EΛΛΑΔΑ

Άμεση φορολογική ενημερότητα για οφειλές σε εφορία και δήμους

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ένα νέο σύστημα διαλειτουργικότητας θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ της ΑΑΔΕ

Χορηγούμενο

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ένα νέο σύστημα διαλειτουργικότητας θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ της ΑΑΔΕ, των δήμων και των περιφερειών. Με στόχο την ψηφιακή δέσμευση. Και άρση δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι πολίτες που έχουν ρυθμίσει οφειλές από δημοτικά τέλη ή κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα για μεταβιβάσεις ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων εύκολα και γρήγορα.

Χορηγούμενο

Με την νέα υπηρεσία, οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται άμεσα για τους φορολογούμενους που έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους στους δήμους. Και θα τους χορηγείται αυτόματα το πιστοποιητικό ενημερότητας για τις συναλλαγές τους.

Αντίθετα, όσοι έχουν ανεξόφλητες οφειλές από δημοτικά τέλη ή κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, θα βλέπουν την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας να μπλοκάρεται αυτόματα.

Επίσης ένας φορολογούμενος εξοφλεί τις οφειλές του στον δήμο, δεν μπορεί να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα. Καθώς η ενημέρωση της ΑΑΔΕ από τον δήμο καθυστερεί λόγω της παραδοσιακής επικοινωνίας μέσω επιστολών.

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας με ισχύ μέχρι δύο μηνών για την πραγματοποίηση πράξεων και συναλλαγών.
Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, εάν ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλη αρχή του δημόσιου τομέα.

Και εφόσον η αρχή αυτή χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαλειτουργικότητας. Για να ενημερώνει τη Φορολογική Διοίκηση για την ύπαρξη ή την τακτοποίηση των οφειλών.
Αν ο φορολογούμενος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών ή έχει μη ληξιπρόθεσμες ή ανασταλμένες οφειλές, μπορεί να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας περιορισμένης ισχύος μέχρι έναν μήνα.

Ωστόσο η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να επιβάλει παρακράτηση. Σε περιπτώσεις είσπραξης χρημάτων ή μεταβίβασης ακινήτου. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσό για την κάλυψη δόσεων του προγράμματος ρύθμισης οφειλών. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου, το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με παρακράτηση 70% του τιμήματος. Εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button