ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; Τι έλεγε ο Ιπποκράτης;

Οι Αρχαίοι Έλληνες πως τον αντιμετώπιζαν;

Χορηγούμενο

Γιατί ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; Τι έλεγε ο Ιπποκράτης; – Οι Αρχαίοι Έλληνες πως αντιμετώπιζαν αυτή την ανίατη ασθένεια;

Γιατί ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; Τι έλεγε ο Ιπποκράτης;… Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μια γενική θεραπεία για τον καρκίνο, γνωρίζετε πώς πήρε το όνομά του και πώς αντιμετωπιζόταν στην Αρχαία Ελλάδα;

Υπάρχουν πάνω από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου, με μερικούς από αυτούς να αντιμετωπίζονται πλέον με επιτυχία, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση.

Χορηγούμενο

Γιατί «κάβουρας»;

Η ονομασία «καρκίνος» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για τον κάβουρα. Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί, παρατηρώντας την ασθένεια, την ονόμασαν έτσι λόγω της επιθετικής της φύσης που θύμιζε τη συμπεριφορά του κάβουρα. Όταν οι Λατίνοι γιατροί περιέγραφαν την ίδια ασθένεια, χρησιμοποίησαν τη λατινική λέξη «cancer», που επίσης σημαίνει κάβουρας.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτήν την ονοματοδοσία. Μία είναι ότι ο καρκίνος, όπως και ο κάβουρας, είναι επιθετικός και δύσκολος να απομακρυνθεί. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι η εμφάνιση των όγκων θύμιζε τα νύχια του κάβουρα. Ο Γαληνός, για παράδειγμα, περιέγραψε τον καρκίνο του μαστού σαν μια μορφή που θύμιζε καβούρι.

Νέο φυσικό όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα!

Χορηγούμενο

Ο καρκίνος στους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους

Οι πρώτες περιγραφές του καρκίνου χρονολογούνται περίπου 2.400 χρόνια πριν, τον 4ο αιώνα π.Χ. Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ο τύραννος Σάτυρος υπέφερε από καρκίνο, ενώ οι γιατροί της εποχής δεν μπορούσαν να τον θεραπεύσουν αποτελεσματικά.

Με τον καιρό, η ασθένεια έγινε γνωστή και πολλά κείμενα της εποχής περιέγραφαν την ανάπτυξη διαφόρων ειδών καρκίνου. Για παράδειγμα, μια γυναίκα από τα Άβδηρα πέθανε από καρκίνο του θώρακα, ενώ ένας άνδρας με καρκίνο του λαιμού επέζησε χάρη σε καυτηρίαση του όγκου.

Ο Ιπποκράτης περιέγραφε τα συμπτώματα του καρκίνου σε κείμενά του, όπως το «Ασθένειες των γυναικών», όπου ανέφερε πόνο που εκτοξεύεται από το στήθος στο λαιμό και την ωμοπλάτη.

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν τόσο έξυπνοι; Οι τροφές που δεν άγγιζαν

Χορηγούμενο

Αντιμετώπιση του καρκίνου στην Αρχαία Ελλάδα

Ο καρκίνος θεωρούνταν γενικά ανίατη ασθένεια και προκαλούσε μεγάλο φόβο. Ορισμένοι ασθενείς, όπως ο ποιητής Silius Italicus, αυτοκτονούσαν για να τερματίσουν το μαρτύριό τους.

Στα πρώτα στάδια, οι αρχαίοι γιατροί χρησιμοποιούσαν φάρμακα από φυτά, ζώα και μέταλλα. Ο Γαληνός ισχυριζόταν ότι κατάφερνε να εξαφανίσει τους αναδυόμενους καρκίνους με φάρμακα και καθαρτικά. Αν οι θεραπείες δεν απέδιδαν, η χειρουργική επέμβαση ήταν απαραίτητη, με τις επεμβάσεις στους καρκίνους του μαστού να είναι οι πιο επιτυχημένες.

Ο Λεωνίδας, γιατρός του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., περιέγραψε τη μέθοδο της καυτηρίασης ως αποτελεσματική.

Πέρα από τις θεραπείες, οι άνθρωποι προσεύχονταν στους θεούς τους, ελπίζοντας για θεϊκή παρέμβαση και θεραπεία.

Χορηγούμενο

Σήμερα, η πρόοδος στην ιατρική έχει βελτιώσει σημαντικά τη θεραπεία του καρκίνου… Αλλά η θρησκευτική πίστη παραμένει σημαντική για πολλούς ανθρώπους.

Παρά τις προόδους, με 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θανάτους το… 2022 παγκοσμίως, είναι σαφές ότι η ανθρωπότητα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button