Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο – Πως μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας τρώγοντας σωστά;
Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο… Είναι η φυτική διατροφή το κλειδί για την αναστροφή ή την πρόληψη πολλών κοινών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, γυναικολογικές παθήσεις και ο καρκίνος; Η ιδέα ότι η υγεία μας επηρεάζεται σημαντικά από τη διατροφή μας, με ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά το 30%, δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει πιο ευρέως αποδεκτό ότι πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε οδηγούν σε παχυσαρκία και σχετίζονται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επεξεργασμένο κρέας και η σύνδεσή του με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει συστάσεις.
Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), υπογραμμίζει ότι όσο αυξάνεται η επιστημονική γνώση και η εμπειρία από την ιατρική πρακτική, τόσο περισσότερο γίνεται φανερή η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής μας. «Σήμερα γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία της διατροφής στην προστασία της υγείας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των ασθενών», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η ΕΑΕ στηρίζει ενεργά την προώθηση της φυτικής διατροφής και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης.
Γιατί ο καρκίνος ονομάστηκε έτσι; Τι έλεγε ο Ιπποκράτης;
Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι τα πρότυπα υγιεινής διατροφής με επίκεντρο τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και της επανεμφάνισής του (σύμφωνα με τις συστάσεις των WCRF/IACR). Ωστόσο, δεν είναι μόνο η πρόληψη που έχει σημασία, αλλά και η θεραπεία των καρκινοπαθών. «Μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην υπάρξει υποτροπή, να συμβάλλει στην ανταπόκριση στη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία του ασθενούς», εξηγεί.
Νέο φυσικό όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα!
Η έμφαση πρέπει να δοθεί επίσης στη μείωση του κινδύνου υποτροπής και στη μείωση άλλων χρόνιων ασθενειών, προσθέτει, καταλήγοντας ότι «η χορτοφαγική δίαιτα είναι μια βασική στρατηγική που ελαχιστοποιεί τις βλάβες σε σχέση με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ζωικά προϊόντα και θερμίδες».
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης A Promise to Animals, αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί σημαντικές διεθνείς έρευνες που επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας μας». Όπως εξηγεί, η πρώτη αμιγώς vegan Ιατρική Ημερίδα στην Ελλάδα είχε ως στόχο την ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για τα πολλαπλά οφέλη μιας σωστά σχεδιασμένης φυτικής διατροφής, ώστε να εξαλειφθούν οι φοβίες που αντιτίθενται στα επιστημονικά δεδομένα.
Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Μπορεί η διατροφή να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου; Ο Δημήτρης Καραπιπέρης, M.D. – FEBG γαστρεντερολόγος στο CENTRAL HOSPITAL OF NORRKOPING της Σουηδίας, τονίζει ότι η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός εξωγενής αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ότι αυτός ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη διατροφή. Όπως επισήμανε, «η καθημερινή κατανάλωση 100 g κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12-17%, ενώ η καθημερινή κατανάλωση 25 g καπνιστού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο κατά 49%».
Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη των φυτικών ινών στον οργανισμό είναι πολλά, καθώς αυξάνουν τον όγκο κοπράνων, μειώνουν τον χρόνο παραμονής στο έντερο, αραιώνουν καρκινογόνες ουσίες, ελαττώνουν τα επίπεδα βακτηριακών ενζύμων και τον ρυθμό ενεργοποίησης καρκινογόνων, βοηθούν στην παραγωγή βραχέας αλύσου λιπαρών οξέων και μειώνουν το εντερικό pH, συμβάλλοντας έτσι στην αναστολή της καρκινογένεσης.
Χορηγούμενο