ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρέθηκε φάρμακο που επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη ζωή κατά 25%

Μειώνει σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο και ενισχύει τη μακροζωία και την υγιή γήρανση

Χορηγούμενο

Βρέθηκε φάρμακο που επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη ζωή κατά 25% – Μειώνει σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο και ενισχύει τη μακροζωία και την υγιή γήρανση

Βρέθηκε φάρμακο που επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη ζωή κατά 25%. Σύμφωνα με το oloygeia.gr, ένα νέο φάρμακο έχει δείξει ότι μπορεί να παρατείνει τη ζωή των πειραματόζωων κατά 25%, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Ενθουσιασμένοι οι ερευνητές, εξετάζουν τώρα την πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να ωφελήσουν παρόμοια και τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι η ανακάλυψή τους μπορεί μια μέρα να συμβάλλει στην παράταση της υγιούς γήρανσης στους ανθρώπους, μειώνοντας την αδυναμία και άλλους δείκτες γήρανσης. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία είχαν μέση διάρκεια ζωής 155 εβδομάδων, σε σύγκριση με τις 120 εβδομάδες που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

Χορηγούμενο

Η μελέτη έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο στα ποντίκια και περιόρισε τις ασθένειες που προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή και μεταβολικά προβλήματα, που είναι κοινά σημάδια γήρανσης. Τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο, αλλά και πιο υγιή, ενώ παρατηρήθηκαν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Ιατρικής Επιστήμης του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και το Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης, γνωστής ως IL-11, μπορεί να ενισχύσει την υγιή διάρκεια ζωής των ποντικών. Στους ανθρώπους, τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης αυξάνονται με την ηλικία και προηγούμενες μελέτες την έχουν συνδέσει με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές διαταραχές, μυϊκή επιδείνωση και αδυναμία.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ συναρπαστικά. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν λιγότερους καρκίνους και ήταν απαλλαγμένα από συνήθη σημάδια γήρανσης και αδυναμίας. Είδαμε επίσης μειωμένη μυϊκή απώλεια και βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Με άλλα λόγια, τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν anti-IL-11 ήταν πιο υγιή», δήλωσε ο καθηγητής Stuart Cook από το Medical Research Council Laboratory of Medical Science (MRC LMS) του Imperial College.

Χορηγούμενο

«Τα προηγούμενα φάρμακα και θεραπείες που προτείνονταν για την παράταση της ζωής είτε είχαν πολλές παρενέργειες, είτε δεν λειτουργούσαν και στα δύο φύλα, είτε μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή αλλά όχι την υγιή ζωή. Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την IL-11. Αν και αυτά τα ευρήματα αφορούν μόνο ποντίκια, αυξάνεται η πιθανότητα ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια επίδραση στους ηλικιωμένους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η «θεϊκή» βιταμίνη: Σε κατάλληλες ποσότητες χαρίζει μακροζωία!

«Οι θεραπείες κατά της IL-11 βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για άλλες παθήσεις, παρέχοντας δυνητικά συναρπαστικές ευκαιρίες για τη μελέτη των επιπτώσεών τους στους γηρασμένους ανθρώπους στο μέλλον», εξήγησε ο καθηγητής.

Η έρευνα της ομάδας περιελάμβανε τη δοκιμή των επιδράσεων της πρωτεΐνης τροποποιώντας γενετικά ποντίκια ώστε να μην έχουν το γονίδιο που παράγει την IL-11, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας ζωής των ζώων κατά πάνω από 20% κατά μέσο όρο.

Χορηγούμενο

Οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της μακροζωίας, θεραπεύοντας ηλικιωμένα ποντίκια με ένεση αντισωμάτων anti-IL-11, ένα φάρμακο που εξουδετερώνει τις επιδράσεις της IL-11 στον οργανισμό. Η μελέτη έδειξε αξιοσημείωτα αποτελέσματα: η μέση διάρκεια ζωής των αρσενικών ποντικών αυξήθηκε κατά 22,4%, ενώ τα θηλυκά παρουσίασαν αύξηση 25% όταν έλαβαν θεραπεία από την ηλικία των 75 εβδομάδων μέχρι τον φυσικό θάνατό τους.

Ικαρία: Η σούπερ τροφή και το μυστικό που χαρίζουν μακροζωία

«Αν και η εργασία μας έγινε σε ποντίκια, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα είναι εξαιρετικά σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι έχουμε δει παρόμοια αποτελέσματα σε μελέτες ανθρώπινων κυττάρων και ιστών», ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Anissa Widjaja της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, και εκ των συγγραφέων της μελέτης.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button