EΛΛΑΔΑ

Κρίση λειψυδρίας: Σοκαριστικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα νερού

Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή

Χορηγούμενο

Η κλιματική κρίση είναι εμφανής παντού. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερα διαστήματα γίνονται ανυπόφορες για το ανθρώπινο σώμα. Ενώ η λειψυδρία και οι πυρκαγιές είναι επίσης συχνότερες. Αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας

Το πρόβλημα της λειψυδρίας, γνωστό σε πολλά ελληνικά νησιά, τώρα απειλεί και την Αττική, η οποία έχει τεθεί σε κίτρινο συναγερμό λόγω της μείωσης των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες.

Χορηγούμενο

Αιτίες και επιπτώσεις

Η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, η έλλειψη χιονοπτώσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία έχουν φέρει την Αττική σε δύσκολη κατάσταση, με το έλλειμμα νερού να φτάνει σε εκατομμύρια κυβικά μέτρα τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αυτή την εβδομάδα εφαρμόζεται το «Plan B», με τη χρήση εφεδρικών συστημάτων πηγών και γεωτρήσεων.

Εφεδρικά μέτρα

Επίσης η Αττική, η οποία φιλοξενεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, έχει αποθέματα νερού που επαρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, η περιοχή μπαίνει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει την άντληση και μεταφορά νερού από τις πηγές της Μαυροσουβάλας κάτω από την Πάρνηθα και τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού κοντά στην Υλίκη.

Χορηγούμενο

Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Γιώργος Ντασιώτης, προειδοποιεί ότι η υπεράντληση των γεωτρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ερημοποίηση.

Μείωση των αποθεμάτων νερού

Επίσης οι ταμιευτήρες νερού στην Αττική αδειάζουν τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Φίλιππος Σαχίνης, δήλωσε ότι όσο νερό εισέρχεται στους ταμιευτήρες, τόσο βγαίνει. Διατηρώντας τα επίπεδα σταθερά στα 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, το έλλειμμα έχει φτάσει τα 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τα αποθέματα να μειώνονται από 1.100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το Σεπτέμβριο του 2023. Στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2024.

Τελευταία ελπίδα: Αφαλάτωση

Ωστόσο εάν τα αποθέματα νερού δεν αυξηθούν, η αφαλάτωση είναι η τελευταία ελπίδα, καθώς η Αττική περιβάλλεται από θάλασσα. Αν και η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ισραήλ, μπορεί να καλύψει μόνο το ένα τρίτο των αναγκών της Αθήνας. Επίσης έχει υψηλό ενεργειακό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button