ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Βασίλισσα Σοφία: Η άγνωστη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η σπουδαία νίκη χωρίς μετάλλιο και οι σπάνιες φωτογραφίες

Χορηγούμενο

Βασίλισσα Σοφία: Η άγνωστη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Η σπουδαία νίκη χωρίς μετάλλιο και οι σπάνιες φωτογραφίες

Βασίλισσα Σοφία: Η άγνωστη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες – Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η βασίλισσα Σοφία έχει συμμετάσχει ως αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρόλο που πολλοί θυμούνται ότι το 1960 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, μαζί με τους Γιώργο Ζαΐμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, κατέκτησαν το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα μετά τη διοργάνωση του 1912, λιγότεροι γνωρίζουν ότι στο πλήρωμα ήταν και η 21χρονη τότε πριγκίπισσα Σοφία.

Τα δύο αδέρφια, Κωνσταντίνος και Σοφία, είχαν μεγαλώσει με την αγάπη για τη θάλασσα, την οποία τους μετέδωσε ο πατέρας τους, βασιλιάς Παύλος. Μαζί με την μικρότερη αδερφή τους, πριγκίπισσα Ειρήνη, είχαν μάθει τα μυστικά της ιστιοπλοΐας από μικρή ηλικία, κάνοντας ιστιοπλοΐα στον Σαρωνικό με τον πατέρα τους.

Χορηγούμενο

Ο Κωνσταντίνος, επιθυμώντας να γίνει εξαιρετικός ιστιοπλόος, ζήτησε τη βοήθεια του Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, ενός από τους καλύτερους ιστιοπλόους της εποχής, ο οποίος υπηρετούσε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Μαζί με τη Σοφία, ξεκίνησαν να κάνουν προπονήσεις με σκάφη τύπου “Lightning” και αργότερα με τα “Ντράγκον”.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το άγνωστο «διαμάντι» του και η βαριά ιστορία που κρύβει (βίντεο)

Καθώς πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ρώμης το 1960, ωρίμασε η ιδέα της συμμετοχής τους στη διοργάνωση. Ο Οδυσσέας Εσκιτζόγλου πρότεινε να αντικατασταθεί η Σοφία από έναν άνδρα για να ενισχυθεί το πλήρωμα, και έτσι τη θέση της πήρε ο Γιώργος Ζαΐμης.

Χορηγούμενο

Κατά την Τελετή Έναρξης στο “Ολύμπικο”, ο Κωνσταντίνος ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, με τη Σοφία να παρελαύνει δίπλα του. Η ολυμπιακή ρεγκάτα άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου στη Νάπολη, με την ελληνική σημαία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα στις 7 Σεπτεμβρίου. Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των μεταλλίων στο λιμανάκι της ολυμπιακής μαρίνας.

View this post on Instagram

A post shared by @mariecgreekroyalfamily

Χορηγούμενο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το επτασφράγιστο μυστικό και τα αμύθητα πλούτη

Παρόλο που η Σοφία είχε δηλωθεί ως αναπληρωματικό μέλος και δεν ανέβηκε στο βάθρο, παρευρέθηκε στην τελετή απονομής μαζί με όλη τη βασιλική οικογένεια και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιοβάνι Γκρόνκι. Η βασίλισσα Φρειδερίκη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της κατά τη διάρκεια της απονομής.

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στην ιστιοπλοΐα. Στο πλήρωμα μέλος ήταν και η βασίλισσα Σοφία

Η είδηση της νίκης έφτασε γρήγορα στην Ελλάδα, με το κρατικό ραδιόφωνο να διακόπτει το πρόγραμμά του για να ανακοινώσει το γεγονός και τις εφημερίδες να προετοιμάζουν έκτακτα ανακοινωθέντα. Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων σημαιοστολίστηκαν και φωταγωγήθηκαν.

Η Αθήνα υποδέχθηκε με τιμές τους Ολυμπιονίκες της Ρώμης.
Η Αθήνα υποδέχθηκε με τιμές τους Ολυμπιονίκες της Ρώμης.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το αεροπλάνο που μετέφερε τους ολυμπιονίκες και τη βασιλική οικογένεια προσγειώθηκε στην Αθήνα, με τη Σοφία να συμμετέχει στους εορτασμούς. Ο Κωνσταντίνος, τότε πρίγκιπας, φωτογραφήθηκε στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με το μετάλλιο στο στήθος του, ενώ η Σοφία, αν και χωρίς μετάλλιο, συμμετείχε ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Χορηγούμενο

Πηγή: hello.gr


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button