EΛΛΑΔΑ

Συναγερμός: Τουρκικό πλοίο – «φάντασμα» απειλεί την Κάλυμνο

Ο μεγάλος κίνδυνος, η απειλή και οι απαντήσεις

Χορηγούμενο

Συναγερμός: Τουρκικό πλοίο – «φάντασμα» απειλεί την Κάλυμνο! Ο μεγάλος κίνδυνος, η απειλή και οι απαντήσεις…

Συναγερμός: Τουρκικό πλοίο – «φάντασμα» απειλεί την Κάλυμνο… Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στην Κάλυμνο και την Κω λόγω της παρουσίας του εγκαταλελειμμένου πλοίου “Blue Shark” στα ανοιχτά του λιμανιού της Καλύμνου.

Το ζήτημα αναδείχθηκε από τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Νικητιάδη.

Χορηγούμενο

Το “Blue Shark”, ένα φορτηγό πλοίο που μεταφέρει σιτηρά και φέρει τη σημαία του Τόγκο, ανήκει στην τουρκική εταιρεία BARBOUS SHIPPING & MANAGEMENT σύμφωνα με το Equasis. Βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Καλύμνου από τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω μηχανικής βλάβης που υπέστη κοντά στην Τήλο. Μετά το συμβάν, ρυμουλκήθηκε και παραμένει στο σημείο μέχρι σήμερα.

Η «περιβαλλοντική βόμβα»

Ο κύριος Νικητιάδης ανέφερε ότι το πλοίο περιέχει 60.000 λίτρα καυσίμων στις δεξαμενές του και πρόσφατα άρχισε να βάζει νερά.

Μετά από διαμαρτυρίες του Δήμου Καλυμνίων για την “περιβαλλοντική βόμβα”, αποφασίστηκε να μην μεταφερθεί το πλοίο στο λιμάνι της Καλύμνου.

Χορηγούμενο

Ωστόσο, παραμένουν αρκετά ερωτήματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Ο κ. Νικητιάδης αναρωτιέται: «Γιατί μεταφέρθηκε το πλοίο στα ανοιχτά της Καλύμνου και γιατί δεν έχει ακόμη προχωρήσει η μεταφορά του στη Σαλαμίνα;».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανέφερε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επιθεωρήσεις από τους πιστοποιημένους επιθεωρητές του “Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων” και έχει απαγορευτεί ο απόπλους του πλοίου. Επιβλήθηκαν επίσης διοικητικές κυρώσεις ύψους 19.500 ευρώ στην πλοιοκτήτρια εταιρεία από το Λιμεναρχείο της Καλύμνου.

Ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι το Λιμεναρχείο ενημέρωσε την πλοιοκτήτρια και τη διαχειρίστρια εταιρεία καθώς και το κράτος σημαίας του πλοίου, χωρίς να λάβει ανταπόκριση. Αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν εμφανιστεί μέχρι τις… 13 Αυγούστου, θα προκηρυχθεί μειοδοτικός διαγωνισμός για την απομάκρυνση του πλοίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε πως το υπουργείο Ναυτιλίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα… Και εκτιμά μάλιστα ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί τον Σεπτέμβριο.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button