ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που βελτιώνει τη βιολογική ηλικία των κυττάρων!

Η μεσογειακή διατροφή είχε τη πιο έντονη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία

Χορηγούμενο

Η υγιεινή διατροφή χωρίς αμφιβολία ενισχύει την υγεία μας. Σε αντίθεση με κάποιες τροφές που μπορούν να την επιβαρύνουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα. Και ιδιαίτερα η αποφυγή προστιθέμενης ζάχαρης, συνδέεται με μια μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Χορηγούμενο

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επίδραση διαφορετικών υγιεινών διατροφικών προτύπων σε ένα «επιγενετικό ρολόι». Ένα βιοχημικό τεστ που αξιολογεί την υγεία και τη διάρκεια ζωής.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 342 γυναίκες ηλικίας περίπου 39 ετών στη Βόρεια Καλιφόρνια. Σύγκριναν τις διατροφικές τους συνήθειες με τις μετρήσεις του επιγενετικού ρολογιού που προήλθαν από δείγματα σάλιου. Η αξιολόγηση της διατροφής τους έγινε σε σχέση με μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη. Και αντιοξειδωτικά στοιχεία και με μια διατροφή που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια καλύτερη διατροφή εμφάνιζαν πιο νέα κύτταρα. Η μεσογειακή διατροφή είχε τη πιο έντονη συσχέτιση με τη χαμηλότερη επιγενετική ηλικία. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση, ακόμη και αν η υπόλοιπη διατροφή ήταν υγιεινή.

Χορηγούμενο

Επίσης η Μπάρμπαρα Λαράια, μία από τις συγγραφείς της μελέτης και καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας του Πληθυσμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ανέφερε: «Εάν τα επιγενετικά πρότυπα είναι αναστρέψιμα, η μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης κατά δέκα γραμμάρια την ημέρα και η διατήρηση της μείωσης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιολογικής ηλικίας κατά 2,4 μήνες».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button