EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Ιουλίου- Χρόνια Πολλά!

Tιμάται η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη

Χορηγούμενο

Σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη. Tων Αγίων Σαράντα Πέντε Μαρτύρων και της Οσίας Αμαλίας. Σήμερα γιορτάζουν οι:

 

Χορηγούμενο

Αμαλία, Αμελί
Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης καταγόταν από την Κύπρο, από το χωριό Πεντάσχοινον, που σήμερα βρίσκεται σε ερείπια νοτίως του χωριού Άγιος Θεόδωρος στην επαρχία Λάρνακας. Εκεί σώζονται τα ερείπια εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο, η οποία κάποτε ήταν περικαλλής και λαμπρή. Επίσης στο δάπεδο της εκκλησίας υπήρχαν δυο οπές που οδηγούσαν σε υπόγεια σήραγγα μέχρι τη θάλασσα, χρησιμοποιούμενη για διαφυγή σε καιρό κινδύνου. Ο ναός καταστράφηκε από σεισμό την Κυριακή 24 Απριλίου 1491 μ.Χ., όπως αναφέρει ο Γερμανός περιηγητής Δούκας της Βαυαρίας Αλέξανδρος και ο Κύπριος ιστορικός Νεοκλής Γ. Κυριαζής.

Επίσης ο Άγιος Αθανάσιος έκανε θαύματα και παρείχε ιάσεις στους ασθενείς, σύμφωνα με τον μεσαιωνικό Κύπριο χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το αν ο Άγιος ήταν μάρτυρας, λαϊκός, μοναχός ή ασκητής. Ωστόσο, τοιχογραφίες του Αγίου υπάρχουν στην Ιερά Μονή Αμασγούς στο Μονάγρι και στο παρεκκλήσι του Αγίου Σωζομένου στο χωριό Γαλάτα. Όπου παριστάνεται ως διάκονος. Επιπλέον στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας υπάρχει φορητή εικόνα του Αγίου που τον απεικονίζει ως αγένειο βοσκό.

Χορηγούμενο

Ωστόσο η κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο στις 10 Ιουλίου στην κεντρική εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου. Όπου πραγματοποιείται και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.

Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες

Οι Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας, μερικοί εκ των οποίων ήταν οι πρόκριτοι της πόλης Δανιήλ, Μαυρίκιος, Αντώνιος και Λεόντιος.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button