EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Ιουλίου- Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη της Αγίας Χριστίνας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Αθηναγόρου

Χορηγούμενο

Σήμερα, Τετάρτη 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη της Αγίας Χριστίνας της Μεγαλομάρτυρος και του Αγίου Αθηναγόρου. Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι:

Χριστίνα, Χριστιάνα, Κριστιάνα, Χρίστα, Κρίστα, Χρίστη, Κρίστη, Χριστινάκι *
Αθηναγόρας

Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που εορτάζει αυτό το όνομα.

Χορηγούμενο

 

Αγία Χριστίνα η μεγαλομάρτυς

Σύμφωνα με τον συναξαριστή, η Αγία Μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας. Και ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού (περί το 200 μ.Χ.)

Χορηγούμενο

Επίσης ο πατέρας της την έκλεισε σε έναν πύργο, όπου είχε τοποθετήσει αγάλματα των ειδώλων και της διέταξε να θυσιάσει σ’ αυτά. Εκείνη όμως τα κατέστρεψε. Για αυτές τις πράξεις της, ο πατέρας της την υπέβαλε σε βασανιστήρια και την φυλάκισε.

Ακόμη στη φυλακή την άφησαν χωρίς τροφή. Ελπίζοντας να πεθάνει από την πείνα. Ωστόσο, άγγελος Κυρίου της έφερνε τροφή και θεράπευσε τις πληγές της.

Αργότερα, την έριξαν στη θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό. Και ένας άγγελος την έβγαλε στην στεριά.

Όταν έγινε γνωστό ότι είχε επιβιώσει, ο πατέρας της την ξαναέκλεισε στη φυλακή. Τη νύχτα που ακολούθησε, ο πατέρας της πέθανε και αντικαταστάθηκε από κάποιον Δίων, ο οποίος την οδήγησε στο δικαστήριο. Εκεί, η αγία ομολόγησε την πίστη της, προκαλώντας την οργή του Δίωνα, που διέταξε νέα βασανιστήρια. Κατά τη διάρκεια αυτών, πολλοί πίστεψαν στον Χριστό.

Χορηγούμενο

Ιουλιανός

Ωστόσο μετά τον Δίωνα, ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός, ο οποίος την έριξε σε πυρακτωμένη κάμινο και σε κλουβί με δηλητηριώδη φίδια που, αντί να την δαγκώσουν, της έγλειφαν τα πόδια. Επίσης της έκοψαν τους μαστούς από όπου έτρεξε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και τη γλώσσα. Τελικά, την χτύπησαν με κοντάρια και έτσι παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου και περνώντας στην αιώνια ζωή.

Λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας

Επιπλέον το αδιάφθορο λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας μεταφέρθηκε από τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη σε άγνωστη χρονική στιγμή. Και κατατέθηκε σε ναό προς τιμήν της στην περιοχή του Ιερού Παλατίου. Αργότερα, μεταφέρθηκε στη Βενετία κατά την Φραγκοκρατία. Το 1252 μ.Χ. το λείψανο κατατέθηκε στη Μονή του Αγίου Μάρκου στο Τορσέλλο και το 1340 μ.Χ. μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Μουράνο. Το 1435 μ.Χ. ο Πάπας Ευγένιος Δ’ διέταξε τη μεταφορά του στο Ναό του Αγίου Αντωνίου. Επίσης στο Τορσέλλο. Το 1793 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη Μονή της Μάρτυρος Ιουστίνης στη Βενετία και το 1810 μ.Χ. στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου, όπου και φυλάσσεται σήμερα σε κρυστάλλινη λάρνακα.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button