EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Αυγούστου- Χρόνια Πολλά!

Η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Χορηγούμενο

Στο Εορτολόγιο της Παρασκευής 2 Αυγούστου 2024 τιμώνται οι εξής άγιοι: Η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, ο Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στα Δαρδανέλια. Η Οσία Φωτεινή η Θαυματουργός η Κυπρία (γνωστή και ως Αγία Φωτού), ο Άγιος Ιουστινιανός Β’ ο Βασιλιάς. Και ο Άγιος Βασίλειος ο δια Χριστόν Σαλός και Θαυματουργός από τη Μόσχα.

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Νεομάρτυρας γεννήθηκε σε ένα χωριό στην επαρχία Ελλησπόντου και Τρωάδας. Το οποίο στα τουρκικά ονομαζόταν Ερένκιοι. Μεγάλωσε με γονείς ευσεβείς, τον Γεώργιο και την Κυριακή. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην πόλη Τανάκ Καλέ (Δαρδανέλια). Όπου έμαθε και ασχολήθηκε με την τέχνη επεξεργασίας σουσαμιού. Παρά τη νεαρή του ηλικία των 20 ετών, είχε αποκτήσει μεγάλη αρετή. Κάτι που παρατήρησε και ένας πλούσιος Τούρκος της πόλης. Αυτός προσπάθησε να τον εξισλαμίσει και να τον κάνει γαμπρό του και κληρονόμο του. Χρησιμοποιώντας διάφορα δόλια μέσα, αλλά ο Θεόδωρος απέρριψε όλες τις προτάσεις του.

Χορηγούμενο

Επίσης ο πλούσιος Τούρκος τον συκοφάντησε στον κριτή της πόλης, ισχυριζόμενος ότι ο Θεόδωρος είχε πει πως θα γίνει Μωαμεθανός αν αναρρώσει από μια αρρώστια. Όταν ο κριτής ρώτησε τον Θεόδωρο αν αληθεύει αυτό, εκείνος απάντησε: «Εγώ είμαι Χριστιανός από τους γονείς μου και Χριστιανός θέλω να πεθάνω. Δεν αρνούμαι τον Ιησού μου. Και απεχθάνομαι τη μιαρή θρησκεία σας».

Ωστόσο μετά από αυτά, ο Θεόδωρος συνελήφθη και υπέστη πολλά βασανιστήρια. Τελικά, αποκεφαλίστηκε στις 2 Αυγούστου 1690, στις 3 το απόγευμα. Το 1922, όταν εγκαταλείφθηκαν οι πατρικές εστίες, ο ιερέας Πατήρ Κωνσταντίνος Οικονόμου με μερικούς πατριώτες μετέφεραν την Αγία Κάρα του Αγίου Θεοδώρου στη Νίκαια. Όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button