EΛΛΑΔΑ

Συναγερμός και στην Ελλάδα: Κουνούπια μεταδίδουν επικίνδυνες νόσους

Τι πρέπει να ξέρετε και πως θα προστατευτείτε

Χορηγούμενο

Συναγερμός και στην Ελλάδα: Κουνούπια μεταδίδουν επικίνδυνες νόσους – Τι πρέπει να ξέρετε και πως θα προστατευτείτε

Συναγερμός και στην Ελλάδα: Κουνούπια μεταδίδουν επικίνδυνες νόσους – Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», τα κουνούπια που μεταδίδουν επικίνδυνα νοσήματα, όπως ο δάγκειος πυρετός, πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην Ελλάδα, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα να εγκατασταθούν στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ήδη υπάρχουν αναφορές για μετάδοση αυτών των ασθενειών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, γεγονός που έχει θέσει τις αρμόδιες αρχές σε συνεχή επιφυλακή.

Συναγερμός από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει την ανάγκη για αυξημένη προσοχή και από τους πολίτες. Μάλιστα, παρέχει πληροφορίες για τις συνήθειες αυτών των κουνουπιών, ώστε οι πολίτες να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, ειδικά εάν σκοπεύουν να επισκεφθούν χώρες όπου ενδημεί ο δάγκειος πυρετός ή άλλες ασθένειες όπως ο ιός Chikungunya ή Zika.

Χορηγούμενο

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… Καθώς τα συγκεκριμένα κουνούπια είναι πιο δραστήρια το πρωί και το απόγευμα έως το σούρουπο. Αντίθετα, τα κοινά κουνούπια είναι πιο δραστήρια το σούρουπο και το βράδυ.

Τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και τα ρούχα, τη χρήση σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά και ανεμιστήρες, καθώς και μακριά ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τηρούν αυτά τα μέτρα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σε ενδημικές περιοχές, αλλά και για τρεις εβδομάδες μετά την επιστροφή τους, καθώς μπορεί να φέρουν ασυμπτωματική λοίμωξη και να μεταδώσουν τον ιό στα κουνούπια της περιοχής.

Το κουνούπι τίγρης

Το κουνούπι Aedes aegypti, κύριος διαβιβαστής αυτών των ιών, δεν είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα, αλλά έχει εμφανιστεί στην Κύπρο… Ενώ το Ασιατικό κουνούπι τίγρης… Aedes albopictus είναι παρόν στη χώρα μας και μπορεί να μεταδώσει αυτούς τους ιούς μέσω εισαγόμενων κρουσμάτων.

Χορηγούμενο

Φυτά – «θαύματα»: Εξαφανίζουν κουνούπια και έντομα και θεραπεύουν!

Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί. Το 2023, αναφέρθηκαν 130 εγχώρια κρούσματα στην ΕΕ, ενώ το 2022 ήταν 71. Τα εισαγόμενα κρούσματα επίσης αυξάνονται, με 1.572 περιπτώσεις το 2022 και περισσότερες από 4.900 το… 2023, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της επιτήρησης το 2008.

Σοκ: «Ετοιμαστείτε για τη νέα πανδημία!» – Ο ΠΟΥ ζητάει μαζικούς εμβολιασμούς και για τα «μεταναστευτικά κουνούπια»!

Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί μόνο εισαγόμενα περιστατικά, με πέντε κρούσματα το 2022 και τρία το 2023. Τους πρώτους μήνες του 2024, αναφέρθηκαν τρία περιστατικά εντός Ελλάδας και ένα στην Ταϊλάνδη. Συνολικά, την τελευταία δεκαετία, καταγράφηκαν στη χώρα μας 32 κρούσματα, όλα συνδεδεμένα με ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button