EΛΛΑΔΑ

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Αυγούστου- Χρόνια Πολλά!

Τιμάται η μνήμη της Οσίας Θεοδώρας από την Αίγινα

Χορηγούμενο

Σήμερα, 3 Αυγούστου 2024, εορτάζουν οι Θεοδώρα, Θεοπίστη, Στέφανος, Σαλώμη, Ισαάκ, Δαλμάτιος, Φαύστος, Ιωάννης, και Θεόκλητος.

Πιο συγκεκριμένα, τιμάται η μνήμη της Οσίας Θεοδώρας από την Αίγινα. Η οποία έζησε για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη Θεοδώρα από την Άρτα, που καταγόταν από μια πλούσια και γνωστή οικογένεια της πόλης.

Χορηγούμενο

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά επίσης τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Στεφάνου, πάπα της Ρώμης. Και των συν αυτώ, της Αγίας Μυροφόρου Σαλώμης, των οσίων Ισαακίου, Δαλματίου και Φαύστου, του Ιωάννη επισκόπου Εφέσου και του Ιωάννη του Νέου. Του Ιωάννη του Ομολογητή, του Αντώνη του Ρώσου, της Οσίας Θεόκλητης και του έπαρχου Ολυμπίου.

Επίσης η Οσία Θεοδώρα έζησε τον 9ο αιώνα και καταγόταν από την Αίγινα, γεννηθείσα το 812. Ο πατέρας της, ιερέας, την ανέθεσε σε συγγενείς μετά τον θάνατο της μητέρας της. Σε ηλικία επτά ετών, αποφασίστηκε ο αρραβώνας της. Με έναν πλούσιο άνδρα, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής.

Μετά από επιδρομές Σαρακηνών πειρατών, η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν τρία παιδιά, αλλά δύο από αυτά απεβίωσαν και το τρίτο αφιερώθηκε σε μοναστήρι. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Θεοδώρα έγινε μοναχή στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου, μαζί με την κόρη της Θεοπίστη.

Χορηγούμενο

Ωστόσο σύμφωνα με την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, λόγω της ιδιαίτερης φροντίδας που έδειχνε προς την κόρη της, της επιβλήθηκε ποινή να μην της μιλήσει για δεκαπέντε χρόνια. Η Θεοδώρα αποδέχτηκε την ποινή, η οποία όμως αργότερα ανακλήθηκε μετά από παρακλήσεις άλλων μοναχών όταν αρρώστησε.

Απολυτίκιο:


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button