ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Διοικητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινά πυρά

Η μυστική επιχείρηση στη Βηρυτό και οι ανακοινώσεις

Χορηγούμενο

Νεκρός ο Διοικητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινά πυρά – Η μυστική επιχείρηση στη Βηρυτό και οι ανακοινώσεις

Νεκρός ο Διοικητής της Χεζμπολάχ από ισραηλινά πυρά – Ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και ως Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού τομέα της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο, όπως ανακοινώθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, στις 30 Ιουλίου 2024, μαχητικά αεροσκάφη, κατευθυνόμενα από τη μυστική υπηρεσία AMN, πραγματοποίησαν μια στοχευμένη επιχείρηση κοντά στη Βηρυτό, όπου εξουδετέρωσαν τον Φουάντ Σουκρ, γνωστό και ως “Sid Mahsan”. Ο Σουκρ ήταν ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και υπεύθυνος για το στρατηγικό τμήμα της οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε το στρατηγείο στο Τελ Αβίβ για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Λίγα λόγια για τον Φουάντ Σουκρ

Ο Σουκρ ήταν γνωστός και με το όνομα Χατζί Μοχσέν, και είχε στενή συνεργασία με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για πάνω από τρεις δεκαετίες. Θεωρείται ότι ήταν ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης και είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, που κόστισε τη ζωή σε 241 στρατιωτικούς. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η επικήρυξη του Φουάντ Σουκρ από τις ΗΠΑ

Επιπλέον, ο Σουκρ είχε εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, όπου στήριξε τους μαχητές της Χεζμπολάχ και τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ. Οι IDF τον αναγνώρισαν επίσης ως τον υπεύθυνο του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της οργάνωσης.

Χορηγούμενο

Η επίθεση αναφέρθηκε ότι είχε στόχο ένα συγκρότημα κατοικιών στη νότια Βηρυτό. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης ποικίλλει, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες, ενώ το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-Mayadeen που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι υπήρξαν 10 τραυματίες, χωρίς να διευκρινίζει αν ήταν πολίτες ή μέλη της οργάνωσης.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button