EΛΛΑΔΑ

Αυστηροί έλεγχοι στις δαπάνες ελεύθερων επαγγελματιών: Τι θα γίνεται δεκτό από την εφορία

Ό,τι καταχωρείται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται αυτομάτως στη δήλωση ΦΠΑ

Χορηγούμενο

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σταδιακά στη μείωση των αποδεκτών αποκλίσεων εσόδων και εξόδων που καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία. Με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους έως τον Ιανουάριο του 2025.

Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να διορθώνουν τα στοιχεία τους. Ό,τι καταχωρείται στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται αυτομάτως στη δήλωση ΦΠΑ. Και στη φορολογική δήλωση στο τέλος του έτους.

Χορηγούμενο

Ωστόσο τα δηλωθέντα έξοδα έχουν μειωθεί κατά 30% κατά μέσο όρο. Ενώ σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες η μείωση φτάνει έως και το 70%.

Επίσης με νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και με εισήγηση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται νέα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Τα οποία θα μηδενιστούν στο τέλος του έτους. Αναλυτικά:

  • Από 1/1/2024 έως 30/6/2024, το ποσοστό απόκλισης παραμένει στο 30% για τα έσοδα και στο 30% για τα έξοδα.
  • Από 1/7/2024 έως 30/9/2024, μειώνεται στο 10% για τα έσοδα και στο 20% για τα έξοδα.
  • Από 1/10/2024 έως 31/12/2024, οι αποκλίσεις μηδενίζονται για τα έσοδα και περιορίζονται στο 5% για τα έξοδα.
  • Από 1/1/2025, δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις ούτε στα έσοδα ούτε στα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα myDATA.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button