι δημογράφοι του Γραφείου Αναφοράς θεωρούν ότι το είδος μας εμφανίστηκε πριν από περίπου 200.000 χρόνια, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνέβη πριν από 300.000 χρόνια. Οι υπολογισμοί τους βασίζονται στην υπόθεση ότι ο αρχικός πληθυσμός ήταν μόλις δύο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο

Για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού ήταν πολύ αργός, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να παραμένει σε μερικά εκατομμύρια.

Χορηγούμενο

Η γεωργική επανάσταση πριν από περίπου 11.000 χρόνια επιτάχυνε την αύξηση αυτή. Περίπου το 8000 π.Χ., ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται ότι ήταν γύρω στα 5 εκατομμύρια άτομα, ενώ μέχρι το 1 μ.Χ., αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί στα 300 εκατομμύρια. Μέχρι το 1650, ο πληθυσμός είχε φτάσει τα 500 εκατομμύρια.

Χρειάστηκαν 200.000 χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός το ένα δισεκατομμύριο γύρω στο 1800. Από τότε, χάρη στην πρόοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, χρειάστηκαν μόλις λίγο πάνω από δύο αιώνες για να φτάσει στα 8 δισεκατομμύρια.

Κάθε κόκκος άμμου στην κλεψύδρα αντιστοιχεί σε 10 εκατ. ανθρώπους. Ο σημερινός πλυθυσμός αντιστοιχεί στο πάνω μέρος της κλεψύδας (Our World In Data)

Στοιχεία σοκ: Η υπογεννητικότητα «σκοτώνει» την Ελλάδα! Σε ελεύθερη πτώση οι γεννήσεις!

Μέχρι τότε, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού ήταν πολύ χαμηλός.

Αυτό οφειλόταν κυρίως στην υψηλή παιδική θνησιμότητα και στο χαμηλό προσδόκιμο ζωής, που κυμαινόταν περίπου στα 10 χρόνια (αν και υπήρχαν άνθρωποι που έφταναν σε μεγάλη ηλικία, αποτελούσαν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού).

Χορηγούμενο

Υπό αυτές τις συνθήκες, απαιτούνταν περίπου 80 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα απλώς για να διατηρηθεί ο πληθυσμός. Συγκριτικά, σήμερα θεωρούνται υψηλά ποσοστά γεννητικότητας οι 35-45 γεννήσεις ανά 1. 000 άτομα, και αυτά τα ποσοστά παρατηρούνται μόνο σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας και η πρόοδος στην ιατρική σήμερα επιτρέπουν σε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν και να αναπαραχθούν.

Ωστόσο, η γεννητικότητα μειώνεται παγκοσμίως, και ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού έχει περιοριστεί περίπου στο 1% ετησίως.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα… 9-10 δισεκατομμύρια στα μέσα του αιώνα και να σταθεροποιηθεί στα 10-12 δισεκατομμύρια μέχρι το… 2100, οπότε ο ρυθμός αύξησης θα έχει σχεδόν μηδενιστεί.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button